BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Δέσμια κρατά η νέα ΚΑΠ τα μισθώματα της αγροτικής γης

Η απόφαση της Ευρώπης να επιδοτεί πλέον το στρέμμα, η ανακοπή του ρεύματος φυγής από τη γεωργία και η αγορά που δείχνει να κρατά σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές των εμπορευμάτων είναι οι τρεις παράγοντες που συγκρατούν ψηλά την αξία των ενοικίων αγροτικής γης σύμφωνα με το ενδελεχές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Δέσμια κρατά η νέα ΚΑΠ τα μισθώματα της αγροτικής γης

1
1
Ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, όπου η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί κατακόρυφα από το 2007, η ενοικίαση γης επιδεικνύει σθεναρή αντίσταση τα τελευταία 3-5 χρόνια, ακόμα και αν απειλείται από τον φόρο στα αγροτεμάχια που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση

Βέβαια, το κόστος της γης για τον Έλληνα αγρότη, που δεν έχει μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του και την εξοικονόμηση πόρων.

Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, όμως, αποτελεί η παράνομη πρακτική της παρακράτησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (ή άλλων επιδοτήσεων) από τους ιδιοκτήτες γης, όπως μας είπε η πλειοψηφία των αγροτών με τους οποίους μιλήσαμε. Στην περίπτωση της ενεργοποίησης του δικαιώματος από τον ιδιοκτήτη, συνήθως γίνεται μία έκπτωση 50%, αλλά στο τέλος ο ενοικιαστής βγαίνει διπλά χαμένος και δεν μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα που του αναλογούν, γιατί οι «συμφωνίες» αυτές γίνονται προφορικά.

Από ορισμένους, μάλιστα, μεσίτες με τους οποίους μιλήσαμε, αναφέρανε ότι δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες να ενσωματώσουν το κόστος του φόρου ιδιοκτησίας αγροτεμαχίου μέσα στην αξία του ενοικίου, εφόσον διαπιστώσουν ότι μπορούν με αυτή τη μικρή αύξηση να βρουν πάλι ενοικιαστές

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 414ο φύλλο της Agrenda: enoikio_Agrotikis_gis.pdf
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-10-2013 22:30ioan63

Nai

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία