BACK TO
TOP
Δρώμενα

«Αναβιώνουν» οι μικροί οικισμοί με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης

Έμφαση στην αναζωογόνηση της περιφέρειας και δη των μικρών και εγκαταλελειμμένων οικισμών της χώρας δίνει το νομοσχέδιο για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις γης που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Αναβιώνουν» οι μικροί οικισμοί με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης

1
0

Παράλληλα επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις χρήσεις γης που ήδη μετράει πάνω από 25 χρόνια εφαρμογής.

Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο,  όπως προβλέπει το Ά ρ θ ρ ο 40, «στις περιοχές γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών δραστηριοτήτων, επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:

 

1. Γεωργικές Αποθήκες

2. Βουστάσια

3. Χοιροστάσια

4. Πτηνοτροφεία

5. Μαντριά

6. Ιχθυοκαλλιέργειες

7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη

8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές

νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής)

9. Κατοικία

10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και

μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων

11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και

μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές

εγκαταστάσεις

12. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής

Παραγωγής».

 

Ένας ακόμη βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών. «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι ένα ακόμη βήμα προς το νέο, αποτελεσματικό και γρήγορο μοντέλο πολεοδόμησης που είναι αναγκαίο για ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία. Με ρυθμίσεις, με τις οποίες αφενός δίνουμε λύσεις σε δομικά προβλήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο υποστηρίζει:

«•Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν νέες εκτάσεις, στο δημόσιο να αποκομίζει νέες δασωμένες και αναδασωμένες εκτάσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτά νέους χώρους πρασίνου

 

•Δεύτερον, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα οικοδομικών συνεταιρισμών,

 

•Τρίτον εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τις χρήσεις γης γενικά, σε όλη τη χώρα.

 

Με δύο λόγια: οργάνωση του χώρου για αναζωογόνηση της Περιφέρειας στην οποία μπορεί να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή, επενδύσεις και ποιότητα ζωής. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν με παρατηρήσεις και προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση» σημείωσε ο κ. Καλαφάτης».

 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ζήτημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης και των οικοδομικών συνεταιρισμών είναι σύνθετο. Επί τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική λύση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγινε ουσιαστική δουλειά για την καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών, τη συγκέντρωση παρατηρήσεων και απόψεων και εξετάσθηκαν ποικίλα σενάρια επίλυσης προβλημάτων.

 

Το σχέδιο νόμου είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, για όσους οικοδομικούς συνεταιρισμούς έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για της χρήσεις γης γενικά, σε όλη τη χώρα. Το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης, μετρά πάνω από 25 χρόνια εφαρμογής, είναι πλέον απαρχαιωμένο και μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και την πραγματικότητα. Με το σχέδιο νόμου, αναθεωρούνται οι βασικές κατηγορίες χρήσεων γης ενσωματώνοντας όλες τις ρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον εξορθολογίζεται η επιμέρους κατηγοριοποίηση ανά γενική χρήση γης. Διευρύνονται οι γενικές κατηγορίες και οι ειδικές κατηγορίες εντός αυτών.

 

Η τράπεζα γης

 

Το νομοσχέδιο προσδιορίζει τις εκτάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης. Πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, εκτός οικισμών προ του 1923 καθώς και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους, οι οποίες ανήκουν κατά κυριότητα σε ένα ή περισσότερα εξ αδιαιρέτου φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή ανήκει κατά διαιρετά τμήματα σε φορείς αστικού αναδασμού ή Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς.

 

Οι περιοχές αυτές μπορούν να οργανωθούν και να πολεοδομηθούν υπό τον όρο ότι ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται μέσω της Τράπεζας Γης στο Δημόσιο. Η αποδιδόμενη έκταση θα πρέπει να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα επιφάνειας ίσης ή μεγαλύτερης των 10 στρεμμάτων το κάθε ένα.

 

Με Κοινή Υπουργική απόφαση θα καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς διαχείρισης αναλόγως του χαρακτήρα της έκτασης και του αντικειμένου προστασίας.

 

Σε αυτή την περίπτωση μέχρι το 50% των απαιτούμενων κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων κατά τις θα μπορούν να χωροθετούνται εντός της αποδιδόμενης στο Ελληνικό Δημόσιο έκτασης μόνον στις περιπτώσεις που οι προτεινόμενες χρήσεις δεν απαγορεύονται από τις ειδικότερες διατάξεις προστασίας που ισχύουν για την έκταση (π.χ. εάν είναι δασική έκταση).

 

Όσον αφορά την πολεοδόμηση του υπόλοιπου 50%, απαιτείται να εμπίπτει είτε σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) μέσα σε εγκεκριμένο Γ.Π.Σ ή Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ή ως ζώνη πολεοδόμησης Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Είτε να πληροί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις ως Περιοχή Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία