BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Βραχυκύκλωμα με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια αγροτικής γης

Παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής δήλωσης των μισθωτήριων αγροτικής γης, που εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή, ζητούν οι καλλιεργητές, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Smart Crops και την ειδική έκδοση με το νέο νομοσχέδιο του Τσαυτάρη.

Βραχυκύκλωμα με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια αγροτικής γης

0
0

Πλήθος τα τεχνικά ζητήματα της υποβολής στο Taxisnet με τους αγρότες να ανησυχούν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ειδικά για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.

Οι καλλιεργητές υπογραµµίζουν ότι ο χρόνος που έχει αποµείνει σε καµία περίπτωση δεν επαρκεί για να προλάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να προχωρήσουν στην υποβολή των αναγκαίων στοιχείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ηλικιωµένοι, δεν έχουν λάβει ακόµη κλειδάριθµο από τις ∆.Ο.Υ., ζουν στο εξωτερικό ή δεν έχουν άµεση πρόσβαση στη σχετική εφαρµογή του TAXISNET.

Επίσης, θέτουν τεχνικά ζητήµατα, όπως τη δήλωση ΟΣ∆Ε, για την οποία θα ζητηθούν ηλεκτρονικά µισθωτήρια και για φθινοπωρινές καλλιέργειες (σιτάρι κ.ά.), για τις οποίες δεν είχε ανοίξει το σύστηµα του Taxis πριν τις 3 Ιανουαρίου 2014, οπότε δεν είχαν την υποχρέωση να τα υποβάλουν ηλεκτρονικά. Άλλοι ρωτάνε «σε αγροτεµάχια που έχουν κάνει µεταξύ τους αλλαγές οι αγρότες τι πρέπει να κάνουν; Υπεκµισθώσεις;», ενώ πρόβληµα προκύπτει και µε τις συνιδιοκτησίες, όπου οι ιδιοκτήτες δεν κατέχουν το ίδιο ποσοστό ενός αγροτεµαχίου.

Σε διευκρινιστική απάντηση του υπουργείου Οικονοµικών για τις µισθώσεις προ τις 3ης Ιανουαρίου 2014, που όµως έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στις ∆ΟΥ, αναφέρεται ότι: «Παλιά µισθωτήρια (πριν από το 2014 που «άνοιξε» η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων µίσθωσης στο internet) δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ∆.Ο.Υ.» Η διευκρίνιση αυτή, όµως, δεν βοηθά όσους δεν είχαν υποχρέωση από το νόµο, ούτως ή άλλως να µην υποβάλουν τα µισθωτήρια στις ∆ΟΥ. Επίσης, χωρίς ΑΦΜ µισθωτή και εκµισθωτή δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η καταχώρηση στο Taxis.

 

Φοβόµαστε για το ΟΣ∆Ε

«Μισθώσαµε όλοι οι συνάδελφοι αγρότες αγροτεµάχια για το καλλιεργητικό έτος 2014 καταβάλλοντας τα µισθώµατα µέσα στο 2013 χωρίς να καταθέσουµε στις ∆ΟΥ τα χειρόγραφα µισθωτήρια αγρών µε συνολικό ετήσιο µίσθωµα έως 1.200 ευρώ, έχοντας το δικαίωµα όπως όριζε ο νόµος 2238. Τώρα µε το νέο νόµο 4223 και µε την ΠΟΛ 1013 /07-01-2014, όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεµαχίων για µισθώµατα που αφορούν το 2014 θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά µισθωτήρια ανεξάρτητα µε το µηνιαίο µίσθωµα που εισπράττουν ή µε το αν τα παραχωρούν δωρεάν, έως τις 28-02-2014. Οι µισθωτές µε τη σειρά τους να τα αποδεχθούν από το taxis, έτσι ώστε να τα επικαλεσθούν στο βιβλίο εξόδων και στην δήλωση ΟΣ∆Ε. Αυτό είναι αδύνατο να πραγµατοποιηθεί, διότι οι εκµισθωτές δεν έχουν ενηµερωθεί. Επίσης, προκύπτουν τεχνικά προβλήµατα, όπως για παράδειγµα, ότι το σύστηµα δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτη αγροτεµαχίου που κατέχει ποσοστό σε αυτό, να προχωρήσει στην υποβολή του ηλεκτρονικού µισθώµατος, εφόσον δεν συµπληρώσει το ΑΦΜ και των άλλων συγκυρίων. Εφόσον δεν γνωρίζει τους άλλους συγκυρίους και τα ΑΦΜ τους πώς θα υποβάλει µισθωτήριο;»

Παναγιώτης Ανθόπουλος, αγρότης

Αναλυτικά το θέμα στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία