BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Το δικαίωμα χορήγησης μεταφέρεται με την αγροτική γη

Είναι καλύτερα να νοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα µέρος αγροτικής εκµετάλλευσης, από το να την αγοράσεις ή να την νοικιάσεις ολόκληρη, την τρέχουσα περίοδο και µέχρι να ολοκληρωθεί η µετάβαση στο νέο καθεστώς βασικής ενίσχυσης, που θα ισχύσει το 2015, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Το δικαίωμα χορήγησης μεταφέρεται με την αγροτική γη

2
0
Κι αυτό γιατί στην περίπτωση µεταβίβασης ολόκληρης της αγροτικής εκµετάλλευσης δεν θα µπορεί ο αγοραστής/ενοικιαστής να ενεργοποιήσει κανένα δικαίωµα βασικής ενίσχυσης. Εκτός αν είναι κληρονόµος ή δέχεται τη γη ως γονική παροχή/δωρεά

Σύµφωνα µε το υπουργείο Γεωργίας της Ιρλανδίας, που εξέδωσε έναν πλήρη οδηγό και θα εφαρµοστεί και στην Ελλάδα, «πολλές αλλαγές µπορούν να συµβούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς µιας εκµετάλλευσης, µεταξύ της ηµεροµηνίας που ο αγρότης-αρχηγός της εκµετάλλευσης κατοχυρώνει το δικαίωµα ενεργοποίησης (15 Μαΐου 2013) και της ηµεροµηνίας που θα του αποδοθούν τα νέα δικαιώµατα (2015). Η βασική αρχή που διέπει τις αλλαγές, είναι ότι το δικαίωµα χορήγησης µεταφέρεται µε τη γη. Εάν ο πρώτος αγρότης-ιδιοκτήτης γης δεν είχε δυνατότητα χορήγησης δικαιώµατος ενίσχυσης, τότε η µεταβίβαση της γης του δεν φέρνει και δικαίωµα χορήγησης της βασικής ενίσχυσης για τον αγρότη-αγοραστή»
Ρήτρα ιδιωτικού συµφωνητικού (πώληση)Στην περίπτωση πώλησης µέρους µιας εκµετάλλευσης µετά τις 15 Μαΐου 2014 και πριν την καταληκτική ηµεροµηνία του νέου καθεστώτος του 2015, ο πωλητής µπορεί να µεταβιβάσει τα δικαιώµατα που πρόκειται να του χορηγηθούν για τη συγκεκριµένη έκταση, µε ιδιωτικό συµφωνητικό.

Τα δικαιώµατα θα κατοχυρωθούν για λογαριασµό του πωλητή και έπειτα θα µεταβιβαστούν στον αγοραστή. Για να κάνει µία τέτοια συµφωνία ο πωλητής, πρέπει να έχει «δικαίωµα χορήγησης», να είναι ενεργός αγρότης το 2015, να υποβάλει αίτηση Βασικής Ενίσχυσης για το 2015 και να κατοχυρώσει τουλάχιστον ένα δικαίωµα ενίσχυσης για δική του χρήση το 2015.
Πώληση πριν τις 15 Μαΐου 2014Εάν ένα άτοµο πούλησε µέρος της εκµετάλλευσής του πριν τις 15 Μαΐου 2014, τότε η Ρήτρα Ιδιωτικού Συµφωνητικού δεν µπορεί να εφαρµοστεί. Σε αυτή την περίπτωση, η αξία των δικαιωµάτων θα µεταβιβαστεί οριστικά στον αγοραστή το 2014, ο οποίος θα διατηρήσει τα ίδια δικαιώµατα και το 2015 (εφόσον είναι επιλέξιµος για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης).

Παρ’ όλ’ αυτά, η γη που µεταβιβάζεται στον αγοραστή δεν θα συνυπολογιστεί στον αριθµό των χορηγούµενων δικαιωµάτων του 2015, καθώς περιορίζεται από τον κανόνα «2013/2015». Ο κανόνας αυτός επιτρέπει τη χορήγηση του αριθµού δικαιωµάτων που αντιστοιχούν στον χαµηλότερο αριθµό στρεµµάτων που δηλώνει ο κάθε αγρότης µεταξύ των ετών 2015 και 2013. ∆ηλαδή αν το 2013 δήλωσε 400 στρέμματα και το 2015 δηλώσει 500 στρέμματα, τότε θα λάβει δικαιώµατα που θα αντιστοιχούν στα 400 στρέµµατα (40 δικαιώµατα)


Πώληση χωρίς προϋποθέσειςΤο άτοµο που πουλά ολόκληρη την εκµετάλλευσή του µαζί µε τα δικαιώµατα µετά τις 15 Μαΐου 2014 και πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία του νέου καθεστώτος του 2015, δεν θα µπορέσει να κάνει Ρήτρα Ιδιωτικού Συµφωνητικού, γιατί δεν θα πληροί τον ορισµό του «ενεργού αγρότη» το 2015 και δεν θα κατοχυρώσει ούτε ένα δικαίωµα ενίσχυσης για δική του χρήση. Εάν κάποιος κλείσει τέτοια συµφωνία, δεν θα µπορεί να κατοχυρώσει δικαιώµατα το 2015 και η αξία των σχετικών δικαιωµάτων µε την εκµετάλλευση, όπως ισχύει σήµερα, θα χαθεί για τον αγοραστή και τον πωλητή


Ενοικίαση ολόκληρης της εκμετάλλευσηςΣτην περίπτωση ενοικίασης µέρους µιας εκµετάλλευσης µετά τις 15 Μαΐου 2014 και πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία του νέου καθεστώτος του 2015, ο µισθωτής (ιδιοκτήτης) µπορεί να νοικιάσει µαζί µε τη γη και τα αντίστοιχα δικαιώµατα που πρόκειται να του χορηγηθούν για τη συγκεκριµένη έκταση, µε ιδιωτικό συµφωνητικό. Τα δικαιώµατα θα κατοχυρωθούν για λογαριασµό του µισθωτή και έπειτα θα µεταβιβαστούν στον ενοικιαστή για την περίοδο µίσθωσης. Ένα τέτοιο συµφωνητικό µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να αναγνωριστεί µία υφιστάµενη µίσθωση υπό το καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης, που θα διατηρηθεί και υπό το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης

Για να κάνει µία τέτοια συµφωνία ο µισθωτής, πρέπει να έχει «δικαίωµα χορήγησης», να είναι ενεργός αγρότης το 2015, να υποβάλει αίτηση Βασικής Ενίσχυσης για το 2015 και να κατοχυρώσει τουλάχιστον ένα δικαίωµα ενίσχυσης για δική του χρήση το 2015. Ο ενοικιαστής πρέπει να είναι ενεργός αγρότης το 2015 και να υποβάλει αίτηση Βασικής Ενίσχυσης για το 2015

Το άτοµο που νοικιάζει ολόκληρη την εκµετάλλευσή του µαζί µε τα δικαιώµατα µετά τις 15 Μαΐου 2014 και πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία του νέου καθεστώτος του 2015, δεν θα µπορέσει να κάνει Ρήτρα Ιδιωτικού Συµφωνητικού, γιατί δεν θα πληροί τον ορισµό του «ενεργού αγρότη» το 2015 και δεν θα κατοχυρώσει ούτε ένα δικαίωµα ενίσχυσης για δική του χρήση.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία