BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αλλαγές στο συμπληρωματικό φόρο ακινήτων

Έρχεται τροπολογία για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων που υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ.

Eξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες από το φόρο στα αγροτεμάχια

0
0

Τροπολογία με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να «ξεπαγώσει» η εκκαθάριση του φόρου και να ξεκινήσει η ανάρτηση στο TAXIS των ειδοποιητηρίων.

Οι αλλαγές θα αφορούν στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεων γης στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Με την εν λόγω τροποποίηση αναμένεται να υπάρξουν χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους.

Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει ορθά τα ακίνητά τους  να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 έως το τέλος του έτους, ώστε να οριστικοποιούν τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασής τους.

Ωστόσο, οι προθεσμίες για την εξόφληση του φόρου παραμένουν ως έχουν. Έτσι, οι  φορολογούμενοι θα έχουν λίγες ημέρες περιθώριο για να καταβάλουν την πρώτη δόση του μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς αμφότερες έχουν την ίδια καταληκτική προθεσμία, δηλαδή την που έχει την ίδια καταληκτική προθεσμία, δηλαδή την 31η Ιουλίου.

Τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου έχει εισηγηθεί ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης και έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων επιβάλλεται σε  ακίνητα (ηλεκτροδοτούμενα και μη), οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης και τα αγροτεμάχια, ο βασικός συντελεστής είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα ενώ λαμβάνονται υπόψη και συντελεστές που σχετίζονται με το αν το αγροτεμάχιο είναι αρδευόμενο ή μη, αν «φιλοξενεί» μονοετή ή πολυετή καλλιέργεια καθώς και η απόσταση από τη θάλασσα.

Στα κτίσματα επιβάλλεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.

Στα ημιτελή ακίνητα εφαρμόζεται έκπτωση 60% ενώ για τους βοηθητικούς χώρους δίνεται έκπτωση 90%. Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ. έως 9 ευρώ/ τ.μ.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία