BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Τα μισθωτήρια γης βάζουν τρικλοποδιά σε δικαιώματα και τσεκ

Αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο να απωλέσουν καλλιεργητικά δικαιώµατα και τις ενισχύσεις που συνδέονται µε αυτά βρίσκονται οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν φέτος σε νοικιασµένη αγροτική γη τα µισθωτήρια της οποίας δεν έχουν υποβληθεί και θεωρηθεί ηλεκτρονικά –τόσο από τους εκµισθωτές όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Τα μισθωτήρια γης βάζουν τρικλοποδιά σε δικαιώματα και τσεκ

1
1
Το ζήτηµα αφορά αγρότες που ήδη µισθώνουν αγροτικές εκτάσεις αλλά και εκείνους που σκοπεύουν να το κάνουν και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της έναρξης υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Σύµφωνα µε το καθεστώς φορολόγησης των µισθωµάτων αγροτικών ακινήτων που βρίσκεται σε ισχύ από πέρυσι, τα  ενοικιαστήρια συµβόλαια που συνάπτονται µετά το 2014 ή όσα ανανεώνονται µετά την ηµεροµηνία αυτή πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά µέσω του taxisnet. Όπως είναι λογικό, οι αγρότες-ενοικιαστές «καίγονται» να εµφανίσουν τα συµβόλαια αυτά στο φετινό ΟΣ∆Ε προκειµένου να θεµελιώσουν δικαιώµατα. Ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες, είτε λόγω αµέλειας είτε λόγω «ανοιχτών» εκκρεµοτήτων (E9, κληρονοµικά κλπ) δεν έχουν προχωρήσει στην ηλεκτρονική υποβολή των µισθωτηρίων µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί-ενοικιαστές να βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα».

Παρόµοια προβλήµατα είχαν προκύψει και την περυσινή χρονιά, όταν και κατέστη για πρώτη φορά υποχρεωτική η συγκεκριµένη διαδικασία. Ωστόσο, επεράστηκαν αφενός µε την παράταση που είχε στην αρχική προθεσµία ηλεκτρονικής υποβολής των νέων συµβολαίων, αφετέρου µε την σχετικά «ελαστική» αντιµετώπιση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των στοιχείων που δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε. Όµως, όπως πληροφορείται η Agrenda, τη φετινή χρονιά ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λάβει εντολή να προχωρά σε διασταυρώσεις των στοιχείων του ΟΣ∆Ε µε εκείνα της φορολογική διοίκηση. Κάτι που αλλάζει τα δεδοµένα και αυξάνει τον κίνδυνο να χαθούν δικαιώµατα

Στο µεταξύ, µέσα στις επόµενες εβδοµάδες θα αρχίσουν να «σκάνε» και οι πρώτες προθεσµίες που αφορούν στις φορολογικές υποχρεώσεις των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος θα φορολογηθούν –για τα εισοδήµατα που απέκτησαν το 2014- µε λογιστικό τρόπο. Οι ηµεροµηνίες κλειδιά έχουν ως εξής:
-30/1/2015: Υποβολή ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ,  2/2/2015 Υποβολή καταστάσεων πελατών και προµηθευτών (για όλο το 2014)
-30/4/2015: Yποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 478ο φύλλο της Agrenda: forologia agrotwn.pdf
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-01-2015 12:31ΚΩΣΤΑΣ

Μέχρι 30/6/2015 η Yποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία