BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Σύμφωνο αγάπης με τα βακούφια και λόγια κούφια

Το τερπνόν µετά του ωφελίµου προσπαθούν να συνδυάσουν Εκκλησία της Ελλάδος και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε αφορµή το κυοφορούµενο σχέδιο για παραχώρηση γης (όχι µόνο εκκλησιαστικής) σε νέους γεωργούς, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Σύμφωνο αγάπης με τα βακούφια και λόγια κούφια

1
0

Στην Εκκλησία της Ελλάδος από το 2012 έχουν εκφράσει τη βούλησή τους διά στόµατος Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου να συµµετάσχουν σ’ ένα τέτοιο πρόγραµµα, για να «ξεφορτώσουν» µερικά από τα εκατοµµύρια στρεµµάτων ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων παραµένει απόλυτα µπερδεµένο.

Από την άλλη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που πάντοτε βρίσκονταν σε αναζήτηση βοσκότοπων για να τους «κολλήσει» στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, επεξεργάζεται το νοµοσχέδιο συνεταιρισµών, µέσω του οποίου θα «τρέξει» και το πρόγραµµα νοµής γης σε νέους γεωργούς, δεν θα έλεγε όχι σε µια τέτοια προοπτική, υπολογίζοντας κυρίως (αλλά όχι µόνο), σε επικοινωνιακά οφέλη από µια τέτοια κίνηση, πόσο µάλλον σήµερα που βρίσκεται στο στόχαστρο των αγροτών.

Αν και η πρωτοβουλία Ιερώνυµου «σκοντάφτει» στο µπερδεµένο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκκλησιαστικών γαιών, ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να το χει πάρει ζεστά και γι’ αυτόν το λόγο επίκειται ενηµέρωση των οργάνων της Εκκλησίας για το ζήτηµα.

Πάντως τη ∆ευτέρα 11 Ιανουαρίου, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε κατά τη συνάντηση το θέµα της αξιοποίησης της αγροτικής γης που ανήκει στην εκκλησία, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το υπουργείο µε σκοπό την αξιοποίηση ανεκµετάλλευτων αγροτικών εκτάσεων για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η παραγωγική και υποστηρικτική χρήση των εκτάσεων αυτών προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής οικονοµίας, ενώ τα ζητήµατα κυριότητας των εκτάσεων αποτελούν αντικείµενο που µπορεί να αντιµετωπιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηµατολογίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος συµφώνησε στην ανάγκη να χρησιµοποιηθούν παραγωγικά σχολάζουσες, σήµερα, εκκλησιαστικές εκτάσεις, µε κύριες κατευθύνσεις τη διευκόλυνση των νέων αγροτών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τη δηµιουργία πρότυπων αγροκτηµάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο διάλογος µε την Εκκλησία θα συνεχιστεί».

∆ύο σενάρια για τη διάθεση

∆ύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Εκκλησία της Ελλάδος προκειµένου να διαθέσουν τη γη που κατέχουν, η οποία πλέον δύσκολα νοικιάζεται µε όρους αγοράς. Το πρώτο προβλέπει τη µοιρασιά να κάνει από µόνη της η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ το δεύτερο, σύµφωνα µε πληροφορίες προβλέπει τη σύσταση µεικτής επιτροπής σε συνεργασία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, που θα «δει» ξανά το θέµα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία