BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Απαγορεύει η Πολωνία πώληση γης σε αλλοδαπούς

Νέος νόμος στην Πολωνία απαγορεύει την πώληση αγροτικής γης σε αλλοδαπούς.

Απαγορεύει η Πολωνία πώληση γης σε αλλοδαπούς

1
0

Πρόκειται για μια απόφαση, που ήδη έχει προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για το αν παραβιάζεται ή όχι το κοινοτικό δίκαιο.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 30 Απριλίου προκειμένου να εμποδίσει κάθε προσπάθεια πώλησης γης σε αλλοδαπούς. Όταν η Πολωνία εισχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, της δόθηκε το περιθώριο 12 ετών προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα μπορούν αλλοδαποί να αγοράζουν πολωνική γη, καθώς η τότε κυβέρνηση εξέφραζε έντονη ανησυχία για τους πλούσιους δυτικοευρωπαίους και συγκεκριμένα τους Γερμανούς, που αγόραζαν τεράστιες εκτάσεις γης.

«Η γη είναι εθνικό αγαθό και θα πρέπει να ανήκει σε οικογενειακές φάρμες, έτσι ώστε να καλλιεργείται από Πολωνούς αγρότες», ανέφερε ο Κρίζστοφ Ζούργκιελ, υπουργός γεωργίας της Πολωνίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

 

Περιορισμοί και για τους Πολωνούς

Ωστόσο, το πρόβλημα της Πολωνίας είναι πως η Ε.Ε. απαγορεύει ρητά τις εθνικές διακρίσεις. Αυτό αναγκάζει το νέο νόμο να συμπεριλάβει σκληρότερους περιορισμούς στις αγοραπωλησίες γης και στην ιδιοκτησία, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αγορά γης όχι μόνο για τους αλλοδαπούς αλλά και για πολλούς Πολωνούς. Οι μόνοι που δεν υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς είναι το κράτος και τα θρησκευτικά ιδρύματα.

Ο νέος νόμος απαγορεύει την πώληση κρατικής γης για 5 χρόνια και επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις αγοραπωλησίες ιδιωτικής γης. Από αυτή την εβδομάδα, μόνο όσοι είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος αγρότες θα μπορούν να αγοράσουν γη. Ο νόμος επιβάλλει να αποδείξουν την εντοπιότητά τους για τα 5 τελευταία χρόνια και να δεσμευτούν πως θα καλλιεργήσουν οι ίδιοι τη γη για τα επόμενα 10 χρόνια. Όσο για την έκταση της προς πώληση γης, αυτή περιορίζεται στα 740 στρέμματα. Το κράτος θα έχει το δικαίωμα να διερευνήσει τους όρους της πώλησης και να αγοράσει το ίδιο την συγκεκριμένη γη στη δική του, προαποφασισμένη τιμή.

Η εκκλησία εξαιρέθηκε από τους περιορισμούς, καθώς σύμφωνα με τη δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, έχασε πολλά από τα προνόμιά της στα 45 χρόνια κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας. Όσο για την συγκεκριμένη τακτική που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ξενοφοβική», η Πολωνία δήλωσε, πως αποτελεί συνηθισμένη πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρώπης. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της παρούσας δομής της πολωνικής γεωργίας με τις μικρές, οικογενειακές φάρμες», ανέφερε ο αναλυτής Πιότρ Σεμένιουκ.

 

Σίγουρη επένδυση η αγορά πολωνικής γης

Παρόλη την ανασφάλεια που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, η επένδυση γης στην Πολωνία ήταν πάντα μια ασφαλής επιλογή. Τα 2,5 στρέμματα κόστιζαν το 2004 περίπου 1.543 ευρώ με σημερινές τιμές και σήμερα κοστίζουν σχεδόν 9.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας.

Και ενώ οι αλλοδαποί δεν επιτρέπεται να αγοράσουν γη, μπορούν να το κάνουν με άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών, μια άδεια που δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν. Ήταν επίσης εφικτό, οι αλλοδαποί να αγοράσουν πολωνική γη μέσω Πολωνών ενδιάμεσων ή να στήσουν εταιρείες με έδρα στην Πολωνία. Με το νέο νόμο, όλα αυτά απαγορεύονται.

Ορισμένες εταιρείες, όπως και κάποιοι αγρότες, έχουν δημιουργήσει πολύ επιτυχημένες αγροτικές εγκαταστάσεις που αποτελούν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Πολωνία έχει γίνει μία από τις βασικότερες χώρες στην εξαγωγή τροφίμων, με μια αγορά 26,3 δις ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 7,7% από το 2014.

Όμως, παρά τα εντυπωσιακά νούμερα που συνοδεύουν την αγροτική δραστηριότητα ορισμένων στην Πολωνία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πλειοψηφία των αγροτικών εγκαταστάσεων της χώρας που είναι κατά βάση μικρές και φτωχικές, με μέσο μέγεθος τα 25 στρέμματα, μια μεγάλη ομάδα μικροιδιοκτητών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την επέλαση των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και που όπως φάνηκε, καθορίζουν τις εξελίξεις στον κλάδο...

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία