BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Αντιδράσεις εργαζομένων ΕΛΓΟ για παραχώρηση αγροτικής γης στο Δήμο Λάρισας

Εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα διαμαρτύρονται για την παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων.

Αντιδράσεις εργαζομένων ΕΛΓΟ για παραχώρηση αγροτικής γης στο Δήμο Λάρισας

3
0

Τη σφοδρότατη αντίδρασή τους στην παραχώρηση των 217 στρεμμάτων αγροτικής γης που χρησιμοποιείται για από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας για σποροπαραγωγή εδώ και δεκαετίας στο Δήμο Λαρισαίων εκφράζουν οι γεωτεχνικοί του Ινστιτούτου και οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για παραχώρηση προς όφελος των πολιτών και της αγροτικής οικονομίας, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Όπως είπε, πρόκειται για αναξιοποίητες εκτάσεις 217 στρεμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που σύμφωνα με το σχεδιασμό, περνώντας στο Δήμο Λαρισαίων πρόκειται να αξιοποιηθούν προς όφελος των Λαρισαίων, με τη δημιουργία Βοτανικού κήπου, κοινόχρηστου χώρου Πρασίνου και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ η αναπαλαίωση των αποθηκών σχεδιάζεται να μετατραπεί σε κυψέλη πολιτισμού.

Σημειωτέον ότι σε ανακοίνωση καταγγελία ο σύλλογος εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα δηλώνει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών φυτών Λάρισας με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, με αίτημα τη μη παραχώρηση καλλιεργούμενων για σποροπαραγωγικούς σκοπούς εκτάσεων.

Καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση που φαίνεται ότι προηγήθηκε, της αλλαγής χρήσης γης υψηλής παραγωγικότητας, εκτάσεως που  χρησιμοποιείται από το Ινστιτούτο για σποροπαραγωγή εδώ και δεκαετίες και την παράδοσή της στο Δήμο Λαρισαίων. Τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική ηγεσία παραδέχεται τη μεγάλη έλλειψη εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού για την παραγωγή μεταξύ άλλων και κτηνοτροφικών φυτών και την εξάρτηση της χώρας από ξένες πολυεθνικές εταιρείες.

Επισημαίνουμε επίσης την πάγια θέση του Οργανισμού με αποφάσεις αυτού αλλά και των προηγούμενων Δ.Σ. ότι οι υπάρχουσες υποδομές αγροτικής έρευνας « θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς παραγωγικούς, αλλά και σχετικούς με την αγροτική οικονομία ».

Προειδοποιούμε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν πρόκειται να ανεχθεί την απαξίωση του Οργανισμού και του έργου του και θα βρίσκεται απέναντι σε κάθε ενέργεια που οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση με δυναμικές κινητοποιήσεις».

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Είναι νομίζω ευνόητο, πως όταν κάνουμε λόγο για την ιστορία της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, για το παρόν και το μέλλον της, να καταλήγουμε συνειρμικά στο θεσσαλικό κάμπο και τη Λάρισα.

Μια πόλη  με κατεξοχήν αστικό σώμα αλλά αγροτική καρδιά. Επίσης είναι ο τόπος  που φέρει τόσο έντονα τα αποτυπώματα και τις μνήμες των αγώνων του αγροτικού κόσμου.

Όποιες δραστηριότητες και αν αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, πάντα θα διατηρούν κάποια σχέση με τον κύριο οικονομικό ιστό που είναι η αγροτική παραγωγή.

Ως εκ τούτου, με μεγάλη χαρά αποφασίσαμε ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανταποκριθούμε στο αίτημα της Δημοτικής αρχής της πόλης σας για την παραχώρηση χρήσης εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ και την αξιοποίησή τους με συγκεκριμένο σχέδιο.

Ένα ελκυστικό σχέδιο που  πρώτον καταμαρτυρά ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος αφουγκράζονται τον σφυγμό της αγροτικής ζωής που χτυπάει εδώ, στην περιοχή σας, στην πόλη σας και δεύτερον ότι αναζητούν τρόπους να αναδείξουν σε μια σύγχρονη αντίληψη τα χαρακτηριστικά το τόπου και της σημασίας τους.

Το τετράπτυχο της πρότασης που μας έγινε και αποδεχθήκαμε το αίτημα είναι:        

1. Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση 

2. Κέντρο προώθησης αγροτικής καινοτομίας

3. Δημιουργία Μουσείου Εδαφών και Γεωργίας και

4. Πολιτιστικό χωριό

Το περιβάλλον και η προστασία του  αποτελούν  αδήριτη ανάγκη της ύπαρξής μας, της ίδιας μας της ζωής.

Η έννοια της καινοτομίας είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Το Μουσείο εδαφών και γεωργίας  είναι εξίσου πολύ σημαντικό.  Ειδικά γι αυτό θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου στη Χίο με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου μαστίχας.

Ένα μουσείο δεν  πρέπει να τα εκλαμβάνουμε  ως ακινητοποιημένο εκθετήριο μνήμης. Ούτε και την παράδοση ως κάτι που πέρασε αμετάκλητα και που έχει μόνο φολκλορική θέση στους μοντέρνους καιρούς.

Θεωρώ ότι τα μουσεία λειτουργούν ως κιβωτοί διάσωσης όχι μόνο αντικειμένων αλλά κυρίως άυλων αξιών, με τεράστια σημασία στον οικονομικό πολιτισμό και τις απαιτήσεις και αξιώσεις του σύγχρονου κόσμου.

Σε ότι αφορά το πολιτιστικό χωριό θα ήθελα να πω ότι συχνά συγχέουμε τα πολιτιστικά και τον πολιτισμό με τις διάφορες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες καλλιτεχνικού τύπου.

Πιστεύω ότι πολιτισμός και πολιτιστική δραστηριότητα είναι να δραστηριοποιείσαι με τρόπο που να αναδεικνύεις και να κτίζεις συνειδήσεις σεβασμού της φύσης, να καλλιεργείς τον άνθρωπο σαν ολότητα, να προστατεύεις και να προάγεις τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

Και είμαι σίγουρος ότι η αρχιτεκτονική και η λειτουργία αυτού του πολιτιστικού χωριού που οραματίζεσθε θα είναι σε αυτή τη λογική.

Βεβαίως από τη μεταβίβαση χρήσης της διαχείρισης των εκτάσεων αυτών προκύπτει και  ένα παράπλευρο όφελος, πράγμα που οφείλουμε να το αναφέρουμε αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι:

ένας θεσμός, ένας οργανωμένος φορέας όπως είναι ο δήμος της Λάρισας, αναλαμβάνει την ευθύνη συντήρησης και διαχείρισης ενός σχεδόν «αργού» περιουσιακού στοιχείου του  δημοσίου, αποφέροντας με έμμεσο τρόπο συνολικότερο όφελος  στους Έλληνες πολίτες.

Εμείς ως κυβέρνηση, εσείς σαν αυτοδιοίκηση, όλοι μας, σε  τούτη την περίοδο που η πατρίδα μας δοκιμάζεται ποικιλότροπα, θα πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των πόρων και να αξιοποιήσουμε το κάθε τι που θα μπορούσε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, να συντελέσει στην οικονομική ανόρθωση και ανάκαμψη του τόπου μας.

Η παραχώρηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χρήσης των εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο σας ανταποκρίνεται από κάθε άποψη σε αυτή τη λογική.

Θα σταθούμε κοντά σας και θα στηρίξουμε το συγκεκριμένο εγχείρημά σας, γιατί το πιστεύουμε όπως το πιστεύετε και εσείς. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε με τον καλύτερο τρόπο».

 

Δηλώσεις Δημάρχου Λαρισαίων

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επισήμανε τα εξής: «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη, ολοκληρώνεται η παραχώρηση μιας σημαντικής έκτασης για την πόλη 217 στρεμμάτων.  Καμία δημοτική αρχή από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 δεν έστειλε τη σημαία της διεκδίκησης της συγκεκριμένης έκτασης. Αυτή η έκταση είναι πολύ σημαντική για την πόλη, καθώς είναι πυκνοκατοικημένη και η ανάγκη πρασίνου είναι μεγάλη και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων αυτής της πόλης.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη έκταση και περίπου στα 150 στρέμματα λειτούργει αυτή τη στιγμή μια δομή του ΕΛΓΟ και θέλω να δηλώσω ότι όποια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς ζητήσουν να ενδυναμώσουν τη λειτουργία του Ινστιτούτου με εκτάσεις η δημοτική αρχή θα βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη συγκεκριμένη έκταση έχουμε προτείνει προς το Υπουργείο να δημιουργηθεί Βοτανικός Κήπος, κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μουσείο Εδαφών και Αγροτικής Τεχνολογίας και ο χώρος 25 στεμμάτων που περιέχει τις αποθήκες να δημιουργηθεί ίνας χώρος πολιτισμού.

Διαμορφώνουμε έναν εξαιρετικό χώρο που τα επόμενα χρόνια θα τον χαίρονται οι Λαρισαίοι. Ο δήμος θα αναλάβει τις μελέτες και θα βρει χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση του χώρου».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία