BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Σύγκρουση χρήσεων γης στη Σαντορίνη

Με το ποσοστό δόμησης να φτάνει το 11% επί του συνολικού εδάφους, ποσοστό που συγκρίνεται μόνο με αυτό της Αττικής, ο αγροτικός τομέας του νησιού της Θήρας είναι απολύτως λογικό να δέχεται πιέσεις. Αυτό ήταν ένα από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza.

Σύγκρουση χρήσεων γης στη Σαντορίνη

1
0

Πιο αναλυτικά, οι λόγοι που κάνουν την αγροτική καλλιέργεια στη Θήρα να ασφυκτιά είναι η αύξηση και κυρίως τη διάχυση της δόμησης, η αύξηση της φορολογίας και η προσδοκία για υψηλές προσόδους από την πώληση ή την αξιοποίηση της γης. Αυτή η «σύγκρουση» χρήσεων γης έχει φτάσει στα όρια λόγω της ανεπάρκειας προστασίας της αγροτικής γης, αλλά και των αδυναμιών του συστήματος της φορολόγησης της γης, που οδηγούν στη μετατροπή αγροτικής γης σε τουριστική.

Έτσι προϊόντα ποιοτικά και με ισχυρή παρουσία στον χώρο τους εμπορίου, όπως το κρασί, , το ντοματάκι και η φάβα πρέπει να παλέψουν διπλά για να ανταπεξέλθουν στο γενικότερο σκηνικό κατάρρευσης της γεωργίας

Ο κ. Ζώρζος δήλωσε στο Agronews:  «Όταν το αγροτεμάχιο λογίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών ως οικόπεδο και ο ιδιοκτήτης του πληρώνει τους ανάλογους για οικόπεδο φόρους ασφαλώς δέχεται πιέσεις. Οι λύσεις που ζητά επιτακτικά ο δήμος είναι μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την αλλαγή χρήσης γης. Επιπλέον, πάγιο αίτημα προς τους αρμόδιους είναι ο χαρακτηρισμός της αγροτικής γης και η ανάλογη φορολογική αντιμετώπιση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία