BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Οι νέοι δασικοί χάρτες κόβουν εκτάσεις βοσκής και χωράφια

∆άσος «βαφτίζουν» εκατοµµύρια καλλιεργούµενα και βοσκήσιµα από δεκαετίες στρέµµατα γης σε όλη τη χώρα οι νέοι δασικοί χάρτες, που ξεκίνησε να αναρτά το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπττερα το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Οι νέοι δασικοί χάρτες κόβουν εκτάσεις βοσκής και χωράφια

23
0

Το πρόβληµα έγκειται στο γεγονός ότι η σύνταξη των νέων δασικών χαρτών γίνεται µε βάση ένα… κολάζ αεροφωτογραφιών. Οι οποίες ελήφθησαν είτε το 1945, µε αποτέλεσµα λίγα χρόνια µετά να αλλάξει άρδην ο χαρακτήρας τους στην προσπάθεια των αγροτών να εξασφαλίσουν µεταπολεµικά τα προς το ζην, είτε το 2007, από την «Εθνικό Κτηµατολόγιο».

Η σύγκριση των αεροφωτογραφιών  δηµιούργησε αντιφάσεις ως προς το χαρακτήρα πολλών εκτάσεων, µε αποτέλεσµα ήδη, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, που πρώτη έφερε στο φως το θέµα, αγρότες και κτηνοτρόφοι να βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς αµφισβητούνται οι περιουσίες τους.

Σε Μεσσηνία και Χαλκιδική

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα της Μεσσηνίας, όπου από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν οι νέοι δασικοί χάρτες, ένα έργο, που κατά τα άλλα, θεωρείται και είναι άκρως απαραίτητο σε κάθε χώρα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, καλλιεργήσιµες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων (Γκούρι, Καλαντίνα, Αγ. Κωνσταντίνος, Καρβούνι, Άµµος κ.α.), της Βάλτας, του Μουζακίου, των Χριστιάνων κ.α. φαίνονται δασικές.

Επίσης στη Χαλκιδική, όπου η ανάρτηση χαρτών αναµένεται στις 10 Φεβρουαρίου, τεράστιο θέµα προκύπτει µε αγρότες στη Σιθωνία. Το ζήτηµα απασχόλησε το δηµοτικό συµβούλιο, όπου αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσµατος, το οποίο αναφέρει µεταξύ άλλων: «Η επικείµενη κύρωση των δασικών χαρτών στη Χαλκιδική θα φέρει στην επιφάνεια το περίπλοκο πρόβληµα της αντιµετώπισης βάσει των διατάξεων του Εθνικού Κτηµατολογίου και της ∆ασικής Νοµοθεσίας σε συνδυασµό µ’ αυτές του Συντάγµατος του έτους 1975, εκτάσεων, οι οποίες έχουν εκχερσωθεί και έκτοτε καλλιεργούνται γεωργικώς, ενώ έχουν εν τοις πράγµασι καταστεί ζωτικής σηµασίας για την επιβίωση των αγροτικών πληθυσµών».

Στον «αέρα» οι επιδοτήσεις

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων για τις επιπτώσεις που ενδεχοµένως έχει το ζήτηµα στις επιδοτήσεις, που λαµβάνουν στην περίπτωση που τα χωράφια τους η τα βοσκοτόπια τους εµφανίζονται δάση.

Πολλοί µάλιστα φοβούνται ότι σε περίπτωση που τα νέα δεδοµένα των δασικών χαρτών κοινοποιηθούν στην αρµόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις.

Στη Βουλή το πρόβληµα από τον Γ. Βαγιωνά

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν∆, Γιώργος Βαγιωνάς, έφερε το µείζον αυτό θέµα στη βουλή µε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο κείµενο της ερώτησής του υπογραµµίζει τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών ενισχύσεων.

«Σήµερα, εάν δεν προηγηθεί της ανάρτησης των χαρτών η παραχώρηση των εκτάσεων αυτών στους δικαιούχους τους και δεν ενηµερωθεί ηλεκτρονικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα όρια των δασικών εκτάσεων, οι καλλιεργητές δεν θα είναι σε θέση να παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις», επισηµαίνει ο κ. Βαγιωνάς.

«Σε καµία περίπτωση δεν αρνούµαι την ανάγκη σύστασης του άκρως απαραιτήτου Εθνικού Κτηµατολογίου, το οποίο αν και έχει δροµολογηθεί από τα µέσα της δεκαετίας του 1990, έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ. Ωστόσο, η Πολιτεία θα πρέπει να µεριµνήσει έτσι ώστε και το έργο να προχωρήσει και οι αγρότες να µην χάσουν το βιός τους.

Είναι απαραίτητη η συνταγµατική αναθεώρηση για να ξεκαθαρίσει το ακανθώδες αυτό ζήτηµα.

Ειδικά για τη Χαλκιδική το πρόβληµα αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά σε γηγενείς δενδροκοµικές καλλιέργειες, κυρίως ελιάς, που όχι µόνο δεν υποβαθµίζουν το φυσικό περιβάλλον, σε σχέση µε την όποια προηγούµενη µορφή της έκτασης, αλλά αντίθετα, προάγουν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας» ξεκαθαρίζει ο βουλευτής.

∆ιαδικασία αντιρρήσεων

Σηµειώνεται ότι προκειµένου ένας αγρότης να αµφισβητήσει το περιεχόµενο ενός δασικού χάρτη, πρέπει να υποβάλλει φόρµα αντιρρήσεων, πληρώνοντας το σχετικό τέλος, που ξεκινά από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.µ., για να φτάσει κλιµακωτά ως τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεµµάτων.

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία