BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Απώλειες εκατ. ευρώ από τις απεντάξεις βοσκοτόπων

Μόνο η Κρήτη αναμένεται να χάσει κονδύλια άνω των 20 εκατ. ευρώ από τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων.

Υπογράφηκε η απόφαση για τα de minimis

0
0
Ποσά άνω των 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να χάσει η Κρήτη από τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου τμήματος βοσκοτόπων, σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσιακών παραγόντων συνεταιριστικών οργανώσεων.

Μόνο στο νομό Ρεθύμνης εκτός επιδοτήσεων μένουν περίπου 280.000 στρέμματα, πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση της ενιαίας ενίσχυσης χιλιάδων δικαιούχων, στην απώλεια της εξισωτικής και την απένταξη από προγράμματα νέων αγροτών και βιολογικής κτηνοτροφίας.

Αιτία ως γνωστό είναι η προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα τους Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως «βοσκότοποι». Η χώρα μας απειλείται μάλιστα και με πρόστιμα εάν δεν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επιδοτήσεων του συνεταιρισμού Μυλοποτάμου (πρώην Ένωσης) Μανώλη Τσικαλά, τέθηκε ο συντελεστής 62,5% με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των στρεμμάτων. Συνεπώς επέρχεται μείωση κατά 37,5% των επιλέξιμων εκτάσεων. Για παράδειγμα στα Ανώγεια υπάρχουν 85.000 στρέμματα βοσκότοποι,  επιλέξιμα για επιδοτήσεις. Από φέτος όμως επήλθε μείωση κατά 37,5% δηλαδή κατά 31.875 στρέμματα και τα επιλέξιμα είναι μόνο 53.125 στρέμματα.

«Να δώσει εξηγήσεις ο Υπουργός!
«Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να χαρακτηρίζει επιλέξιμες αυτές τις εκτάσεις και τώρα να τις αποχαρακτηρίζει! Θέλουμε επίσημη απάντηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κριτήρια με τα οποία δεν είναι επιλέξιμη αυτή η γη» τονίζει το μέλος της διοίκησης του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων  Βασίλης Σμπώκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  χιλιάδες κτηνοτρόφοι είτε δεν θα πάρουν επιδότηση είτε θα μειωθούν τα χρήματα τους, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων κατά γεωγραφική ενότητα
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μείωσης των επιλέξιμων βοσκότοπων οι δικαιούχοι που ανήκουν στο συνεταιρισμό Ρεθύμνης (πρώην Ένωση) χάνουν περίπου 180.000 στρέμματα και στο συνεταιρισμό Μυλοποτάμου περίπου 100.000 στρέμματα. Στο συνεταιρισμό Μεσαράς (πρώην Ένωση) οι απώλειες φαίνεται να ξεπερνούν τα 200.000 στρέμματα.

Η αλλαγή του χαρακτηρισμού των εκτάσεων έγινε σε πολλές περιπτώσεις επειδή υπάρχει ο προσδιορισμός natura. Κάποιοι έχουν επίσης δηλώσει παράνομα ως βοσκοτόπουος, ακόμα και εθνικούς δρυμούς. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που «κόβονται» από τις επιδοτήσεις ακόμα και πλαγιές, επικλινή εδάφη, στα οποία ως γνωστό βόσκουν κοπάδια, κατά συνέπεια λειτουργούν και είναι βοσκότοποι, ενώ αποχαρακτηρίζονται και εκτάσεις χωρίς εμφανή αίτια.

Προβλήματα και σε ελαιοπαραγωγού
Προ εκπλήξεως βρίσκονται και αρκετοί ελαιοπαραγωγοί που έχουν τους ελαιώνες  τους πολύ κοντά σε βοσκότοπους ή συνορεύουν με αυτούς. Ο χαρακτηρισμός των γεωγραφικών ενοτήτων που έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «κόβει» τους ελαιώνες από τις επιδοτήσεις. Κι αυτό, διότι τους χαρακτηρίζει βοσκοτόπους.
Υπάρχουν βέβαια, όπως σχολιάζουν παράγοντες ενώσεων, εγκαταλειμμένα λιόφυτα, που λειτουργούν στην ουσία ως βοσκότοποι.  Μαζί όμως «με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», όπως φαίνεται, καθώς και αρκετά πραγματικά ελαιόδεντρα εμφανίζονται με τους νέους χαρακτηρισμούς ως βοσκότοποι, καθώς το σύστημα δεν «διαβάζει» σημαντικές διαφορές.  Θεωρητικά αυτό θα φανεί κατά τους διασταυρωτικούς ελέγχους που θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι όμως θα καθυστερήσουν πολύ να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους.

Ένα ζωντανό παράδειγμα μίας μορφής «αδικίας» λόγω των αλλαγών στους χαρακτηρισμούς,  είναι ο χαρακτηρισμός ως βοσκοτόπων των  ελαιώνων που βρίσκονται στους πρόποδες βουνών και «αγκαλιάζουν» τις κορυφές τους, τοπίο συνηθισμένο στην Κρήτη. Το σύστημα δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ελαιώνες και «βλέπει» μόνο βοσκότοπους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία