BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Με επικαιροποίηση του Ε9 ψάχνει η εφορία αδήλωτα στρέμματα

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει εκ νέου υποβολή των εντύπων Ε9 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και γαιών το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του είναι να συγκεκτρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να καταγράψει μέχρι και τις αδήλωτες εκτάσεις που υπολογίζονται σε 15 εκατ. στρέμματα.

Με επικαιροποίηση του Ε9 ψάχνει η εφορία αδήλωτα στρέμματα

4
0

Όλες οι ιδιοκτησίες, από το 2014, θα φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, οπότε μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να ελεγχθούν τα Ε9 των ιδιοκτητών-φυσικών προσώπων και να περαστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θ ακληθούν να συμπληρώσουν τα παρακάτω νέα πεδία στο Ε9:

- Επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων

- Επιφάνεια των κατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο

- Συνολική επιφάνεια των κτισμάτων στο αγροτεμάχιο

- Πλήθος των προσόψεων του κάθε ακινήτου

- Μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου

- Μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης

 

Διασταύρωση και έλεγχοι

Θα συμπληρώσουν, επιπλέον, και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν, ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν τα στοιχεία των λοιπών ακινήτων, καθώς και τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Με τα δεδομένα που διαθέτει μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τοποθετεί τη συνολική εκτός σχεδίου γη στα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα. Ωστόσο, εκτιμά πως τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αντιστοιχούν σε 80 εκατομμύρια στρέμματα και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί η νέα καταγραφή να αποκαλύψει μέρος από τα περίπου 15 εκατομμύρια αδήλωτα στρέμματα.

Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές προθέσεις, όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφορία τόσο μικρότερη θα είναι η κατά μέσο όρο επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.

Με βάση αυτά τα δυο στοιχεία (αριθμός παροχής ρεύματος και ΚΑΕΚ) το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να διαπιστώσει αν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 είναι τα πραγματικά. Έτσι θα μπορέσει να διασταυρώσει αν έχει δηλωθεί μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική, αν έχει αποκρυβεί η δήλωση κάποιου περιουσιακού στοιχείου ή αν έχει δηλωθεί λανθασμένη θέση προκειμένου να μειωθεί ο οφειλόμενος φόρος. Επίσης η εφορία θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι καθώς στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εμφανίζονταν άλλα ονόματα.

 

Απαίτηση

Τόσο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού οικονομικού προγράμματος υπάρχει ειδική αναφορά στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και ειδικά στα προβλήματα που υπάρχουν για την επιτυχημένη εφαρμογή του. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι οι φορολογούμενοι φορολογούνται για ό,τι δηλώσουν χωρίς να υπάρχει κάποιος μηχανισμός για να εξακριβωθεί η ακρίβεια των δηλωθέντων. Το αποτέλεσμα είναι απόκρυψη ακίνητης περιουσίας ή δήλωσή της με ανακριβή χαρακτηριστικά που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποφορολόγησή τους.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα και να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων η τρόικα απαίτησε να επικαιροποιήσουν όλοι οι φορολογούμενοι τις δηλώσεις Ε9 αναγράφοντας σε αυτές μια σειρά από νέα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις επαλήθευσης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία