BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Τα πιάνει τα λεφτά της η κορινθιακή

Αυξημένη κινητικότητα ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στη φετινή εγχώρια αγορά της κορινθιακής σταφίδας παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα το ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Τα πιάνει τα λεφτά της η κορινθιακή

12
0
Συνήθως οι τιμές της κορινθιακής σταφίδας ανακοινώνονται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ή το αργότερο στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, κάτι που όμως δεν συνέβη και φέτος.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου η παραγωγή είναι ελαφρά αυξημένη και πολύ ποιοτική, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τα περσινά επίπεδα τιμών των 1,45 ευρώ το κιλό ή να οδηγήσει σε νέα άνοδο, αφού με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή σταφίδας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα και οι τιμές είναι πιθανόν να σημειώσουν νέο ιστορικό υψηλό.

Η πρώτη τοποθέτηση σχετικά με την τιμή της κορινθιακής σταφίδας ήρθε από τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ και της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμο Καλλιμώρο, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα αδικηθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί και το μοναδικό προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, αν παραδοθούν ποσότητες σε τρίτους με τιμή κάτω του 1,30 ευρώ το κιλό και χωρίς παροχή εγγυήσεων για την πληρωμή του».

Ευμετάβλητο περιβάλλονΗ δήλωση αυτή όμως δεν ικανοποίησε της ΕΑΣ Νεμέας, η οποία ανταπάντησε μέσω ανακοινώσεων πως «θεωρεί την ενέργεια αυτή απαράδεκτη, καθώς συμπιέζει αδικαιολόγητα την τιμή και βλάπτει το προϊόν».
Έτσι με απόφαση του Δ.Σ. της περασμένης Τετάρτης, η ΕΑΣ Νεμέας όρισε καθαρή τιμή της κορινθιακής σταφίδας για τον παραγωγό το 1,40 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ επιθυμώντας να υπερασπιστεί την αρχική του τοποθέτηση απαντά στην Agrenda πως «το 1,30 ευρώ το κιλό θα αποτελέσει τη βάση για την τιμή της αγοράς και αναφέρθηκε για να προσφέρει ασφάλεια στους παραγωγούς, αφού φέτος το περιβάλλον της αγοράς είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο, ωστόσο βελτιώνεται μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο στηρίζοντας τις τιμές».
Μαύρη σταφίδα των ΗΠΑΟ ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την παραγωγή στις ΗΠΑ, όπου οι παραγωγοί μαύρης σταφίδας, βλέπουν τις αποδόσεις να φθίνουν γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές στα επίπεδα των 2 δολαρίων το κιλό, σημειώνοντας άνοδο κατά 10 σεντς το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την Ένωση Σταφιδοπαραγωγών του Φρέσνο στις ΗΠΑ, οι τιμές μπορεί να σημειώσουν νέο ιστορικό ρεκόρ, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και οι εντομολογικές προσβολές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Να σημειωθεί πως ένα επιπλέον θετικό σημάδι για τη διαμόρφωση των τιμών της κορινθιακής σταφίδας είναι η άνοδος στην τιμή της τουρκικής σταφίδας, όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας.

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία