BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Βαρίδι στους παραγωγούς το κόστος των λιπασμάτων

Σημαντική άνοδο πραγματοποιούν οι τιμές των λιπασμάτων στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στο εισόδημα των παραγωγών.  

Λιπάσματα

3
1

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η σπορά των χειμερινών σιτηρών και των φθινοπωρινών καλλιεργειών και οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες τιμές κατά 2-5 ευρώ το σακί σε σχέση με πέρυσι στα κυριότερα λιπάσματα της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, η ασβεστούχος νιτρική αμμωνία (26-0-0) της ELFE (πρώην ΒΦΛ), που χρησιμοποιείται για διορθωτικές επεμβάσεις στην αζωτούχο θρέψη των καλλιεργειών κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου πωλείται αυτή τη στιγμή στα 17,60 ευρώ το σακί, αυξημένη κατά 2-3 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Η νιτρική αμμωνία (34,5-0-0) της ELFE που είναι ένα επιφανειακό κοκκώδες λίπασμα για όλες τις καλλιέργειες πωλείται στα 18,80 ευρώ το σακί των 50 κιλών.

Ένα σύνθετο ΝΡ λίπασμα όπως το 20-10-0 που χρησιμοποιείται για τη βασική λίπανση των καλλιεργειών με Άζωτο και Φώσφορο πωλείται στα 17,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον γεωπόνο Θωμά Νταφόπουλο, ιδιοκτήτη καταστήματος γεωργικών εφοδίων στην Καρδίτσα.

Όσον αφορά τα πλήρη λιπάσματα όπως το 11-15-15 και το 29-7-17 οι τιμές τους είναι ακόμα υψηλότερες και διαμορφώνονται στα 21,50 και τα 25,20 ευρώ το σακί αντίστοιχα. Αυξημένη κατά 4 ευρώ το σακί είναι και η τιμή του πλήρους NPK 20-10-10 της ELFE που διαμορφώνεται στα 22 ευρώ το σακί.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2009 που οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά, παρατηρείται μια ισχυρή άνοδος στις τιμές των γεωργικών λιπασμάτων η οποία φτάνει στα 10 ευρώ το σακί κατά μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών των λιπασμάτων δείχνουν να βρίσκονται σε διορθωτική φάση, υποχωρώντας από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου κατά 10%. Οι ανησυχίες για τη ζήτηση από πλευράς των ευρωπαίων πελατών έχουν επηρεάσει την αγορά και σε συνδυασμό με την πίεση των αγοραστών για χαμηλότερες τιμές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-08-2012 12:58ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΤΟ 15-15-15..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία