BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Άνυδρος ο Απρίλης για τα σιτηρά

Έλειψε… το νερό του Απρίλη από τις καλλιέργειες σιτηρών φέτος, γεγονός το οποίο αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τις αποδόσεις των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων, ειδικά στα ξερικά αγροκτήματα και γενικά εκεί όπου δεν κατέστη δυνατή η τεχνική άρδευση των καλλιεργειών. Η μέχρι στιγμής καταγραφή της κατάστασης δείχνει ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Νότια Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, όπου τα σιτάρια ωριμάζουν και νωρίτερα, ενώ καλύτερη δείχνει η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η όψιμη παραγωγή είχε και μια μικρή βοήθεια από τις τοπικές βροχές στα μέσα της εβδομάδας.

Άνυδρος ο Απρίλης για τα σιτηρά

3
0
Επιτόπιο ρεπορτάζ της Agrenda στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και επικοινωνία με άλλες περιοχές της χώρας δείχνει ότι η ξαφνική ξηρασία του Απριλίου, μετά από ένα τρίμηνο πολλών και ισχυρών βροχοπτώσεων, δημιούργησε έντονο στρες στις καλλιέργειες σιτηρών, με τους ειδικούς να προβλέπουν σημαντική μείωση της παραγωγής, που ενδέχεται μάλιστα  να συνοδευτεί και από προβλήματα στην ποιότητα, ειδικά του σκληρού σίτου στα μη αρδεύσιμα αγροκτήματα

Τα παιχνίδια του καιρού και οι εξελίξεις στην παραγωγή αναμένεται να επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό και την εγχώρια αγορά του προϊόντος. Προς το παρόν πάντως, οι συντελεστές του κλάδου, δηλαδή εμπόριο και μεταποιητική βιομηχανία δείχνουν να ευθυγραμμίζονται σε μια κατεύθυνση που θέλει των σιτηρών να ακολουθούν το «δρομολόγιο» της περασμένης χρονιάς.

Η διαφορά είναι ότι το μαλακό σιτάρι δεν δείχνει να έχει τη δυναμική της περασμένης χρονιάς, αφενός γιατί διεθνώς η παραγωγή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, αφετέρου γιατί δεν γίνεται λόγος αφετηρίας τα πολύ χαμηλά επίπεδα (κάπου 16 λεπτά το κιλό) του 2012. Έτσι, για το μαλακό σιτάρι μια τιμή παραγωγού κοντά στα 20-21 λεπτά το κιλό μοιάζει πολύ πιθανή.

Πιο αισιόδοξα βέβαια δείχνουν τα μηνύματα της αγοράς για το σκληρό σιτάρι. Η Ιταλία, χώρα οδηγός της συγκεκριμένης αγοράς, αναμένει σημαντικά μικρότερη παραγωγή, ενώ κάτω από τα όρια των ετήσιων μέσων όρων κινούνται Γαλλία και η Ισπανία.

Το «στήσιμο» των αγοραστών μοιάζει να επικεντρώνεται περί τα 21-23 λεπτά το κιλό (για τον παραγωγό), έτσι ώστε οι τιμές FOB να διαμορφωθούν περί τα 260 με 270 ευρώ ο τόνος, επίπεδο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει κάποιες πράξεις για την παραγωγή που αναμένεται φέτος

Για την τιμολόγηση που θα έχουν φέτος τα σιτάρια σημαντικό ρόλο θα  παίξει τόσο η ποιότητά τους (υαλώδη, χρώμα, ομοιομορφία), όσο και οι ποσότητες τις οποίες θα μπορεί να διαθέσει ένας παραγωγός (καλύτερες προσφορές για τα μεγάλα σημάδια).  Εκπρόσωποι μεγάλων μεταποιητών του προϊόντος, όπως π.χ. η Barilla, εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν για τις καλές ποιότητες ένα επίπεδο τιμής που θα ξεκινάει από τα 22 λεπτά το κιλό, έτσι ώστε να συστηματοποιήσουν περαιτέρω τη σχέση τους με την καλλιέργεια η οποία στη χώρα θα μπορούσε να έχει και καλύτερη τύχη.
Κύμα ανομβρίας και στη Ρωσί

Σε σημαντικό πρόβλημα εξελίσσεται η ανομβρία που πλήττει τα σιταροχώραφα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τη στιγμή που στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι Αμερικανοί παραγωγοί παρακαλούν να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις, να μπουν στα χωράφια τους και να σπείρουν τις εαρινές καλλιέργειες. Στη Ρωσία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες απουσιάζουν οι βροχοπτώσεις, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κοντά στους 30 βαθμούς

Την ίδια στιγμή στην Ουκρανία, η παραγωγή σιταριού εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στους 23,3 εκατ. τόνους, χαμηλότερα κατά 1,4 εκατ. τόνους από τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Lanworth, η οποία χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μέσω της λήψης δορυφορικών εικόνων. Όσο για τη Ρωσία, εκτιμά πως η παραγωγή της θα φτάσει τους 56,6 εκατ. τόνους, αντί για 60,7 εκατ. τόνους που προέβλεπε η προηγούμενη εκτίμηση. Εν τω μεταξύ οι μετεωρολογικές προγνώσεις κάνουν λόγο για θερμό και ξηρό Μάιο τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ουκρανία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία