BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Καλό εξάμηνο για το γάλα διεθνώς

Παράταση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο βλέπει για το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς η ζήτηση στη διεθνή αγορά είναι υψηλή, ενώ η παραγωγή αντιμετώπισε ορισμένα σημαντικά προβλήματα, σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Καλό εξάμηνο για το γάλα διεθνώς

4
0

Το αποκορύφωμα ήταν η μείωση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία κατά 16,8%, στους 1,45 εκατ. τόνους, τον περασμένο Μάρτιο, η μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί από το 2008, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας. Αυτή την περίοδο σημειώνονται ανατιμήσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου και η τάση είναι ανοδική εκεί που οι αγορές του γάλακτος δεν έχουν προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. Η βελτίωση των καιρικών φαινομένων στο νότιο ημισφαίριο και κυρίως τη Νέα Ζηλανδία έχει πλέον αργήσει, αφού σε λίγες ημέρες ξεκινάει ο χειμώνας κι έτσι η εποχιακή μείωση της παραγωγής θα στηρίξει τις τιμές τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει μικρή άνοδο για την ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος το 2013. Παρά τις ευνοϊκές τιμές της αγοράς, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κρατάνε πίσω την παραγωγή. Η μικρή αύξηση στην παραγωγή γάλακτος αναμένεται να διοχετευτεί στην παραγωγή τυριού και βουτύρου, τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και τη διεθνή αγορά, ενώ τα αποθέματά τους μειώνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι ευρωπαϊκές εξαγωγές βουτύρου αυξήθηκαν κατά 16%, με κύριο προορισμό τη Ρωσία που αποτελεί ρόλο-κλειδί για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και την Κίνα και το Ιράν που αναβαθμίζουν το ρόλο τους ως πελάτες στα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία