BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αγάπες με τους αγρότες ξανάρχισε το καπνεμπόριο

Με μέσες τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 4,80 ευρώ το κιλό, έναντι 4,4 ευρώ το 2012, χωρίς να λογίζονται και τα σχεδόν 2 ευρώ από την επιδότηση που θα δοθεί τόσο φέτος όσο και το 2014, εκτιμάται ότι θα κλείσει η καπνοπαραγωγική σεζόν στη χώρα, αφού η ζήτηση για τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, παρουσιάζεται αυξημένη από τις διεθνείς καπνοβιομηχανίες.

Αγάπες με τους αγρότες ξανάρχισε το καπνεμπόριο

9
0

Παρά το πρώιμο της διαδικασίας, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής σε μόλις ένα 5% από τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα ξεκίνησε το «σπάσιμο» του πρώτου χεριού του προϊόντος, οι πληροφορίες από την καπνοπαραγωγική καρδιά της χώρας, το νομό Ροδόπης, αναφέρουν ότι οι έμποροι έχουν ανεβάσει τις τιμές από 10 έως και 35 λεπτά και ανάλογα με την ποιότητα κάποιοι παραγωγοί θα πληρωθούν ανά κιλό ποσά που θα υπερβούν αρκετά τα 5 ευρώ.

Η τελική «σούμα», βέβαια, που θα δείξει και το επίπεδο στο οποίο τελικά θα ισορροπήσει η φετινή τιμή για τα Μπασμά και τα Κατερίνης δεν θα βγει πριν από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2014 και αυτό γιατί συνολικά η παραγωγή θα μαζευτεί προοδευτικά σε τέσσερα χέρια έως το χειμώνα.

Ξεκινούν τα ζυγίσματα
«Σε δέκα μέρες το σπάσιμο του πρώτου χεριού θα είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλες τις περιοχές που καλλιεργείται καπνός και περί τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουν τα ζυγίσματα κι οι πρώτες παραλαβές από τους εμπόρους. Κατόπιν, σε ένα μήνα, θα αρχίσουν κι οι πληρωμές για το καπνό που θα έχει παραληφθεί», εξηγούσε στην Agrenda  πριν από μερικές μέρες στέλεχος της ΣΕΚΕ, η οποία φέτος στο νομό Ξάνθης έχει συνάψει 3.700 συμβόλαια με παραγωγούς καπνού. Πανελλαδικά τα περισσότερα συμβόλαια έχει συνάψει η Μισιριάν, η οποία έχει 5.000 συνεργαζόμενους καπνοπαραγωγούς στο πλαίσιο προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Πειραιώς.  Φέτος στη Ροδόπη έχουν φυτευτεί περίπου 56.000 στρέμματα ανατολικού τύπου (Μπασμά), στις Σέρρες και τη Νιγρίτα άλλα 25.000 στρέμματα, στην Ξάνθη 20.000, στην Πιερία 30.000 (ποικιλία Κατερίνης), στη Θεσσαλονίκη 5.000 και στην Ελασσόνα άλλα 1.000 στρέμματα.

Η προσδοκώμενη παραγωγή, με μια συντηρητική μέση απόδοση στα 120-130 κιλά το στρέμμα, εκτιμάται θα προσεγγίσει ή και υπερβεί τους 22.000 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων 8.500 θα είναι από τους τρεις νομούς της Θράκης, όπου εκτός από τη Μισιριάν και τη ΣΕΚΕ, φέτος ξαναμπήκαν στην αγορά και οι Ναξιάδης, Γλεούδης και Alliance One.

Όσον αφορά τα Βιρτζίνια στη Θεσσαλονίκη καλλιεργούνται φέτος 2.000 στρέμματα, ενώ άλλα 1.300 στρέμματα φυτεύτηκαν στη Φθιώτιδα (τα 1.000) και την Ξάνθη.

Επιμέλεια: Λιάμης Λεωνίδας



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία