BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Τρίτη δόση για εξισωτική και πετρέλαιο

Με νεύμα της Κομισιόν θα καλυφθούν οι 14.000 «επιλαχόντες» της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2012, που έμειναν εκτός της εξόφλησης λόγω μειωμένου προϋπολογισμού, γράφει το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, αποκλειστικά μαζί με δύο ειδικά ένθετα.

Τρίτη δόση για εξισωτική και πετρέλαιο

5
1

Σε νέα «τούμπα» μέσα σε μια εβδομάδα υποχρεώθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Η μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 30 εκατ. ευρώ, που είχε ως συνέπεια να εξαιρεθούν από την πληρωμή της περασμένης Τρίτης 14.000 «επιλαχόντες», δεν πέρασε από τους αγρότες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε εκ των υστέρων να ζητήσει βοήθεια από την Κομισιόν.

Με προφορική απάντησή της, η αρμόδια υπηρεσία των Βρυξελλών έδωσε έγκριση για συμπληρωματική πληρωμή, μέχρι να καλυφθούν και όσοι έμειναν εκτός πληρωμής, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πότε θα γίνει αυτό και οπωσδήποτε θα χρειαστεί πρώτα να δοθεί η γραπτή έγκριση.

­

Ποιοι έμειναν εκτός πληρωμής

Όπως είπαν στην Agrenda πολλοί αναγνώστες, που τις προηγούμενες χρονιές έπαιρναν κανονικά εξισωτική, μπήκαν στους επιλαχόντες γιατί εμφανιζόταν υψηλό εξωγεωργικό εισόδημα στους κωδικούς τους: «Είμαι ανάμεσα στους 14.000 επιλαχόντες, μου είπαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί, αν και είμαι κατά 100% κτηνοτρόφος, εμφανίζεται εξωγεωργικό οικογενειακό εισόδημα από τη σύζυγό μου. Για την προκαταβολή του Ιουλίου μου είπαν ότι επεξεργάζονται το πώς και αν θα τη ζητήσουν πίσω από όσους απορριφθούν τελικώς», είπε ο Δημήτρης Λάσπας, γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοζάνης.

Επίσης, υπάρχουν παραγωγοί που έκαναν ενστάσεις τον Ιούνιο, δικαιώθηκαν και δεν βρίσκονται στις καταστάσεις πληρωμών και υπάρχουν περιπτώσεις μείωσης κατά 10%- 40% των ποσών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

 

Διευκρινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ              

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 321699/5981/21-08-2008 απόφασης, μετά την εξέταση των ενστάσεων προέβη στην έκδοση των καταστάσεων δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων για την Εξισωτική Αποζημίωση 2012 (Μέτρα 211 – 212 του ΠΑΑ 2007-2013).

Διευκρινίζεται ότι η ένταξη και πληρωμή των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης 2012 γίνεται εντός του διαθέσιμου προϋπολογισμού όπως αναφέρθηκε και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο οποίος ανέρχεται στα 130.000.000 ευρώ.

Με βάση τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν από τους δικαιούχους και τα προβλεπόμενα κριτήρια μοριοδότησης που εφαρμόσθηκαν έγινε συγκριτική αξιολόγηση των δικαιούχων.

Στη συνέχεια έγινε η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής και υποβλήθηκαν ενστάσεις από τους δικαιούχους, με βάση τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν και την εξέταση που έγινε από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για όσες περιπτώσεις ήταν πλήρη έγινε η εκκαθάριση της πληρωμής της 15ης Οκτωβρίου 2013.

Σε αυτή την πληρωμή δεν περιλήφθηκαν όσοι δεν προσκόμισαν πλήρη δικαιολογητικά και όσοι με βάση τη μοριοδότηση η σειρά κατάταξής τους είναι μετά την συμπλήρωση των 130.000.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα στις καταστάσεις πληρωμής περιελήφθησαν για: α) το Μέτρο 211 41.398 δικαιούχοι, συνολικού ποσού 89.999.172,11 ευρώ και β) το Μέτρο 212 22.642 Δικαιούχοι, συνολικού ποσού 39.998.150,88 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω πληρωμή εφαρμόστηκαν κρατήσεις για ποινές Πολλαπλής Συμμόρφωσης όλων των ετών καθώς και Αχρεώστητα Εξισωτικής έτους 2011 και δεν επηρεάζονται από το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκοτόπους που εφαρμόζεται για το 2013.

Τα χρήματα της Εξισωτικής Αποζημίωσης από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς

 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Ανάπτυξη

■ Ισχυρό το εμπορικό ενδιαφέρον για την αναβίωση του μαύρου χοίρου σελ. 12

■ Στηρίζει το ελληνικό μήλο η αυξημένη εγχώρια και διεθνής ζήτηση σελ. 4

■ Σε 4 από 5 μήνες η παραμονή στα ορεινά για τους μετακινούμενους σελ. 8

■ Η μεγάλη αλλαγή στα ενοίκια αγροτικής γης έρχεται με τη νέα ΚΑΠ σελ. 27-30

■ Πιο λίγη από ποτέ η επιτραπέζια ελιά αλλά πιάνει καλή τιμή σελ. 26, 31

 

Οικονομία

■ Τι φέρνει η νέα Κοινοτική Οδηγία για τους παραγωγούς του καπνού σελ. 38

■ Φιλί ζωής στα 1.500 αγροτικά φωτοβολταϊκά από τον νέο νόμο σελ. 44-45

■ Ουδέν νεότερον από την πλατεία Βάθη για την πληρωμή του τσεκ σελ. 7

■ Μισή ντουζίνα οι «νέοι» μνηστήρες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σελ. 39

■ Συνέντευξη: O Χρ. Κολιός, τα GSI barcodes και οι Έλληνες εξαγωγείς σελ. 34

 

Πολιτισμός

■ Ο Φρανσουά Ολάντ που διαψεύδει τις προσδοκίες των Γάλλων αγροτών σελ. 50

■ Τρέξε Ντιν, τρέξε, για να διαφημίσεις το δικό μας Navarino Challenge σελ. 56

■ Τι μπορούν να κάψουν φέτος οι καταναλωτές στο τζάκι του σπιτιού τους σελ. 52

■ Γεωργία ακριβείας με το λογισμικό ifarma της εταιρείας Agrostis σελ. 52-53

■ Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Το πρόβατο στις εικαστικές τέχνες σελ. 33

Editorial

Οι εκτεταμένες συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της εβδομάδας γύρω από τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας, έδειξαν καθαρά πως δεν είμαστε έτοιμοι.

Μπορεί οι αγρότες της χώρας μας, όπως και πολλοί από τους υπόλοιπους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής να εκφράζουν ζωηρή ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο, οι έχοντες την πολιτική ευθύνη χειρισμού του θέματος δεν δείχνουν να συνειδητοποιούν τη σημασία αυτών των αποφάσεων.

Έτσι, με άλλοθι την έλλειψη των κατάλληλων οργανωτικών δομών από την πλευρά των αγροτών και την απουσία υπεύθυνης συνδικαλιστικής ηγεσίας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κομματικοί παράγοντες καταφεύγουν στην γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε, συζητώντας κατά μόνας με αυτόκλητους (κατά βάση) εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, μετατρέποντας στην ουσία την κατανομή των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε «δεξαμενή» αλίευσης ψήφων και εκλογικής δύναμης για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Το διάστημα των λίγων μηνών που απομένει μέχρι την οριστικοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι πολύ μικρό για την σε βάθος επεξεργασία του θέματος και την οργάνωση ενός διαλόγου που θα οδηγήσει σε τεκμηριωμένες επιλογές με γνώμονα την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και την ενίσχυση της θέσης των ελλήνων αγροτών. 

Agrenda

   

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2013 12:08ΜΑΡΙΑ

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η 2 ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ 2009???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία