BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Η υπογραφή της ΚΥΑ επισπεύδει την γ΄ δόση της Εξισωτικής

Πιο γρήγορα από όσο φαινόταν αρχικά, θα προχωρήσει η αποκατάσταση της αδικίας που έγινε με τους 14.000 επιλαχόντες της εξισωτικής αποζημίωσης του 2012. Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης την Παρασκευή το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, δρομολογεί ταχύτερα τις διαδικασίες για να εκταμιευθούν τα 28,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την πρόσθετη πληρωμή.

Η υπογραφή της ΚΥΑ επισπεύδει την γ΄ δόση της Εξισωτικής

0
0
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για το χρονικό διάστημα εξόφλησής τους»

Εν τω μεταξύ, στις 14 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι τελικοί πίνακες κατάταξης της βαθμολογίας με τους δικαιούχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι πρώην «επιλαχόντες», μετά την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για τα Μέτρα 211 και 212, που αφορούν τη Εξισωτική.

Τελικά, για το πρώτο Μέτρο (Ενισχύσεις στους γεωργούς των ορεινών περιοχών) εγκρίνονται συνολικά 41.398 δικαιούχοι και για το δεύτερο Μέτρο (Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα εκτός των ορεινών περιοχών) εγκρίνονται συνολικά 22.642 δικαιούχοι.

Όλοι μπορούν να δουν εάν θα λάβουν την εξισωτική ή έχουν απορριφθεί οριστικά στους πίνακες που αναρτούν οι κατά τόπους δήμοι.

Βρείτε εδώ τις σχετικές αποφάσεις:
Τροποποιητική απόφαση για την ένταξη 22.642 δικαιούχων της εξισωτικής του 2012.pdfΤροποποιητική απόφαση για την ένταξη 41.398 δικαιούχων της εξισωτικής του 2012.pdf

Δεν «βλέπει» κλείσιμο των Τεμπών ο Τσαυτάρης

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του πως οι κτηνοτρόφοι θα κατανοήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και την όσο το δυνατό ταχύτερη πληρωμή της οικονομικής στήριξης που δικαιούνται και δεν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να κλείσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στα Τέμπη, εξέφρασε απο τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με δηλώσεις του νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Αθ. Τσαυτάρης επανάλαβε ότι εντός του Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ σχετικά με το θέμα που αφορά την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, σημείωσε ότι συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τους κτηνοτρόφους, πραγματοποιούν ήδη ελέγχους στους Νομούς της χώρας, έτσι ώστε «ακόμα και οι λίγοι που δεν πήραν προκαταβολές, όταν λίγες μέρες πριν δώσαμε πλέον του 1 δισ. ευρώ, να τα πάρουν μετά τη λήξη του Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και αυτοί οι έλεγχοι».

Ανέφερε ακόμη ότι το υπόλοιπο 50% του ποσού που δικαιούνται για το συγκεκριμένο θέμα, θα το λάβουν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και θύμισε πως πέρυσι είχε δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Για το θέμα της ευλογιάς, εξάλλου, ο κ. Τσαυτάρης προσδιόρισε ως πηγή της προέλευσής της την Τουρκία και τη Νότια Βουλγαρία και τόνισε ότι «πήραμε γρήγορα αρκετούς κτηνιάτρους ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα το πρόβλημα στη ρίζα του».

Διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με αφορμή την επίσημη έναρξη, για τη Βόρεια Ελλάδα, του προγράμματος για τη διάθεση δωρεάν τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες. Η αρχή έγινε με τη διανομή μακαρονιών, κασεριού και γραβιέρας, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα γίνει η διανομή ελαιολάδου και φέτας.

Παράλληλα, το υπουργείο θα ξεκινήσει να διανέμει φρέσκα φρούτα και γάλα στα σχολεία της χώρας, αρχής γενομένης από την άλλη εβδομάδα με την  παροχή γάλακτος στα σχολεία της Ελευσίνας, ενώ στα σχέδιά του είναι να προωθηθεί και το γιαούρτι στους  μαθητικούς χώρους, ώστε «να μάθουν τα παιδιά να τρώνε με υγιεινό τρόπο από τις νεαρές ηλικίες και έτσι να αντιμετωπιστεί και η παιδική παχυσαρκία».

Όσον αφορά ειδικότερα στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων ο υπουργός τόνισε ότι είναι συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, και αφορά 1 εκατ. δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα, ενώ η λίστα των δικαιούχων πάει στο υπουργείο Οικονομίας και ελέγχεται από το πρόγραμμα Taxisnet, ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις «μαϊμού».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη στη νέα περίοδο η δράση θα πραγματοποιηθεί με κονδύλι τριπλασιασμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα και «πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το επεκτείνουμε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες».

Του Λεωνίδα Λιάμη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία