BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Το Οικονομικών φρενάρει τις αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών 2013-2014

Στο υπουργείο Οικονομικών «κόλλησαν» οι διαδικασίες για την αποζημίωση, μέσω ΠΣΕΑ, των ελαιοπαραγωγών της χώρας που έχασαν τη σοδειά τους λόγω ακαρπίας την περίοδο 2013-2014. Εκεί έχουν σταλεί τα σχετικά έγγραφα για υπογραφή προκειμένου να δεσμευθεί στον ειδικό λογαριασμό των ΠΣΕΑ ποσό ύψους 64 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους όλης της χώρας. Στη συνέχεια θα προωθηθούν προς έγκριση στην ΕΕ.

Επίσημη έναρξη της διαβροχής για τον δάκο στις ελιές της Λέσβου

19
0
Φορείς του νομού Λασιθίου εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς άμεσες ενέργειες προκειμένου δοθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Πιο αναλυτικά, σε επιστολή τους στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών η οποία κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Κρήτς και βουλευτές, έχει ως εξής
«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την εξέλιξη σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014. Ο πρώην Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσαυτάρης Αθανάσιος  είχε ανακοινώσει ότι διαβιβάζει φάκελο προς το Υπουργείο Οικονομικών με τον οποίο τεκμηριώνει αίτημα για αποζημίωση της ακαρπίας των ελαιοδέντρων με 64 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρόσφατη επίσκεψή του  στη Σητεία δεσμεύτηκε για την καταβολή της αποζημίωσης μέχρι το τέλος του 2014.
Μετά όμως και την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών -σύμφωνα με πληροφορίες μας- στις 02-06-2014 ότι οι εθνικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι συνολικά για τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, είναι 16 εκατομμύρια ετησίως για τα έτη 2014-2018, μας δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το ποσό και το χρόνο αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών
Η πρακτική που ακολουθείται και σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες παραγωγοί. Το πρόβλημα δεν μπορεί συνεχώς να μετατίθεται. Η αποζημίωση των παραγωγών είναι αναγκαία και το ερώτημα παραμένει: πότε και με τι ποσά θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Η όποια καθυστέρηση και μη σαφή τοποθέτηση επί των παραπάνω θα συνιστά πλέον εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών»

Οι φορείς του νομού Λασιθίου που υποράφουν την επιστολή είναι ο δήμος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας  και ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας. Επίσης υπογράφει και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Δασκαλάκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία