BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Με το παλιό καθεστώς πληρωμή της εξισωτικής 2015

Με το παλιό καθεστώς, χωρίς αλλαγές στον πίνακα των μειονεκτικών περιοχών, και ως εκ τούτου και των δικαιούχων, θα «τρέξει» η εξισωτική του 2015, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η κοινοτική υποχρέωση που ορίζει αλλαγές στο χάρτη τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Με το παλιό καθεστώς πληρωμή της εξισωτικής 2015

4
0

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda Ο νέος χάρτης στενεύει το δρόμο για τις εξισωτικές αποζημιώσεις, εκτός εξισωτικής αποζηµίωσης αναµένεται να πετάξει χιλιάδες κτηνοτρόφους ο νέος διαχωρισµός των «µειονεκτικών περιοχών» που θα ισχύσει από το 2016 και µετά, µε τις «αλχηµείες» να έχουν κυρίως ως στόχο την εξοικονόµηση χρηµάτων, αφού τα ευρωπαϊκά κονδύλια του εν λόγω Μέτρου κόβονται σχεδόν στο µισό (415 εκατ. ευρώ) έναντι της προηγούµενης προγραµµατικής περιόδου, οπότε και ανέρχονταν στα 756 εκατ. ευρώ.


Πιο συγκεκριμένα, τώρα, με αφορμή τους έντονους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που εξέφρασαν παραγωγοί σχετικά με το χαρακτηρισμό περιοχών του νομού Κιλκίς ως πεδινών και την εξαίρεσή τους από το δικαίωμα εξισωτικής αποζημίωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παραστατίδης, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου

Οι περιοχές αυτές είναι, η Λεκάνη των Μουριών, η περιοχή του Κιλκίς και οι οικισμοί γύρω από αυτήν καθώς και η Αξιούπολη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος χαρακτηρίζει πεδινές, περιοχές οι οποίες ήταν  χαρακτηρισμένες προηγουμένως ορεινές και μειονεκτικές.

Από το γραφείο του αναπληρωτή απάντησαν ότι υπάρχει οδηγία με το συγκεκριμένο πίνακα στον οποίο προσδιορίζονται τα διοικητικά όρια των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών ως πεδινά και πως ο πίνακας αυτός αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε το 2014 στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως θα επιλύσει το θέμα αυτό, αφήνοντας αμετάβλητο τον πίνακα των συγκεκριμένων περιοχών και επομένως οι παραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών θα πληρωθούν και αυτή τη χρονιά, δηλαδή το 2015, με το παλιό καθεστώς.

Πάντως όσον αφορά τις νέες προσκλήσεις (από το 2016 και μετά) της εξισωτικής βάσει των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σύμφωνα με τον υποβληθέν φάκελο προς έγκριση και τις κοινοτικές οδηγίες, η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει νέο πίνακα μειονεκτικών περιοχών βάσει βιοφυσικών κριτηρίων έως τέλος 2017, γεγονός που αναμένεται να «πετάξει» αρκετούς κτηνοτρόφους έξω από το Μέτρο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία