BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Μπόνους σε νέους αγρότες για αντιχαλαζικά εξετάζει ο ΕΛΓΑ

Το σενάριο αύξησης του ποσοστού της επιδότησης αντιχαλαζικών δικτύων δενδρωδών καλλιεργειών για περιπτώσεις των νέων γεωργών, των προϊόντων που παράγονται με πρότυπα ποιότητας, ή ακόμα και για τους συνεταιρισμένους αγρότες, εξετάζει η διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Μπόνους σε νέους αγρότες για αντιχαλαζικά εξετάζει ο ΕΛΓΑ

3
0

Αυτό προέκυψε κατά την επίσκεψη του Νίκου Στουπή, στη Δυτική Μακεδονία, όπου είχε επαφές με ντόπιους φορείς των αγροτών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ

Κατά τη διάρκεια Επίσκεψης στην  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε συσκέψεις τόσο  στην έδρα της Περιφέρειας  παρουσία στελεχών και υπηρεσιακών  παραγόντων της Περιφέρειας και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όσο  και σε συνάντηση με τις Διοικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και  Συνεταιρισμών  αλλά και με Αγρότες στο Βελβεντό Κοζάνης,  ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την συνέχιση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας των δενδρωδών καλλιεργειών με χρήση αντιχαλαζικών δικτυών, στη βάση και της πετυχημένης εμπειρίας εφαρμογής του στους Πύργους Εορδαίας, και την ουσιαστική επέκτασή του σε Βελβεντό , Βεγορίτιδα, Καστοριά, και μέσω της αξιοποίησης πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα:

1.            Ελάφρυνσης των τεχνικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που κατά πολλούς παραγωγούς θεωρούνται ιδιαίτερα «βαριές» και υπερβολικά «κοστοβόρες». Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκαν προτάσεις, που ο Πρόεδρος απεδέχθη ως βάση περαιτέρω κουβέντας, να διαμορφωθούν κατηγορίες επιλεξιμότητας εγκαταστάσεων με ανάλογο διαφορετικό επιλέξιμο εύλογο κόστος αρκεί να πληρούνται οι κατά περίπτωση  στοιχειώδεις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας, προστασίας και εγγυήσεων, και με τις αντίστοιχες κατά περίπτωση δεσμεύσεις . Σαν ιδέες ακούστηκαν οι κατασκευές εγκεκριμένου τύπου, οι εξατομικευμένες κατόπιν μελέτης κατασκευές, οι κατασκευές βάσει προτύπων , οι ιδιοκατασκευές κλπ. Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  όπως υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα σε στελέχη των Υπηρεσιών των δύο φορέων για ανάληψη συγκεκριμένων ακόμα και αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλιών για το θέμα αυτό από μεριάς και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

2.            Αύξησης του ποσοστού της επιδότησης όπου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι θα εξετάσει – αξιοποιώντας το μάξιμουμ ποσοστό επιδότησης που επιτρέπει ο Κανονισμός,- αυτή να διαφοροποιείται υποστηρικτικά για τις περιπτώσεις των νέων γεωργών, των προϊόντων που παράγονται με πρότυπα ποιότητας, ή ακόμα και για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

3.            Μείωση του χρόνου των ανειλημμένων υποχρεώσεων (δωδεκαετία σήμερα). Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε πως ο οργανισμός ήδη διαβουλεύεται στην κατεύθυνση του μίνιμουμ ορίου που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί , αυτού της πενταετίας.

«Θα κάνουμε τα πάντα  ώστε να συνεχίσουμε αυτό το τόσο επιτυχημένο και πανθομολογούμενα αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι, συνεχίζοντας τον εξαντλητικό διάλογο με τους παραγωγούς και τους φορείς τους ώστε κάθε φορά να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα , την ελκυστικότητα και τους όρους υλοποίησής του χωρίς ούτε μια στιγμή να κάνουμε εκπτώσεις στα χαρακτηριστικά ποιότητάς του και των αυστηρών διαδικασιών επίβλεψης και ελέγχου του. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανοικτό το Εθνικό Πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν καλύπτει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και αυτό θα το επαναπτύξουμε πλήρως αφού εμπροσθοβαρώς απορροφήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών πόρων», τόνισε καταληκτικά σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία