BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Στη βουλή από Χαρακόπουλο οι ζημιές σε καλλιέργειες στα Φάρσαλα

Πότε θα γίνουν εκτιμήσεις των ζημιών από την έντονη βροχόπτωση σε καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων, προκειμένου να γνωρίζουν οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι βαμβακοκαλλιεργητές αν πρέπει να προχωρήσουν σε επανασπορά, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

2
0

Ταυτόχρονα, ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει ότι πολλοί από τους πληγέντες παραγωγούς είναι ίδιοι με εκείνους που επλήγησαν από βροχοπτώσεις και τον Οκτώβριο του 2015 (ζήτημα που είχε αναδείξει στη βουλή) και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ!

Η ερώτηση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:

«Την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, οι άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες της περιοχής. Μετά τον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα  απότομες και έντονες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πλημμύρισαν χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα στην επαρχία Φαρσάλων. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των αγροτών, η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν και να σπάσουν ρέματα που καταλήγουν στον Ενιππέα σε διάφορα σημεία. Ο όγκος νερού που κατέληξε στις παρακείμενες καλλιέργειες ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και 2 ημέρες μετά νερό στα χωράφια.

Η καταστροφή εστιάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Φαρσάλων, κατά μήκος της λεκάνης του Ενιππέα από την Υπέρεια, το Σταυρό, το Κατωχώρι και τον Αγ. Γεώργιο, μέχρι το Αχίλλειο το Δίλοφο, το Ναρθάκι, τον Παλαιόμυλο, το Σιτόχωρο, τη Βαμβακού έως και το Ευίδριο, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης των Φαρσάλων, όπου πλημμύρισαν οικίες. 

Για τους αγρότες της περιοχής που καλλιεργούν βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα, το πλήγμα ήταν καίριο καθώς έγινε κακή αρχή, λίγο μετά τη σπορά, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ενώ οι καλλιεργητές σιτηρών κινδυνεύουν να χάσουν τη σοδειά τους, λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή. Επίσης σημαντικές είναι οι ζημιές και σε υποδομές, όπως οδικό και στραγγιστικό δίκτυο.

Δυστυχώς, η ζημιά αυτή έρχεται σε συνέχεια της περυσινής ζημιάς κατά την περίοδο της συγκομιδής, για την οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες της περιοχής». 

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1.     Προτίθεστε να εξετάσετε άμεσα την αποτύπωση της ζημιάς, ώστε να μπορούν οι αγρότες της περιοχής και ειδικά οι βαμβακοκαλλιεργητές, να προγραμματίσουν ευκολότερα τι θα πράξουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε;

2.     Πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς;

3.     Για ποιο λόγο δεν αποζημιώθηκαν ακόμα οι πληγέντες από βροχόπτωση την περίοδο της συγκομιδής τον Οκτώβριο του 2015;

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία