BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αραμπατζή: Πληρώστε επιτέλους τις αποζημιώσεις του 2015

Για απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ στην καταβολή των αποζημιώσεων του 2015 στους πληγέντες παραγωγούς κάνει λόγο η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας εξηγήσεις για τους λόγους, που δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη οι συγκεκριμένες οφειλές καθώς και για το πότε τελικά αυτές θα πληρωθούν στους δικαιούχους.

Απλήρωτες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις από το Δεκέμβρη

4
0

Η Σερραία Βουλευτής τονίζει ότι παρά τη σχετική εξαγγελία του ΕΛΓΑ για πληρωμές των αποζημιώσεων μετά το Πάσχα του τρέχοντος έτους και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκκρεμούν πληρωμές της τάξης των 53 εκατ. ευρώ σε οριστικοποιημένα πορίσματα, οι παραγωγοί παραμένουν ακόμη και σήμερα απλήρωτοι και ενώ ήδη έχουν καταβάλει κανονικά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2015.

Επισημαίνει δε ότι την ίδια στιγμή, που ο ΕΛΓΑ δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δικαιούχους παραγωγούς, 50 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού συνεχίζουν να βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας μετά τη μεταφορά τους εκεί με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλιο του 2015.

«Η έγκαιρη καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς από τον Οργανισμό, αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα των πληγέντων αγροτών και απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους αλλά και την επιβίωση των οικογενειών τους, ιδιαίτερα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης για τη χώρα αλλά και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Αραμπατζή. 

Αναλυτικά, η Ερώτηση, που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς για το 2015»

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλες και αδικαιολόγητες είναι οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς για τις ζημίες, που υπέστησαν το 2015.

Παρότι υπήρξε από τον Οργανισμό σχετική εξαγγελία για τακτοποίηση των οφειλών μετά το Πάσχα του τρέχοντος έτους, εντούτοις μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκκρεμούν πληρωμές της τάξης των 53 εκ. Ευρώ σε οριστικοποιημένα πορίσματα.

Επειδή:

-Οι παραγωγοί έχουν καταβάλει κανονικά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2015

- Η έγκαιρη καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς από τον Οργανισμό, αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα των πληγέντων αγροτών και απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους αλλά και την επιβίωση των οικογενειών τους, ιδιαίτερα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης για τη χώρα αλλά και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

- 50 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με την οποία όμως υπήρχε η ρητή δέσμευση ότι εάν και εφόσον ανέκυπτε ανάγκη, θα μπορούν να επιστρέψουν στον ΕΛΓΑ μέσα σε δύο μόνο ημέρες

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.   Γιατί μέχρι σήμερα (24-5-2016) δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς οι αποζημιώσεις για τις ζημίες, που υπέστη η παραγωγή τους το 2015;

2.   Πότε θα πληρώσετε τις εν λόγω αποζημιώσεις;

3.   Στην περίπτωση, που χρειάζεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων, γιατί αυτή δεν έχει γίνει τάχιστα με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμα η πληρωμή τους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία