BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ανώτατο όριο ως 250.000 ευρώ για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Νέο ανώτατο όριο αποζημιώσεων ενός δικαιούχου κατ’ έτος στα 250.000 ευρώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Φουντωμένο το ενδιαφέρον για το επιτραπέζιο ροδάκινο

1
1

Ειδικότερα, στην εν λόγω  κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ως ανώτατο όριο αποζημίωσης που μπορεί να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς, ορίζεται η μεγαλύτερη αποζημίωση που μπορεί να δοθεί με βάση τους Κανονισμούς Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής και του Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο ετησίως το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000,00) ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

1. Εγκρίνουμε την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)-Ν.Π.Ι.Δ., που εγκρίθηκε με την αριθμ. 157502/27-7-2011 (Β’ 1668) υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 176579/8-11-2011 (Β’ 2691) και 278/27958/8-3-2012 (Β’ 699) όμοιες αποφάσεις, ως εξής:

Η παρ. 1 του άρθρου 23, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης, που μπορεί να καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους ασφαλισμένους, ορίζεται το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000,00) ευρώ ανά δικαιούχο αποζημίωσης που μπορεί να δοθεί συνολικά με βάση τους Κανονισμούς Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής και του Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α.».

Από τα 3.700 στα 10.000 ευρώ το ανώτατο ποσό εισφοράς

Στα 10.000 ευρώ εκτοξεύεται πλέον το ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως έγραψε ήδη η Agrenda, στο προηγούμενο της φύλλο, η κατάργηση στο «ταβάνι» της ασφαλιζόµενης αξίας και ταυτόχρονα της εισφοράς, που δεν ξεπερνά τώρα τα 3.700 ευρώ, αναμένεται να φέρει σχεδόν τριπλάσια ασφάλιστρα για τους «μεγάλους».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση: 5. Η παρ. 8 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής: «8. Το ανώτατο ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ».

Στο 2% ειδική ασφαλιστική εισφορά για φιστικιές

Στην ΚΥΑ προβλέπεται επίσης πως το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας για τη φιστικιά με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%).

Αναλυτικά αναφέρεται πως: «3. Η παρ. 2 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας κάθε καλλιέργειας ή εκτροφής, με τους παρακάτω συντελεστές, ως εξής:

α) τέσσερα τοις εκατό (4%) για τη φυτική παραγωγή και προκειμένου για την ελιά με συντελεστή ενάμιση τοις εκατό (1,5%) και για τη φιστικιά με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%)».

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση Διαδικασία υποβολής της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας και τρόποι καταβολής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.pdf

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση Έγκριση τροποποίησης κανονισμού ασφάλισης φυτικής και ζωικής παραγωγής ΕΛΓΑ.pdf

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2016 14:26Δημήτρης

Για να τα περνούν λίγη.πλιρονουμε πολύ να πηγαίνουν σε λίγους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία