BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Την καταραμένη χρονιά χάθηκαν 48,5 εκατ. εξισωτική

Με 48,5 εκατ. ευρώ λιγότερα κλείνει η πληρωµή των εξισωτικών αποζηµιώσεων του 2014 στους κτηνοτρόφους, εξέλιξη που κάνει τους ανθρώπους του καθηµερινού µόχθου να βγαίνουν από τα ρούχα τους και τις αρµόδιες αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα.

Την καταραμένη χρονιά χάθηκαν 48,5 εκατ. εξισωτική

1050
1
Πιο συγκεκριµένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αgrenda, εκεί που οι κτηνοτρόφοι περίµεναν την ολοκλήρωση της πληρωµής µε ένα ποσό της τάξεως των 58 εκατ. ευρώ περίπου, βρέθηκαν ξαφνικά αντιµέτωποι µε µια πίστωση ύψους 8,8 εκατ. ευρώ και τις αρµόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ενηµερώνουν ότι αυτό ήταν όλο και πως η εξόφληση για τις εξισωτικές του 2014 έχει ολοκληρωθεί και έχει κλείσει.

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της Agrenda, η τελευταία τροποποίηση υπουργικής απόφασης µε θέµα τη δαπάνη εξισωτικών αποζηµιώσεων του 2014 δηµοσιεύτηκε µε ηµεροµηνία 14 ∆εκεµβρίου του 2015 και προέβλεπε τη δέσµευση ποσού συνολικού ύψους 111,61 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί η αντίστοιχη δαπάνη (εξισωτική 2014).
Πρώτα 44 και µέτά 9,7 εκατ.Η πρώτη πληρωµή µε βάση αυτή τη δέσµευση και µεταφορά πόρων έγινε στις 2 Ιανουαρίου 2015 και αφορούσε ένα ποσό (προκαταβολή) της τάξεως των 44 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ µια δεύτερη δόση εξισωτικής του 2014 πληρώθηκε στις 21 ∆εκεµβρίου του 2015 ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.  Απέµεναν λοιπόν προς πληρωµή περί τα 57,9 εκατ. ευρώ.

Αντ’ αυτών, την πρώτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου πιστώθηκαν στους λογαριασµούς των αγροτών 8,86 εκατ. ευρώ κι ενώ όλοι είχαν µείνει µε την εντύπωση ότι πρόκειται για µια ακόµη υποδόση του συνολικού ποσού, που είχαν να λαµβάνουν για τη συγκεκριµένη χρονιά, ενηµερώθηκαν αρµοδίως ότι επρόκειτο για την τελευταία καταβολή µε την οποία κλείνει οριστικά ο κύκλος πληρωµών για την εξισωτική του 2014

Σηµειωτέον ότι µε βάση το ρεπορτάζ στους δικαιούχους, υπήρχαν λογαριασµοί στους οποίους πιστώθηκαν µικροποσά της τάξεως των 10 και 15 ευρώ, πράγµα το οποίο, από τη µια πιστοποιεί ότι πρόκειται για την εξοφλητική δόση, από την άλλη κάνει ακόµα πιο µεγάλη την οργή του αγροτικού κόσµου για τον εµπαιγµό από την πλευρά των αρχών

Όσο περνούν οι µέρες και µε τη βοήθεια φυσικά της Agrenda, οι αδικηµένοι κτηνοτρόφοι, ορεινών κυρίως περιοχών, συνειδητοποιούν τις εις βάρος τους αποφάσεις και δηλώνουν αποφασισµένοι να εξαντλήσουν κάθε ένδικο ή άλλο µέσο για να αποκατασταθεί η αδικία.







Οι διαθέτοντες διασυνδέσεις καπάκωσαν και τα βοσκοτόπια

Αναζητώντας µια απάντηση για το πού πήγαν τα λεφτά και τι έγινε µε την υπόθεση των κτηνοτρόφων δικαιούχων -µε βάση τα προγενέστερα στοιχεία- εξισωτικής, οδηγούµαστε στο συµπέρασµα ότι για την ατυχή, όπως φαίνεται, αντιµετώπιση, φταίει η κατανοµή των βοσκότοπων και κατ’ επέκταση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης

Πρόκειται για την «καταραµένη», όπως την αποκαλούν οι τσελιγκάδες χρονιά, κατά την οποία συνετελέσθη εις βάρος τους το µεγάλο χτύπηµα. Επί της ουσίας, ήταν η χρονιά κατά την οποία από τη µια η οριοθέτηση του χάρτη των βοσκότοπων σε δραµατικά στενότερα όρια, µε αφετηρία το πρώτο έτος εισαγωγής στη νέα περίοδο 2014 – 2020, και από την άλλη η υφαρπαγή βοσκήσιµωνγαιών από τους διαθέτοντες πρόσβαση στα συστήµατα εξουσίας, έφερε µια κατανοµή χωρίς προηγούµενο και µια κατάφωρη αδικία, κυρίως σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων και δη όσων διαβιούν ή µετακοµίζουν τα καλοκαίρια σε ορεινές περιοχές.

Άνθρωποι της δουλειάς και µε λίγες επαφές και διασυνδέσεις µε το κέντρο, οι κάτοχοι εκµεταλλεύσεων µε γιδοπρόβατα που µεταφέρουν µια ζωή τα κοπάδια τους στα καλύτερα χορτολίβαδα, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι στα χαρτιά δεν διαθέτουν βοσκότοπο. Κάποιοι άλλοι, είχαν προλάβει να κατοχυρώσουν ως δικό τους βοσκότοπο, εκεί που οι ίδιοι και τα ζώα τους δεν είχαν πατήσει ποτέ. Είτε κτηνοτρόφοι πεδινών περιοχών και εντατικών µονάδων, είτε αγελαδοτρόφοι µε µεγάλες εκµεταλλεύσεις και διασυνδέσεις, µε τη βοήθεια των «ειδικών» φρόντισαν να «καπακώσουν» έγκαιρα αδήλωτα -ως προς το ακριβές σηµείο του χάρτη- βοσκοτόπια και να αφήσουν εκτεθειµένους τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους. 

Το πήραν είδηση στις αρχές του 2014 όταν κλήθηκαν να υποβάλλουν τις νέες δηλώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις οι τεχνοκράτες τους έλεγαν… ξέρετε σ’ αυτόν το βοσκότοπο σας έχει προλάβει άλλος.

Ακόµα και τότε βέβαια δεν έδωσαν πολλή σηµασία για να έρθει λίγο καιρό µετά η προκαταβολή της ενιαίας και να υποστούν το πρώτο µεγάλο σοκ. Έκτοτε, η γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίστανται δεν έχει τέλος, όπως δεν έχει µέτρο και η οικονοµική ζηµιά για χιλιάδες οικογένειες.

Η κατ’ ευφηµισµό µόνο εξόφληση της εξισωτικής του 2014 πριν από δέκα µέρες ήταν µια ακόµα «µαχαιριά» στο δράµα που βιώνουν οι έντιµοι και περήφανοι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της πλεκτάνης των επιτήδειων, της έλλειψης χαρτογραφικών υποδοµών, της αποδιοργάνωσης των υπηρεσιών και της ενδυνάµωσης του πελατειακού κράτους.

Το πού θα βγει αυτή η ιστορία, κανείς δεν ξέρει, όµως τα 50 εκατ. που έφυγαν τις τελευταίες µέρες από το λογαριασµό των παραδοσιακών κτηνοτρόφων µαζί µε πολλά άλλα που χάνονται από τα δικαιώµατα ενιαίας και τις άλλες επιδοτήσεις, είναι πολλά για να µείνει η υπόθεση έτσι


Επιπλέον 970 εκατ. από το ΕΣΠΑ στην ΕλλάδαΣυµπληρωµατικό ποσό 970 εκατ. ευρώ έχει να λάβει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ 2014-2020, µετά την οριστικοποίηση της ρήτρας αναθεώρησης, σύµφωνα µε πληροφορίες του Κώστα Αγοραστού από αξιωµατούχους στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του, τα κονδύλια προέρχονται από την αναθεώρηση των δεικτών βάσει των οποίων έγινε η αρχική κατανοµή των πόρων του ΕΣΠΑ. Κατεύθυνση της ΕΕ είναι τα χρήµατα να διατεθούν κατά προτεραιότητα στους τοµείς για καταπολέµηση ανεργίας των νέων, ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, προστασία του περιβάλλοντος και προσφυγικό.


Εξισωτική 2013-2014 η μεγαλύτερη απάτη, λέει ο Βάκης Τσιομπανίδης


Το δικό του προβληµατισµό αναφορικά µε την κουτσή πληρωµή της εξισωτικής εκθέτει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Βάκης Τσιοµπανίδης, ως εξής: «Πλήρωσε µας λέει ο Βαγγέλης ο Αποστόλου 8,9 εκατ. ευρώ για την εξισωτική, χωρίς να µπει όµως στον κόπο να διευκρινίσει αν αφορούσε το 2013, το 2014 ή το 2013 και το 2014 µαζί. Μ’ ένα απλό υπολογισµό φαίνεται πως το υπουργείο έπρεπε να διανείµει 78 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν τα 8,9, άρα υπολείπονται 69 εκατ. ευρώ, τα οποία συνεχίζουν να χρωστάνε στους κτηνοτρόφους.

Μας λένε πως φταίει η επιλεξιµότητα των βοσκοτόπων και απαντάµε πως τα περισσότερα βοσκοτόπια είναι κοινόχρηστα, τα µοίρασαν σε συνεργία-συνεργασία ενώσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ (και κάποιοι ανεγκέφαλοι δήµαρχοι που θα τιµωρηθούν στις επόµενες εκλογές), χωρίς φυσικά να έχει εµπλοκή-ενοχή ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Αυτός ούτε πούλησε βοσκότοπο, ούτε τον νοίκιασε, ούτε φυσικά τον έβαλε εγγύηση για να πάρει τηλεοπτική άδεια.

Και γίνεται η µοιρασιά της φτώχειας, που ανίκανοι γραβατάκηδες υπουργοί που δεν ξεχώριζαν τη γίδα από την προβατίνα δηµιούργησαν, αυτοί που συµφώνησαν στην ΕΕ φλατ χορτολιβαδικές εκτάσεις ως επιλέξιµους βοσκοτόπους, εξαφανίζοντας απο το χάρτη ορεινά, δασώδη, φρυγανώδη, ακόµη κι αυτά που δεν είχαν αγροτική οδοποιία. Τα λιγοστά επιλέξιµα τα µοίρασαν. Το ερώτηµα είναι πως; Σε άλλους έδωσαν το 100% της εξισωτικής, σε άλλους το 60%, 50% και σε άλλους τίποτα! Ενώ ο κτηνοτροφικός κόσµος απαιτούσε οι επιλέξιµοι βοσκότοποι να µοιραστούν ισόποσα σε όλους τους κτηνοτρόφους, ανάλογα µε τον αριθµό ζώων της εκτροφής, άρχισαν τα ρουσφέτια απο ενώσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ και κυβέρνηση, οι δικοί µας θα πάρουν το 100% και ανάλογα µε το πόσο αρεστός ήταν ο δικαιούχος του έκοβαν και του έραβαν και το ποσό που είχε να πάρει...»
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-10-2016 10:53j

Για αλλη μια φορα ψευτης οκυριος αποστολου μαζι και οι συριζανελ φυσικα .Και δε μιλαω μονο για την εξισωτικη ,μιλαω και για την επιστροφη πετραιλεου,που δωσανε αλλη μια φορα μαχη για να μη τη ξαναπαρουμε,οπως ολες της μαχες που εχουνε δωση,/κοροιδια/μιλαω για τα βιολογικα που τα πλοιρωνη ο αποστολου καθε 3 μηνες και απο ενα ψεμα καθε φορα ,το οτι θα πλοιρωνε μεχρι τις 15 οκτωβριου ολες τις προιγουμενες υποχρεωσης ψεματα ψεματα ψεματα.Υποταγμενοι στους δανειστες.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία