BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Όλοι εκτός των αγροτών στη Μεταποίηση

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 598 φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 28 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα στα περίπτερα όλης της χώρας.

Όλοι εκτός των αγροτών στη Μεταποίηση

1
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

Προγράμματα

Δεύτερες σκέψεις για την ένταξη κηπευτικών στα νέα Βιολογικά σελ. 41

Επικαιρότητα

Η τάση του street juice δίνει αβάντα 20 λεπτών σο χυμοποιήσιμο πορτοκάλι. Σελ. 38  

Οικονομία

Την εγγραφή στα Μητρώα αγροτών έως τις 15 Μαΐου για τους επαγγελματίες. Σελ. 8

Εditorial

Κάποιοι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για παράδειγμα, η απόδοση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) από το 2008 έως το 2014 ήταν 10,01 δις ευρώ, όσο δηλαδή και το Έλλειμμα του Αγροτικού Ισοζυγίου που την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 10,4 δις ευρώ.

Τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας το 2015 ήταν 1,068 δις ευρώ, χρονιά κατά την οποία μόνο οι εισαγωγές της χώρας μας σε κρέας ανήλθαν σε 1,1 δις ευρώ. Κι ακόμα, οι ευρωπαϊκοί πόροι για Νέους Αγρότες την περίοδο 2014-2020 ήταν 240 εκατ. ευρώ, όταν οι εισαγωγές μιας χρονιάς, μόνο το 2015, ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ.

Καλά κάνουν οι κατά καιρούς κυβερνώντες και βασανίζονται με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο οποίο βρέθηκε η χώρα, λόγω του ιδιότυπου αναπτυξιακού μοντέλου που επέλεξε να ακολουθήσει για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η πραγματική λύση στο πρόβλημα, βρίσκεται στα μικρά, καθημερινά βήματα ενίσχυσης της παραγωγής στα οποία κανείς δεν δίνει τη δέουσα σημασία.

Το 1975 η χώρα είχε πλεόνασμα 105 εκατ. δολαρίων, το 1985, ο εφησυχασμός λόγω των επιδοτήσεων οδήγησε στην εξάρτιση του αγροτικού εισοδήματος κατά 50%-70% από τις επιδοτήσεις. Δέκα χρόνια μετά, το 1995, καταγράφεται έλλειμμα 540 εκατ. δολαρίων.

Στην Ολλανδία, 45 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης αποφέρουν 1.700 ευρώ το στρέμμα, στο Ισραήλ 5,8 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης αποφέρουν 1.290 ευρώ το στρέμμα, στην Ελλάδα 37 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης αποφέρουν 190 ευρώ το στρέμμα.

Είναι καλά τα λόγια, οι εκδηλώσεις και οι διαπιστώσεις, όμως κάτι δεν κάνουμε καλά. Κι αυτό δεν το διορθώνει καμιά διαπραγμάτευση. Μπορεί να έρθει μόνο σαν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, όπου, η κεντρική διοίκηση θα φροντίζει για το γήπεδο και οι πολίτες θα παίζουν μπάλα.   

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία