BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Σε απελπισία οι αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις φωνάζει ο Χαρακόπουλος

«Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή του νομού Λάρισας δεν έχουν τελειωμό. Οι άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αγρότες, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δεν ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν καθώς μεγάλες περιοχές του νομού έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις». Τα παραπάνω τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση στους δήμος Κιλελέρ και Τυρνάβου.

Σε απελπισία οι αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις φωνάζει ο Χαρακόπουλος

3
0

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «αρχές Ιουνίου, χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή Ανωχωρίου - Κατωχωρίου - Σταυρού στα Φάρσαλα, πλήττοντας σοβαρά την παραγωγή σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής τομάτας, άλλα και σιτηρών, ενώ λίγες μέρες πριν παρόμοιες ζημιές είχαν γίνει στην αγροτική περιοχή γύρω από το Δασόλοφο, τη Νεράιδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων.

Στο δήμο Κιλελέρ, τα περιστατικά είναι παρόμοια. Παρότι πρόσφατη χαλαζόπτωση και υψηλή βροχόπτωση έπληξε μια μεγάλη περιοχή του δήμου Κιλελέρ, τα φαινόμενα επαναλήφθηκαν χθες, με σφοδρή χαλαζόπτωση και πολύ ισχυρή βροχόπτωση σε μια περιοχή πέριξ του άξονα Δίλοφου, Ζάππειου, Νέων Καρυών και Χαράς με επίκεντρο το Ζάππειο και μέχρι τις αγροτικές περιοχές των Αγίων Αναργύρων, Άγιου Γεώργιου, Κραννώνα και Δοξαρά.

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τους αγρότες που περίμεναν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους. Τα σιτηρά και ιδιαίτερα τα κριθάρια που συγκομίζονταν άμεσα καταστράφηκαν, ενώ η επόμενη μέρα για τα ψυχανθή που καλλιεργούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως φακές και ρεβίθια, καθώς και για τις βιομηχανικές ντομάτες και τα βαμβάκια είναι τραγική. Ο πολύ μεγάλος όγκος νερού σε λίγη ώρα –υπάρχουν αναφορές για πάνω από 70 χιλιοστά βροχής– και η χαλαζόπτωση για πάνω από είκοσι λεπτά της ώρας κατά τόπους, μετέτρεψαν την αγροτική περιοχή σε σεληνιακό τοπίο, ενώ δεν έλειψαν και ζημιές σε υποδομές.

Στο δήμο Τυρνάβου, αγροτική περιοχή στο Αργυροπούλι και τη Λυγαριά, δέχθηκε επίσης μεγάλο όγκο βροχής και χαλάζι, με αποτέλεσμα να πληγούν δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια. 

Άπαντες οι πληγέντες αγρότες επαφίουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, ώστε να υπάρξουν εκτιμήσεις και αποζημιώσεις γρήγορα και δίκαια». 

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειές προτίθεται να προβεί «προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα και το δίκαιο των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες που επλήγησαν από χαλάζι και βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα εκείνων που δεν πρόλαβαν τη συγκομιδή ή ήταν σε διαδικασία συγκομιδής».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία