BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Φάνης Κουρεμπές: Το φθινόπωρο ξεκινά η κουβέντα για αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη, οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), για το θέμα των αποζημιώσεων και την κάλυψη των ζημιών στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ.

Φάνης Κουρεμπές: Το φθινόπωρο ξεκινά η κουβέντα για αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

2
0

Οι αγρότες στις 3 Αυγούστου έδωσαν συνέντευξη τύπου και ανέφεραν ότι για το θέμα των ΠΣΕΑ οι πληρωμές σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπέ, θα γίνουν από 1,5 μέχρι 2 χρόνια, ενώ στο θέμα του κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως θα γίνουν συζητήσεις για αλλαγές το φθινόπωρο.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε μετά από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών σε Χειμαδιό και Πύργο.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Αθαν. Βομπίρης, ζητήθηκε στο νέο κανονισμό να είναι δημόσιος ο ΕΛΓΑ με χρηματοδότηση του κράτους, λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και των υπόλοιπων προβλημάτων των αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται στο 100%. 

Ακόμη ζητήθηκε ο ΕΛΓΑ να καλύπτει  εξ ολοκλήρου τις αποζημιώσεις και όχι μέσα από τα ΠΣΕΑ που υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες  από το …2009, ενώ τέθηκε και το πρόβλημα της σταφίδας και το χαμένο εισόδημα αυτής της χρονιάς.

Εκ μέρους  του κ. Κουρεμπέ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια λόγω δημοσιονομικών και της Ε.Ε., ενώ δήλωσε ότι το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2016 θα δοθεί μέχρι 15-30 Σεπτέμβρη.

Όσον αφορά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού γνωστοποίησε ότι θα αλλαχθεί μέσα στο φθινόπωρο και ταυτόχρονα ζήτησε τις προτάσεις της ΟΑΣΗ, οι οποίες όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ θα γίνουν από κοινού με τη συντονιστική επιτροπή των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα.

«Καλούμε τους αγρότες να είναι σε επαγρύπνηση γιατί έχουμε και τα θέματα με τη σταφίδα και το χαμένο εισόδημα αυτής της χρονιάς, που θα τα παλέψουμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διεκδικήσουμε το χαμένο μας εισόδημα και το μέλλον της καλλιέργειας», υπογράμμισε ο κ. Βομπίρης.

Εξάλλου από τον επίσης αντιπρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θεόδωρο Κοτσώνη, τέθηκε το ερώτημα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ σχετικά με το συμψηφισμό του ΟΣΔΕ με τις αποζημιώσεις, ενώ το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, Σωτήρης Μητσόπουλος, επεσήμανε ότι το λόγο πλέον τον έχουν οι αγρότες στα πεζοδρόμια και στον αγώνα…

Τέλος το μέλος της ΟΑΣΗ, Διον. Κουρλός, αναφέρθηκε σε επιχειρηματίες που μονοπωλούν, όπως δήλωσε, παραγόμενα προϊόντα όπως λ.χ. και πληρώνουν οι μικρομεσαίοι τα ασφάλιστρα για τις ζημιές και παράλληλα  ζήτησε τη στελέχωση του ΕΛΓΑ, διότι οι γεωπόνοι έρχονται μετά από 7-8 μήνες και κάνουν τις εκτιμήσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία