BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις για τη ντομάτα αρχές 2018, λέει ο Κουρεμπές

Δεν θα χαθεί η συνδεδεμένη και θα δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς με τα μεγάλα ποσά να δίνονται τον Γενάρη του 2018, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές στη σύσκεψη που είχε με την διοίκηση του ΘΕΣΤΟ το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του συνεταιρισμού.

Στη συμβολαιακή με την Πειραιώς μπαίνει ο ΘΕΣΤΟ

6
0
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της σύσκεψης που είχαν στις 26 Ιουλίου στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη  Κόκκαλη και είχε ως θέμα τις ζημιές που υπέστησαν από τις φετινές κακοκαιρίες οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, καθώς και τις αποζημιώσεις τους.

Αιτήματα των ντοματοπαραγωγώ
Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, αιτήθηκε τα εξής
  • αναγνώριση του  συνόλου της ζημιάς που αναγγέλθηκε στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας, ως προερχόμενη από ακραία καιρικά φαινόμενα,
  • έγκαιρη τελική εκτίμηση ζημιών,
  • άμεση αποστολή το αργότερο εντός του έτους των καταστάσεων ζημιάς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να γίνει ο συνυπολογισμός της στη συνδεδεμένη ενίσχυση και
  • γρηγορότερη αποζημίωση των ντοματοπαραγωγών
 
Επισφαλές το μέλλον της καλλιέργειαςΟ κ. Σουλιώτης εξήρε την άριστη συνεργασία που έχουν οι παραγωγοί με τα στελέχη του ΕΛΓΑ Λάρισας και τον κοινό τους αγώνα για έγκαιρη και σωστή αποτύπωση της εικόνας της καλλιέργειας, που είναι αποκαρδιωτική με 40% μείωση παραγωγής και υποβάθμισή της. Στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν από πλευράς ΘΕΣΤΟ σύσσωμο το Δ.Σ., έγινε ανασκόπηση της εξέλιξης των ζημιών που έπληξαν την καλλιέργεια, με ζημιογόνα αίτια το χαλάζι, τον καύσωνα και τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, μεταφέρθηκε η αγωνία για την επιβίωση των τοματοπαραγωγών της Θεσσαλίας, για επισφαλείς συνθήκες για το μέλλον της καλλιέργειας, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα και ζητώντας από τον κ. Κουρεμπέ ξεκάθαρη θέση επί των αιτημάτων που αναφέρονται σε αυτό



Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, ο οποίος ανέφερε ότι στην περιοχή εργοστάσιο έκανε εγκαίνια την μία μέρα και την άλλη μέρα έκλεισε λόγο της έλλειψης προϊόντος, δήλωσε ότι:  
«Μετά τη σύσκεψη που είχαμε στις 26 Ιουλίου στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη, παρουσία του Υφυπουργού και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα αποτελέσματα συγκομιδής της βιομηχανικής τομάτας επαλήθευσαν δυστυχώς τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας.
Όπως είχαμε αναφέρει και στη σύσκεψη, καταθέτοντας και το σχετικό υπόμνημα του Εργαστηρίου Φυτοπροστασίας του ΤΕΙ Λάρισας, οι καταστροφικές καιρικές συνθήκες που έπληξαν την καλλιέργεια από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις 20 Ιουλίου (χαλάζι, βροχοπτώσεις παρατεταμένες και πλημμυρικής μορφής, καύσωνας) κατέστρεψαν σε περιπτώσεις ακόμη και το 90% της αναμενόμενης παραγωγής, με το μέσο όρο να κυμαίνεται περίπου στους 6 τόνους/στρ (για το σύνολο των παραγωγών μας), όταν ο μέσος όρος παραγωγής των τελευταίων ετών υπερβαίνει τους 10 τόνους/στρ.
Για τις ζημιές αυτές έγινε μια κυριολεκτικά τιτάνια προσπάθεια από το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας σε συνεχή συνεργασία με την Ομάδα μας, για την έγκαιρη εκτίμηση των αναγγελθέντων ζημιών, ενώ στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκ νέου επιτόπια συνεκτίμηση με τοπικό σας κλιμάκιο σε πραγματικές συνθήκες συγκομιδής.
Τα συμπεράσματα είναι άκρως ανησυχητικά όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας αλλά και για το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας. Είναι μια καλλιέργεια -δυστυχώς ή ευτυχώς- υψηλού κόστους παραγωγής. Με μέσο κόστος παραγωγής τα 650 €/στρ (χωρίς προσωπική εργασία, αποσβέσεις, φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές) και μέση τιμή τα 75 €/τόνο, αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο για τα τρέχοντα έξοδα της καλλιέργειας απαιτούνται 8 τόνοι/στρ. Είναι μια καλλιέργεια εξαγωγική, με το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας της να παραμένει στη χώρα, με εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες να ζουν και από αυτήν, με μια μεγάλη γκάμα συγγενών επαγγελμάτων, 10 εργοστάσια και μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Είναι επίσης μια καλλιέργεια η οποία αποδίδει μέχρι σήμερα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ πολύ περισσότερα από αυτά που απολαμβάνει και μακάρι τα πράγματα να παρέμεναν έτσι.
Επιπλέον, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό (20-30%) των μελών δε θα πιάσουν το όριο των παραδόσεων των 5 τον/στρ για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν καλυφθούν από την εκτιμηθείσα ζημιά του ΕΛΓΑ -η οποία συνυπολογίζεται στην ποσότητα παραδόσεων σύμφωνα με την ΥΑ 3424/146101/29-12-2016, άρθρο 1, Β, τρίτη παράγραφος- θα χάσουν άλλα 55 περίπου €/στρ, ποσό που θα περιόριζε κάπως τις απώλειες.
  
Ζητάμε:
  • Να αναγνωριστεί το σύνολο της ζημιάς που αναγγέλθηκε στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας, ως προερχόμενη από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Να ανακοινωθούν έγκαιρα οι τελικές εκτιμήσεις ζημιών.
  • Να αποσταλούν το αργότερο εντός του έτους οι καταστάσεις ζημιάς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να γίνει ο συνυπολογισμός της ζημιάς στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • Να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι τοματοπαραγωγοί μας.
Καλούμε, λοιπόν, τον ΕΛΓΑ να σταθεί δίπλα μας σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, ως συντεταγμένο θεσμικό όργανο μιας πολιτείας που λειτουργεί συλλογικά και προς όφελος των πολλών.
Παραμένουμε στη διάθεση του Οργανισμού για οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια μπορούμε να σας προσφέρουμε, ώστε να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας της περιοχής, στη μεγάλη τους πλειονότητα μέλη μας.



Tην αγωνία τους για την επιβίωση της καλλιέργειας και την κακή φετινή εικόνα της καλλιέργειας εξέφρασαν με ιδιαίτερη γλαφυρότητα στην σύσκεψη και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού  Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» Τριαντάφυλλος Τσινούλης και το μέλος Παναγιώτης Καλογιάννης, από την θέση των υπευθύνων της διαχειρηστηκής ομάδας της ντομάτας του Συνεταιρισμού

Τελικά το 2017 βγήκε χειρότερο από το 2016 τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί πλήρως από τα τοπικά κλιμάκια για τη σειρά των αιτιών που έφεραν τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα, καθώς και για το μέγεθος των ζημιών, λέγοντας ότι αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να γίνει η αποστολή των πρώτων πορισμάτων στους παραγωγούς, ώστε συνεπικουρούμενη η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να υπάρξει η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι καταβολές των αποζημιώσεων ακόμη και εντός του Ιανουαρίου του 2018. Δεσμεύτηκε ότι στα πορίσματα θα συνυπολογιστούν όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια και ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Συναισθανόμενος, τέλος, την ευθύνη που του αναλογεί ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δεσμεύτηκε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να συνεχιστεί η εθνικής σημασίας καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, καθώς διάθεση για βοήθεια υπάρχει.

Κλείνοντας τη σύσκεψη οι πρόεδροι του  ΕΛΓΑ και του ΘΕΣΤΟ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επικείμενη τροποποίηση του Κανονισμού, ενώ ο κ Κουρεμπές μίλησε επίσης για επικείμενο πλάνο αλλαγής στις διαδικασίες των εκτιμήσεων, καθώς και για νέα ασφαλιστικά προϊόντα.



Νωρίτερα είχε επισκεφτεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, όπου είχε επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού


Δείτε εδώ αναλυτικά το υπόμνημα του ΘΕΣΤΟ στον ΕΛΓΑ

Δείτε εδώ το δελτίο Τύπου του ΘΕΣΤΟ.

Η απάντηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

«Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου και σε τηλεοπτικό κανάλι προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές στην Λάρισα κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκπροσώπους της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς ότι παραπληροφορούν τους αγρότες εξυπηρετώντας πολιτικά και παραταξιακά συμφέροντα!!!

Κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια» αφού λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τον τοποθέτησε σε αυτή την θέση και όχι ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παρότι πληρώνεται τον μισθό του από τις εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων γιατί καμιά κυβέρνηση από το 2011 δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ όπως είχαν υποχρέωση σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Τον αντιδραστικό κανονισμό πίσω από τον οποίο καλύπτονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού για να πετσοκόβουν ενισχύσεις και να μην αναγνωρίζουν ζημιογόνα αίτια αλλά σε άλλες περιπτώσεις όπως την υποχρέωση της κυβέρνησης να δίνει 30-35 εκ. ευρώ τον χρόνο και δεν τα δίνει, τον κάνουν «γαργάρα». Δεν θυμόμαστε ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Κουρεμπές να ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αυτά τα χρήματα που οφείλει στον ΕΛΓΑ.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας υπενθυμίζουμε στον κ. Κουρεμπέ ότι εκπροσωπούμε τους αγρότες και τα συμφέροντα τους και ότι κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αναγκάστηκε ο ΕΛΓΑ να δεχτεί όλες τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών της Αγιάς. Με τον ίδιο τρόπο και κάτω από την πίεση του κινήματος προχώρησε σε «διορθωτική δήλωση» στην συνάντηση μας στην Αθήνα σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης του παγετού στα κτήματα που παρουσίαζαν το λεγόμενο «δαχτυλίδι πάγου» στα μήλα και έκανε λόγο για «παρανόηση της συζήτησης με τους εκπροσώπους του καταστήματος ΕΛΓΑ στην Λάρισα».

Αυτό ακριβώς αναδείξαμε στις δηλώσεις μας με το πέρας της συνάντησης όπως και ότι αναφέρθηκε πως για ποικιλίες πράσινων μήλων ο ΕΛΓΑ λέει ότι υπάρχει συνολική μείωση της παραγωγής που δεν οφείλεται στον παγετό και έτσι θα υπάρχει οριζόντια μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής σε αυτές τις ποικιλίες και δεν αναγνωρίζει τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο σε όλα τα κτήματα της περιοχής. Που είναι η παραπλάνηση;

Πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος προς τις κυβερνήσεις είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Αντί για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί νέο αντιδραστικό κανονισμό που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές όπως έγινε και φέτος, θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει όπως ισχύει τώρα πολύ κάτω από την πραγματική ζημιά και για κάλυψη σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια (πχ ακαρπία, πράσινο σκουλήκι κ.α) θα ζητάει επιπλέον ασφάλιστρα, δηλαδή ότι κάνει κάθε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Όσο για το έωλο επιχείρημα που να βρούμε τα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να τους θυμίσουμε ότι και αυτά δικά μας χρήματα είναι με την άμεση και έμμεση φοροληστεία που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.  Επιπλέον προτείνουμε στην κυβέρνηση να φορολογήσει και τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, τους «έχοντες και κατέχοντες» με 45% και όχι μόνο τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους αυτοπασχολούμενους που πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους.

Για αρχή πάντως γιατί δεν δίνει η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ τα χρήματα που χρωστάει από το 2015 που βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία; Έχει πρόθεση να τα δώσει και αν ναι πότε; Έτσι θα εξοφληθούν στο 100% οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους και όχι μόνο στο 80% όπως έχει γίνει ως τώρα και με τεράστια καθυστέρηση. Πχ την περασμένη εβδομάδα πληρώθηκαν το 80% της αποζημίωσης οι παραγωγοί της Αγιάς για τον παγετό στα κεράσια του 2016, με 16 μήνες καθυστέρηση!!!

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες του Νομού σε αγωνιστική επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα καθώς θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στις ζημιές από παγετό, καύσωνα και χαλαζόπτωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των παραγωγών διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει».

 

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίε
Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου
 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία