BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Συνέχεια δηλώσεων ζημίας σε Μονεμβάσια και Ευρώτα

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από την χαλαζόπτωση και την πλημμύρα που σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λακωνίας (περιοχές δήμου Ευρώτα και Μονεμβάσια), σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 20 αναγγελίες περίπου και υποβλήθηκαν δηλώσεις».

Μέτρα για τους πληγέντες παραγωγούς ελιάς και εσπεριδοειδών Λακωνίας ζητά ο Γρηγοράκος

3
0

Αυτό απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, σχετικά με την αποκατάσταση των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πριν ένα μήνα περίπου το Νομό Λακωνίας και ιδιαίτερα το Δήμο Ευρώτα και την αποζημίωση των πληγέντων.

«Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη λήξη της 15ήμερης υποβολής δηλώσεων. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε «από το προαναφερόμενο αίτιο στην ανωτέρω περιοχή, ζημιές υπήρξαν και σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων. Για τις ζημιές αυτές διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους».

Ολόκληρη η απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:

«Αποκατάσταση των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Λακωνίας και αποζημίωση των πληγέντων»

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Λ. Γρηγοράκος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από την χαλαζόπτωση και την πλημμύρα που σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λακωνίας (περιοχές δήμου Ευρώτα και Μονεμβάσια), σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 20 αναγγελίες περίπου και υποβλήθηκαν δηλώσεις.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη λήξη της 15ήμερης υποβολής δηλώσεων. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Επίσης, από το προαναφερόμενο αίτιο στην ανωτέρω περιοχή, ζημιές υπήρξαν και σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων. Για τις ζημιές αυτές διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Σχετικά με τη διενέργεια των εκτιμήσεων, επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα, που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Στο ποσοστό της ζημιάς περιλαμβάνονται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, η οποία προκαλείται από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού, καθώς και η υπολειμματική αξία.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι πρωταρχικές επιδιώξεις του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διενέργειά τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό.

Ως εκ τούτου, ο ΕΛ.Γ.Α, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, έχει προβεί στην στελέχωση των Υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του Υποκαταστήματος Τρίπολης, με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, έως οκτάμηνης απασχόλησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (200 γεωτεχνικοί). Παράλληλα, έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 150 γεωτεχνικών (μέσω ΑΣΕΠ) για το εκτιμητικό έργο και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

Εκ των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσματος και, κατά συνέπεια, και στο ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που δίδονται από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

_ Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.

_ Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

_ Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣ7Ε, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.

_ Κοινοποιούνται τα πορίσματα.

_ Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, που έχουν υποβάλει τη δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (7Κ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη 7Κ/Ε.

Είναι προφανές ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Sστόσο, πολλές φορές, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι εκκαθαρίσεις των ζημιών γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι, ζημιές από το προαναφερόμενο αίτιο είχαμε και σε αποθηκευμένα προϊόντα (τριφύλλια) και δίκτυα άρδευσης. Το έργο των καταγραφών για τα αποθηκευμένα προϊόντα από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. ολοκληρώθηκε και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες καταγραφές σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

7ιευκρινίζεται ότι, οι ζημιές των αποθηκευμένων προϊόντων κ.λ.π., εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ), το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε..

Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το ΥΠΟΙΚ και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης- αντικατάστασης των ζημιών.

Σύμφωνα με τον ν. 3877/2010, η ασφάλιση στον ΕΛ.Γ.Α. είναι υποχρεωτική και σε αυτήν υπάγονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και οι ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, πλην της περιοχής του Αγίου Όρους.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι, δικαίωμα αποζημίωσης, έχουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΛ.Γ.Α.. Ο παραγωγός μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να εισπράξει την εισφορά από το λογαριασμό του κατά τον χρόνο που κατατίθενται σε αυτόν απαιτήσεις του από το δημόσιο (ενιαία ενίσχυση κλπ).

Για τον λόγο αυτόν, υπάρχει σχετική ένδειξη στο έντυπο της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ώστε όποιος αγρότης θέλει, να μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να εισπράξει για λογαριασμό του, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κατά το χρόνο που κατατίθενται σε αυτόν τυχόν απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν από το δημόσιο, με σκοπό την οικονομική διευκόλυνση του παραγωγού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες στον ΕΛ.Γ.Α. για την 7Κ/Ε 2017, ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαρτίου 2018.

Πλέον των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΕΛ.Γ.Α., λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις σύγχρονες ανάγκες, καθώς και την κλιματική αλλαγή που έχει προκύψει:

_ Θα ξεκινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επικαιροποίηση της αναλογιστικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε το 2014, αλλά και για την εκπόνηση νέων επιμέρους αναλογιστικών μελετών, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική του κάλυψη, υλοποιώντας ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου.

_ Θα προχωρήσει στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στον αγροτικό κόσμο. Για τον σκοπό αυτόν, καλεί τους ασφαλισμένους του, καθώς και τους φορείς, τις ομάδες και τις οργανώσεις αυτών, να υποβάλουν παρατηρήσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, βελτιώσεις, συμπληρώσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του, ως ασφαλιστικού Οργανισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.elga.gr, μέχρι το τέλος του 2017.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία