BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Γκρίνια με το 70% εκκαθάριση στις αποζημιώσεις 2017

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαρτίου η πίστωση 28 εκατ. ευρώ περίπου στους λογαριασμούς των παραγωγών για ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις από καταστροφές στην αγροτική παραγωγή το 2017.

Γκρίνια με το 70% εκκαθάριση στις αποζημιώσεις 2017

8
1

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του οργανισμού οι αποζημιώσεις αφορούν 15.944 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ τα 11 από τα 28 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στους νομούς Πέλλας (6,5 εκατ. ευρώ) και Λάρισας (4,6 εκατ. ευρώ).

Γκρίνιες ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι για δεύτερη φορά, με βάση τη διαχείριση η οποία γίνεται από τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί εισπράττουν το 70% και όχι το 100% του εγκεκριμένου με βάση τις σχετικές αποφάσεις ποσού. Όπως εξηγεί στο AgroNews ο πρόεδρος του Οργανισμού Φάνης Κουρεμπές, αυτό έχει να κάνει με την «ειδική διαχείριση» του θέματος που έχει επιλέξει η διοίκηση, λόγω της υπέρβασης που αναμένεται στον προϋπολογισμό αποζημιώσεων για το 2017. «Καταβάλουμε σήμερα το 70% για να μπορέσουν όλοι οι παραγωγοί να εισπράξουν κάτι για τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο χρόνο και να μη μείνουν παντελώς απλήρωτοι κάποιοι εξ αυτών, καθώς το ποσό των 119 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό δεν επαρκεί», τονίζει ο κ. Κουρεμπές. Σημειωτέον ότι με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις οι συνολικές αποζημιώσεις για το 2017 θα προσεγγίσουν τα 160 εκατ. ευρώ.



Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, για να υποβληθεί αίτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ θα πρέπει να εξαντληθεί το προβλεπόμενο μπάτζετ, δηλαδή τα 119 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο, οπότε θα υποβληθεί αρμοδίως και το αίτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Ο χειρισμός του θέματος από την διοίκηση του ΕΛΓΑ, μαζί με τις διαμαρτυρίες των παραγωγών, προκαλεί συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο και ήδη ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Τζελέπης συντάσσει σχετική ερώτηση, την οποία και αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ώρες.    


Δύο ερωτήσεις Τζελέπη

Πλασματική εικόνα για αυξημένο πλεόνασμα

Η τακτική της πληρωμής του 70% των αποζημιώσεων στους αγρότες, σημαίνει ότι περικόπτονται αποζημιώσεις από αγρότες που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου η Κυβέρνηση να δημιουργήσει πλασματική εικόνα ότι δήθεν με την πολιτική της πετυχαίνει αυξημένο πλεόνασμα.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, με αφορμή τις αποζημιώσεις που έχουν περικοπεί από τον ΕΛΓΑ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους αγρότες, αφού με μεγάλη καθυστέρηση ο ΕΛΓΑ κατέβαλε μόνο το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται, για τις ζημιές που υπέστησαν το 2017 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι  φανερό ότι περικόπτονται αποζημιώσεις από αγρότες που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου η Κυβέρνηση να δημιουργήσει πλασματική εικόνα ότι δήθεν με την πολιτική της πετυχαίνει αυξημένο πλεόνασμα. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και προκαλεί πολύ μεγάλα προβλήματα στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους που περίμεναν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις και να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Είναι σαφές ότι με κόλπα δεν μπορεί να ασκηθεί αγροτική πολιτική προς όφελος της χώρας και ύστερα από τα 3 χρόνια της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το γνωρίζουν πολύ καλά πια και οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι».


Δεν αρκεί στους αγρότες η πληρωμή μόνο του 70% των αποζημιώσεων

Το ζήτημα της πίστωσης μόνο του 70% του συνολικού ποσού που αναμένεται να εισπράξουν από αποζημιώσεις, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα, βεβαρημένη κατάσταση των πληγέντων αγροτών του νομού Σερρών από φυσικές καταστροφές του 2017 έφερε στη Βουλή ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 4190/8-3-2018 Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο βουλευτής ζητά να του γνωστοποιήσει ο υπουργός πότε προτίθεται να προχωρήσει στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% των οφειλόμενων σε αυτούς αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Βουλευτής στην Ερώτησή του: «Αδικαιολόγητη αργοπορία καταγράφεται εκ μέρους του ΕΛΓΑ, ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργών από χαλαζόπτωση του Νομού Σερρών, έτους 2017. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, η αποζημίωση καταβάλλεται στον δικαιούχο το αργότερο εντός 2 μηνών από την εκκαθάριση της ζημιάς. Παρόλα αυτά, σχεδόν 10 μήνες μετά, οι κάτοικοι πολλών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα των Δήμων Νέας Ζίχνης και Εμμανουήλ Παππά που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή τους, αναμένουν ακόμη την κοινοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ και δικαίως διαμαρτύρονται εντόνως αλλά και προβληματίζονται επίσης, για τους λόγους, για τους οποίους οφείλεται αυτή η τεράστια καθυστέρηση. Ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, έχοντας απωλέσει την περσινή παραγωγή τους, καλούνται παράλληλα καθημερινά να είναι συνεπείς με τις ήδη διογκούμενες υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές, και αντιμετωπίζουν, όπως ισχυρίζονται, μια πρωτόγνωρη μεταχείριση εκ μέρους του Οργανισμού Αγροτικής Ασφάλισης που γεννά ερωτήματα σχετικά με την αμερόληπτη λειτουργία του. Επιπροσθέτως, πληροφορίες αναφορικά με την αποπληρωμή χρονικά μεταγενέστερων ζημιών που προκλήθηκαν σε άλλους Νομούς, ενισχύουν την άποψη αυτή. Επιπλέον, με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, τα ποσά που καταβάλλονται, αφορούν μόνο το 70% του συνολικού ποσού που αναμένεται να εισπράξουν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα, βεβαρημένη κατάσταση τους».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον υπουργό να τον ενημερώσει για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει έως τώρα ο ΕΛΓΑ στην πληρωμή των αποζημιώσεων που είναι ζωτικής σημασίας για τους πληγέντες από χαλαζοπτώσεις γεωργούς, του νομού Σερρών, για ζημιές που συντελέστηκαν το καλοκαίρι του 2017, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει πότε προτίθεται να προχωρήσει στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% των οφειλόμενων σε αυτούς αποζημιώσεων.

 

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων

Αποζημιώσεις ύψους 28.053.171,08 ευρώ θα καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. την Τρίτη 7 Μαρτίου 2018, σε 15.944 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017.

Με τη πληρωμή αυτή καταβάλλεται το 70% επί του συνολικού ποσού της  αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο κάθε παραγωγό, για ζημιά στο φυτικό του κεφάλαιο, και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στον κάθε κτηνοτρόφο, για ζημιά στο ζωικό του κεφάλαιο.

Με βάση την κατάταξη των πληρωμών που θα καταβληθούν αύριο, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Πέλλας όπου καταβάλλονται συνολικά 6.505.230,03 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Νομός Λαρίσης με 4.607.660,86 ευρώ.

Βρείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό στην Κατάσταση πληρωμής ΕΛΓΑ στις 7 Μαρτίου.pdf

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2018 00:52Caseih

Αφρικανικά κόλπα.Αντε και στο 50τοις εκατό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία