BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Απόσταση ως τα de minimis σε ροδάκινο βλέπει ο Δραγασάκης

Καμία ρητή απάντηση σχετικά με τις ενισχύσεις de minimis στα επιτραπέζια ροδάκινα δεν πήραν οι παραγωγοί από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου.

Απόσταση ως τα de minimis σε ροδάκινο βλέπει ο Δραγασάκης

6
0

Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από την πλευρά του, φαίνεται να βγάζει εκτός κάδρου τις αποζημιώσεις de minimis για τους ροδακινοπαραγωγούς, αναφέροντας off the record ότι αν ξεκινήσουν τέτοια διαδικασία, θα πρέπει τότε να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα άλλων κλάδων και παραγωγών, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό. Ωστόσο, τόνισε στους ροδακινοπαραγωγούς ότι θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιος είναι αυτός. 

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η άρνηση του κοινοτικού επιτρόπου Φιλ Χόγκαν στο αίτημα που είχε υποβάλλει η ελληνική πλευρά για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, λόγω ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία τον περασμένο χρόνο.

Περίπου 30 με 40 ροδακινοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται στο Grand Hotel Pallas στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του γενικού γραμματέα Χαράλαμπου Κασίμη, με βουλευτές των νομών Πέλλας, Ημαθίας, κλπ.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, που παραβρέθηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, ο κ. Δραγασάκης δεν φαίνεται να πήρε ζεστά το θέμα των de minimis, ωστόσο οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το αφήσουν, αλλά να επιμείνουν σε μια εκ νέου συνάντηση μαζί του αυτή τη φορά στην Αθήνα.

O πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, που ήταν παρών στη συνάντηση όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων για τις βροχές του Ιουλίου του 2016, τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει στα χέρια του τα στοιχεία από τους πληγέντες παραγωγούς, όπως τα προσκόμισε η υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, που έχει αναλάβει τη διαδικασία, τα οποία επεξεργάζονται, προχωρώντας σε διασταυρωτικούς ελέγχους, προκειμένου μέσα σε ένα τρίμηνο να έχει κλείσει το θέμα και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.    

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, δήλωσε τα εξής: «Λογικά το επόμενο δίμηνο, με τρίμηνο, ανάλογα με τι θα μας δείξουν και οι διασταυρωτικές των στοιχείων που έχουμε, το ζήτημα θα ολοκληρωθεί. Υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει τελειώσει η συλλογή των στοιχείων από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και βρίσκονται τώρα στο υπουργείο. Με το που έρθουν αυτά τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ, θα κάνουμε την τελική επεξεργασία και αφού πρώτα συνεννοηθούμε με τον αρμόδιο υπουργό, θα προχωρήσει και η αποζημίωσή τους», όπως διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους ροδακινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδας. «Είδα επιφυλακτικό τον κ. Δραγασάκη σχετικά με το ζήτημα της εισοδηματικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών Β. Ελλάδα για απώλεια εισοδήματός τους από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο. Εμείς θα επιμείνουμε. Θα ζητήσουμε νέα συνάντηση μαζί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και στην Αθήνα, ώστε να του αναπτύξουμε πιο λεπτομερειακά και με επιχειρήματα το συγκεκριμένο θέμα και τις θέσεις μας», τόνισε.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία