BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Στα 8 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις στη Λάρισα Μάρτιο - Απρίλιο

Τον Απρίλιο καταβλήθηκαν στο νομό Λάρισας 3.449.747,54 ευρώ ενώ τον Μάρτιο 4.607.660,86 ευρώ.

Αιτήσεις για τα μέσα ενεργητικής προστασίας

3
0

Τα 8 εκατ. ευρώ έφθασαν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου οι πληρωμές αποζημιώσεων που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ στο νομό Λάρισας. Με αφορμή την πορεία τον πληρωμών του οργανισμού, το αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εξέφρασε με ανακοίνωσή του την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση και τις έγκαιρες πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, για ζημιές του έτους 2017 (χαλαζόπτωση,βροχόπτωση,παγετός κλπ.).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο καταβλήθηκαν στον νομό Λάρισας 3.449.747,54 ευρώ ενώ τον Μάρτιο 4.607.660,86 ευρώ, δηλαδή συνολικά 8.057.408,3 ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017.Με αυτές τις πληρωμές καταβάλλεται το 70% επί του συνολικού ποσού της  αποζημίωσης που αντιστοιχεί στον κάθε παραγωγό, για ζημιά στο φυτικό του κεφάλαιο, και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στον κάθε κτηνοτρόφο, για ζημιά στο ζωικό του κεφάλαιο.

Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι ο ΕΛΓΑ σε πείσμα των δύσκολων καιρών στέκεται δίπλα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους , επιταχύνοντας την εκτίμηση των ζημιών και στηρίζοντάς τους οικονομικά ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Μετά την ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε απάντηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας:

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έλαβαν οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αφού παραθέτει εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ο ΕΛΓΑ εκφράζει «την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση και τις έγκαιρες πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές έτους 2017», καθώς επίσης εκτιμάει ότι «Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι ο ΕΛΓΑ σε πείσμα των δύσκολων καιρών στέκεται δίπλα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους , επιταχύνοντας την εκτίμηση των ζημιών και στηρίζοντάς τους οικονομικά ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Δεν ξέρουμε πραγματικά τι να πρωτοθαυμάσουμε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το θράσος τους ή το «διαζύγιο» τους με την πραγματικότητα και την αλήθεια;

Οι αποζημιώσεις όπως γράφουν δόθηκαν για το 2017 μόνο που έχουμε 2018 και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν σε ζημιές από παγετό και χαλάζι που έγιναν τον Απρίλιο και Μάιο του 2017. Με ένα ολόκληρο χρόνο καθυστέρηση ο ΕΛΓΑ έδωσε ΜΟΝΟ το 70% των χρημάτων που δικαιούνται οι δικαιούχοι και οι αγρότες έβγαλαν μια ολόκληρη χρονιά χωρίς εισόδημα αφού η παραγωγή τους στις πιο πολλές περιπτώσεις υπέστη ολική καταστροφή και μείωση.

Πανηγυρίζουν για τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως αποζημιώσεις αλλά ξεχνάνε μια ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. Ο ΕΛΓΑ στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΔΕΝ έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ ενώ από τον κανονισμό λειτουργίας του που οι κυβερνήσεις ψήφισαν έπρεπε να δίνουν περίπου 30-35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον με τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων καλύπτονται και τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, συνεπώς τα χρήματα που δίνονται ως αποζημιώσεις είναι λιγότερα από αυτά που δίνουμε στον ΕΛΓΑ.

Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τις μικρές και άδικες αποζημιώσεις, για παραγωγούς που δεν αποζημιώνονται, για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια (ιδιαίτερα στην ζωική παραγωγή) και δεν αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή ενώ τις ζημιές στο κεφάλαιο τις πάει στα ψίχουλα των ΠΣΕΑ και αυτό με προϋποθέσεις.

Και ας μην θυμίσουμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΛΓΑ όταν στην αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγή του κανονισμού σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση προσθέτοντας νέα ασφαλιστικά βάρη, αυξάνοντας τις εισφορές ώστε να ενταχθούν στα αποζημιώσιμα αίτια αυτά που σήμερα δεν καλύπτονται (πχ πράσινο σκουλήκι, ακαρπία κλπ).

Αφήστε λοιπόν τα ψέματα και τις θριαμβολογίες στην άκρη.

Το αγροτικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί  δημόσιο ΕΛΓΑ που θα στηρίζεται εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων και στην συμμετοχή του κράτους, θα καλύπτει και θα αποζημιώνει από όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις νόσους το 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΟΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία