BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Έκτακτη ειδική ενίσχυση για ελιές ζητά η ΕΑΣ Σητείας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ακαρπία ξεπερνά το 70% και οφείλεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

0
0

Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών στους ελαιώνες της Σητείας, που υπέστησαν ζημιές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών ζητά η Ένωση Σητείας.

Σε επιστολή της Ένωσης προς το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ηρακλείου, αναφέρονται τα εξής:  

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως διαπιστώνεται από τους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς αλλά και από τις μαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών, η περιοχή του Δήμου Σητείας υπέστη μεγάλη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, ήταν οι αιτίες της μεγάλης και σε πολλές περιοχές της ολικής πτώσης των ανθέων της ελιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ακαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 70% και σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 95%. Οι ζημίες οφείλονται, χωρίς αμφιβολία, σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε και να αποτραπούν.

Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και επειδή στην περιοχή υπήρξαν δυο συνεχόμενα χρόνια με μέτρια παραγωγή, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και η οικονομία της περιοχής σε εξαιρετικό χαμηλά επίπεδα. Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών των περιοχών που επλήγησαν θα υποστεί σημαντική μείωση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας.

Κατά συνέπεια απαιτείται η μέριμνα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία, την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών.

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε όπως

1. Διερευνηθεί και εκτιμηθεί από την υπηρεσία σας το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή καθώς και το ύψος του οικονομικού πλήγματος της καθαρό αγροτικής περιοχής μας,

2. Υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία