BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

De minimis στη βιομηχανική ντομάτα Δομοκού 50 ευρώ

Ενίσχυση de minimis (για το έτος 2015) θα λάβουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας του Δομοκού για τις ζημιές που υπέστη η καλλιέργεια – λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών - κατά το έτος 2015.

Στη βιομηχανική ντομάτα τη διαφορά κάνουν τα Brix

3
0

Δείτε εδώ την απόφαση για de minimis στη βιομηχανική ντομάτα.pdf

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ύψος των de minimis ορίστηκε στα 50 ευρώ ανά στρέμμα και χορηγείται ανάλογα με την έκταση της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας που έχει στην κατοχή του ο εκάστοτε δικαιούχος, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που μπορεί να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000,00 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση (2016-2018).

Δικαιούχοι είναι όσοι παραγωγοί έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης-ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλαδή για το έτος 2015. Επίσης η έδρα εκμετάλλευσής τους θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Δομοκού της Π.Ε. Φθιώτιδας. Οι παραγωγοί δεν πρέπει – σύμφωνα με το ΦΕΚ να έχουν λάβει «κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ».

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

Σκοπός της παρούσας είναι η θέσπιση:

1. Του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας οι οποίοι επλήγησαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κατά το έτος 2015.

2. Των λεπτομερειών εφαρμογής καθώς και της διαδικασίας χορήγησης της ανωτέρω κρατικής ενίσχυσης, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική γεωργία στην περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Άρθρο 2 Πεδίο εφαρμογής Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής.

Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις:

1. των οποίων το ποσό καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά,

2. για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές, δηλαδή τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με την λειτουργία και δημιουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες σχετικές με την εξαγωγική δραστηριότητα,

3. που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγομένων,

4. που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο τμήμα 2.2 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθμ. 2014/C249/01 της 31.07.2014.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας της περιοχής του Δήμου Δομοκού της Π.Ε. Φθιώτιδας και οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης-ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλαδή για το έτος 2015.

2. Η έδρα εκμετάλλευσής τους να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Δομοκού της Π.Ε. Φθιώτιδας.

3. Να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το αρ. 3 παρ. 2 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

Άρθρο 4

Ύψος ενίσχυσης

1. Το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται σε 50,00 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας και χορηγείται ανάλογα με την έκταση της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας που έχει στην κατοχή του ο εκάστοτε δικαιούχος, όπως δηλώνεται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

2. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000,00 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση (2016-2018).

3. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/ 2013 (109.260.000,00 ευρώ).

Άρθρο 5

Χρηματοδότηση

Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μετά την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος του ΚΑΕ 2111 «Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα» του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων (Ε.Φ 29-110) οικονομικού έτους 2018 με δικαιούχο τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).

Άρθρο 6

Διαδικασία Πληρωμής - Έλεγχος Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσης, είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ο οποίος ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που μπορούν να λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής, καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον κανονισμό. Κάθε υπηρεσία και εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις βάσεις δεδομένων που τηρεί με όλες τις πληροφορίες και τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι καθώς και να καθορίζονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι.

1. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: α) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην δήλωση εκμετάλλευσης - Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, β) ενημερώνει τους δυνάμει δικαιούχους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., γ) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους σχετικά με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έλαβαν, οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του Κανονισμού 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ώστε να εξακριβωθεί ότι με την είσπραξη της νέας ενίσχυσης, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας δεν θα υπερβεί το ανώτατο ατομικό όριο των 15.000 ευρώ, σε κυλιόμενη περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 2 του ανωτέρω Κανονισμού, δ) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους σχετικά με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί στην οικεία επιχείρηση βάσει άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 5 και 6 παρ. 1 του Κανονισμού 1408/2013.

2. Η Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς- Τμήμα Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στην Δ/νση Πληρωμών.

3. Η Δ/νση Πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει: - στην έκδοση εντολής πληρωμής και - στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

4. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσας. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μεριμνά για την δημιουργία των κατάλληλων εκτυπωτικών που θα αντλούν κατά περίπτωση τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων.

5. Σε περίπτωση εκ των υστέρων διαπίστωσης υπέρβασης του ανώτατου ορίου [παράγραφος 2, άρθρο 3 του Καν. (ΕΕ) 1408/2013] συνεπεία υπέρβασης του ποσού η αρμόδια υπηρεσία φροντίζει για την ανάκτηση της χορηγηθείσας ενίσχυσης στο σύνολό της στο δικαιούχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 3, παρ. 7 του Κανονισμού 1408/2013. 6. Τα αρχεία που αφορούν μεμονωμένες ενισχύσεις χορηγούμενες στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης και αποδεικνύουν την πλήρωση των όρων του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 διατηρούνται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τουλάχιστον 10 έτη, από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία