BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αποζημίωση 115 ευρώ επιτραπέζιο 65 ευρώ συμπύρηνο

Στα 115 ευρώ ανά στρέμμα για το επιτραπέζιο ροδάκινο, στα 65 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο και στα 120 ευρώ το στρέμμα για τα νετκαρίνια ορίζεται το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας, που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις τη χρονική περίοδο 14 με 17 Ιουλίου 2017.

Αποζημίωση 115 ευρώ επιτραπέζιο 65 ευρώ συμπύρηνο

0
1

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, δικαιούχοι της εν λόγω αποζημίωσης είναι οι καλλιεργητές που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2017 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ροδάκινων (επιτραπέζιων ή/και βιομηχανικών) ή/και νεκταρινιών.

Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση για τη Χορήγηση deminimis στα ροδάκινα για τις βροχές του Ιουλίου 2017.pdf

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews και μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης με την έγκριση της πίστωσης ύψους 8,5 εκατ. ευρώ , είναι θέμα χρόνου η πληρωμή, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 27 Ιουλίου.

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 2

Δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ροδάκινων (επιτραπέζιων και βιομηχανικών) και νεκταρινιών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας οι οποίοι επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την χρονική περίοδο από 14 έως 17 Ιουλίου 2017 και διέθεταν ποικιλίες σε ωρίμανση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

 

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής

Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση τον Καν.(ΕΕ) 1408/2013. Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις:

1. το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά,

2. για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες,

3. που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων,

4. ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο τμήμα 2.2 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθμ. 2014/C249/01/31.07.2014. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση του δικαιούχου για διακριτή λογιστική παρακολούθηση κατά το άρθρο 1 π. 2 του καν. 1408/2013.

 

Άρθρο 4

Ύψος ενίσχυσης

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2017 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ροδάκινων (επιτραπέζιων ή/και βιομηχανικών) ή/και νεκταρινιών.

Το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε:

α) 1150 ευρώ / εκτάριο (ha) για τα επιτραπέζια ροδάκινα,

β) 650 ευρώ / εκτάριο (ha) για τα βιομηχανικά,

γ) 1200 ευρώ / εκτάριο (ha) για τα νεκταρίνια.

2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το αρ. 3 παρ. 2 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

3. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του ΕΚ 1408/2013 (109.260.000 €).

 

Άρθρο 5

Χρηματοδότηση

1. Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μετά την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος του ΚΑΕ 2111 «Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα» του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ε.Φ. 29-110) οικονομικού έτους 2018 με δικαιούχο τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

2. Για το έτος 2018 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 8.500.000 ευρώ, υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου του αρ. 4 της παρούσας απόφασης.

 

Άρθρο 6

Διαδικασία Πληρωμής -Έλεγχος

1. Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρουσης είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ο οποίος ενημερώνει εγγράφως τους ενδιαφερομένους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που μπορούν να λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της επιτροπής καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον κανονισμό.

2. Κάθε Υπηρεσία και εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις βάσεις δεδομένων που τηρεί με όλες τις πληροφορίες και τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι καθώς και να καθορίζονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι.

3. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.:

α) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην δήλωση εκμετάλλευσης - Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης,

β) ενημερώνει τους δυνάμει δικαιούχους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ,

γ) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους σχετικά με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έλαβαν οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του κανονισμού 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ώστε να εξακριβωθεί ότι με την είσπραξη της νέας ενίσχυσης, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας δεν θα υπερβεί το ανώτατο ατομικό όριο των 15.000 ευρώ σε κυλιόμενη περίοδο τριών ετών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγρ. 2 του ανωτέρω κανονισμού,

δ) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους σχετικά με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί στην οικεία επιχείρηση βάσει άλλων κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 5 και 6 παρ. 1 του κανονισμού 1408/2013. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 6 π.1 τελ. εδάφιο του καν. 1408/2013, ότι το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη δεν υπερβαίνει το ποσό του άρθρου 4.

4. Η Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς-Τμήμα Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στην Δ/νση Πληρωμών.

5. Η Δ/νση Πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει:

- στην έκδοση εντολής πληρωμής και

- στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

6. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσας. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μεριμνά για την δημιουργία των κατάλληλων εκτυπωτικών που θα αντλούν κατά περίπτωση τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων.

7. Σε περίπτωση εκ των υστέρων διαπίστωσης υπέρβασης του ανώτατου ορίου (παράγρ. 2, άρθρο 3 του καν (ΕΕ) 1408/2013) συνεπεία υπέρβασης του ποσού η αρμόδια υπηρεσία φροντίζει για την ανάκτηση της χορηγηθείσας ενίσχυσης στο σύνολό της στο δικαιούχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθ. 3, παρ. 7 του καν. 1408/2013.

8. Τα αρχεία που αφορούν μεμονωμένες ενισχύσεις χορηγούμενες στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης και αποδεικνύουν την πλήρωση των όρων του κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 διατηρούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τουλάχιστον 10 έτη από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-07-2018 12:51πολιτης

τιμες ξεφτιλα εδω χαθηκαν περιουσιες και αυτοι δινουμ ψυχουλα.γιατι το συμπηρινο 65 ενω πληρωνει ιδια τιμη ασφαλισης και σιγουρα ανα στρεμμα ο παραγωγος εχει μεγαλυτερα εσοδα με τις τιμες των τελευτεων ετων αρα επρεπε να πληρωθει σιγουρα τα διπλα..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία