BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Ποινή στις ενισχύσεις 1% ανά μέρα για εκπρόθεσμους ΟΣΔΕ

Ελάχιστες μόλις μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 15 Ιουνίου για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκδίδει εγκύκλιο – εγχειρίδιο διαδικασιών για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης του 2015, με την οποία τονίζει ότι η εκπρόθεσμη κατάθεση της δήλωσης δεν επιφέρει μείωση των δικαιωμάτων του δικαιούχου αγρότη, αλλά μείωση 1% ανά εργάσιμη μέρα στα ποσά που λαμβάνει ως ενίσχυση και 3% εφόσον πρόκειται για δικαιώματα που χορηγούνται για πρώτη φορά.

Ποινή στις ενισχύσεις 1% ανά μέρα για εκπρόθεσμους ΟΣΔΕ

2
0

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

1. Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης είναι η 15η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Κατά παρέκκλιση για το τρέχον έτος (2015), η προθεσμία υποβολής λήγει την 15η Ιουνίου 2015, ημέρα Δευτέρα.

2. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά τις 15 Ιουνίου:

α) της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν κατά το συγκεκριμένο έτος σε σχέση με τα δικαιώματα ενίσχυσης που πρόκειται να χορηγηθούν στον δικαιούχο, κατά 3 % ανά εργάσιμη ημέρα

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

3. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

1. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή της ενιαίας αίτησης, μπορούν να προστεθούν ή να προσαρμοστούν στην ενιαία αίτηση ή στην αίτηση πληρωμής μεμονωμένα αγροτεμάχια ή μεμονωμένα δικαιώματα ενίσχυσης, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στα συγκεκριμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων ή μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.

Υπό τους ίδιους όρους μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις σχετικά με τη χρήση ή το καθεστώς άμεσων ενισχύσεων ή το μέτρο αγροτικής ανάπτυξης για μεμονωμένα αγροτεμάχια ή σχετικά με τα δικαιώματα ενίσχυσης που έχουν ήδη δηλωθεί στην ενιαία αίτηση.

2. Εάν οι τροποποιήσεις έχουν επίπτωση στα δικαιολογητικά έγγραφα ή σε συμβάσεις που πρέπει ενδεχομένως να υποβληθούν, τα εν λόγω έγγραφα ή συμβάσεις μπορούν να τροποποιηθούν αναλόγως.

3. Οι τροποποιήσεις που επέρχονται, αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ) του ΟΠΕΚΕΠΕ και γίνονται αποδεκτές μόνο έως τη λήξη της προθεσμίας για εκπρόθεσμη υποβολή της ενιαίας αίτησης, στις 10 Ιουλίου 2015 (όπως ορίζεται στην παράγραφο 3.2 στοιχείο 3, της παρούσας εγκυκλίου).

Τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης μετά την ημερομηνία αυτή θεωρούνται απαράδεκτες.

4. Εάν οι αρμόδιοι φορείς έχουν ήδη ενημερώσει τον δικαιούχο για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στην ενιαία αίτηση ή στην αίτηση πληρωμής ή εάν έχει ειδοποιήσει τον δικαιούχο για την πρόθεσή της να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο ή εάν ο επιτόπιος έλεγχος αποκαλύψει τυχόν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις για τα αγροτεμάχια που αφορούν οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. (σύμφωνα με το στοιχείο 1 της παρούσης παραγράφου).

5. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή τροποποίησης της ενιαίας αίτησης μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της, δηλ την Δευτέρα 15 Ιουνίου και μέχρι Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που σχετίζονται με την πραγματική χρήση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.

6. Οι γεωργοί που, για οποιοδήποτε λόγο, επιθυμούν να τροποποιήσουν στοιχεία των αιτήσεών τους κατά τα παραπάνω, υποβάλλουν σχετικό αίτημα στον αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα, συνοδευόμενο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης σε ηλεκτρονική μορφή. Οι πιστοποιημένοι φορείς υλοποιούν το αίτημα και κατά το μέρος που πληρούνται οι προϋποθέσεις (των στοιχείων 1, 2 και 3 της παρούσας παραγράφου), πραγματοποιούν τις σχετικές τροποποιήσεις στην αίτηση.

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Εγκύκλιος εγχειρίδιο διαδικασιών για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ 2015.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία