BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Φουρτούνα από Δευτέρα οι ενστάσεις

Το δρόµο των ενστάσεων παίρνουν από τη ∆ευτέρα 14 Δεκεμβρίου οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, καθώς το σύστηµα αλγόριθµων του ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε περισσότερα προβλήµατα απ’ ό,τι λύσεις στη διαχείριση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Φουρτούνα από Δευτέρα οι ενστάσεις

2
0

Ακόµα, αρκετοί από τους αγρότες που χάρηκαν µε την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωµάτων (Πέµπτη βράδυ), απογοητεύτηκαν µε τα ποσά που είδαν να πιστώνονται στα βιβλιάριά τους (∆ευτέρα βράδυ), ενώ δεν είναι λίγοι κι αυτοί που είδαν τους λογαριασµούς τους να «ξεφουσκώνουν» γρήγορα λόγω της σπουδής που έδειξαν οι πιστωτές (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κ.α.).

Αρχής γενοµένης από τα δικαιώµατα, πάντως, η υπόθεση παρουσιάζει εικόνα βιβλικής καταστροφής. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει µε την «περιφρόνηση» που επιφύλασε ο νέος τρόπος κατανοµής των ενισχύσεων στους νεοεισερχόµενους στο καθεστώς. Το δεύτερο έχει να κάνει µε τους «παπάδες» που έβγαλε το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ και το µοντέλο των αλγορίθµων, που χρησιµοποιήθηκε για το χειρισµό του θέµατος.

Οι ροδακινεώνες του Βελβεντού µετατράπηκαν σε βοσκοτόπια, οι αµυγδαλεώνες των Τεµπών εµφανίζονται σαν σταροχώραφα, οι κτηνοτρόφοι των Σερρών ενεργοποιούν δικαιώµατα µε «τόπο» στα Τζουµέρκα. Μέχρι και η πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ήµητρα Χαλκιά αγανάκτησε! 

Τη µια µέρα είχαν δικαιώµατα, την άλλη αυτά εξαφανίστηκαν

  • Υποψιάζονται µαγειρέµατα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο οι αγρότες
  • Εκτός των παραγωγών, παραπονούµενες βγήκαν και ενώσεις συνεταιρισµών

Του Αλέξανδρου Μπίκα

Είναι να γελάει, αλλά περισσότερο να… κλαίει κανείς µε τη φετινή ιστορία των δικαιωµάτων βάσει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κατάφερε το ακατόρθωτο:

  • Να αφήσει παραπονούµενους την πλειοψηφία των παραγωγών, είτε πρόκειται για αγρότες, είτε για κτηνοτρόφους, που έλαβαν λιγότερα δικαιώµατα, σε άλλες περιπτώσεις καθόλου, είτε δεν πληρώθηκαν την πρώτη δόση ανεξήγητα.
  • Να βγάλει στα «κάγκελα» ακόµη και ενώσεις – πύλες του συστήµατος, καταχώρησης των αιτήσεων,  των οποίων επιτελείς έβαλαν δηµοσίως κατακρίνοντας τις παθογένειες του συστήµατος, αλλά και να αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς που µέχρι φέτος έκαναν δηλώσεις ΟΣ∆Ε, να µην ξανακάνουν.

Οι ιθύνοντες του οργανισµού πληρωµών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να προκαλέσουν σύγχυση στους δικαιούχους, καθώς άλλα περίµεναν και άλλα ποσά είδαν στον λογαριασµό τους, ενώ  για ακρίβεια όσον αφορά στην ηµεροµηνία καταβολής, σε σχέση µε τις δηµόσιες υπουργικές δεσµεύσεις… ούτε λόγος.

Αλλά και το σηµαντικότερο, ίσως,  που αφορά τα επίπεδα  ρευστότητας των αγροτικών επιχειρήσεων, εκτός του ότι καθυστέρησαν πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά την πρώτη δόση, θα στείλουν τους δικαιούχους στο ταµείο για εξόφληση από το νέο έτος.

Μέσα στη θύελλα των αντιδράσεων εκ µέρους των αγροτών, εξάλλου, οι οποίες όχι µόνο δεν καταλάγιασαν αλλά εντείνονται όσο περνούν οι µέρες, δεν έλειψαν και κατηγορίες για αλχηµείες. Χαρακτηριστικότερη δεν είναι άλλη από εκείνη της ∆ήµητρας Χαλικιά, που η γνώµη της αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα µε δεδοµένο ότι και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει περάσει ως αντιπρόεδρος, αλλά και προέρχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τη συγκεκριµένη καταδικαστέα πρακτική –αν πραγµατικά έχει συµβεί-ενισχύουν καταγγελίες αγροτών  στην Agrenda, σύµφωνα µε τις οποίες άµα τη αναρτήσει των προσωρινών δικαιωµάτων φαίνονταν στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ ως δικαιούχοι, ενώ στη συνέχεια (και σήµερα) δεν εµφανίζονται ως κάτοχοι δικαιωµάτων και συνεπώς δεν πληρώνονται.

Οι λογαριασμοί πιστώθηκαν, αλλά το τσεκ δεν έφτασε ποτέ στις τσέπες όλων των παραγωγών

ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, εφορίες και τραπεζικά ιδρύµατα πρόλαβαν να δουν πρώτοι το χρώµα του χρήµατος, βάζοντας χέρι στο τσεκ των αγροτών για οφειλές προς αυτούς και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Βαγγέλη Αποστόλου. Πολλά ήταν τα παράπονα για τον ΕΛΓΑ και τα τραπεζικά ιδρύµατα, αφού βρέθηκε τρόπος να µπει χέρι και σε λογαριασµούς που δεν ήταν συνδεδεµένοι µε δάνεια που είχε δηλώσει ο δικαιούχος. Σε σχέση µε την όλη διαδικασία, µπαράζ αντιδράσεων από αντιπολίτευση, οργανώσεις και µεµονωµένους παραγωγούς πυροδότησε το µπέρδεµα µε τις πληρωµές και τα δικαιώµατα.

«Με την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης κάθε ώρα που περνά εκπλήξεις και αγανάκτηση µεγαλώνουν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να πληροφορήσει πως έγινε η πληρωµή και πως υπολογίστηκαν τα δικαιώµατα, γεγονός που δηµιουργεί σοβαρά προβλήµατα σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται µετέωροι και σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. Οι αποκλίσεις κατά κύριο λόγο οφείλονται σε βασικά λάθη τηλεπισκόπησης αλλά και σε µεταβιβάσεις παραγωγών, που επί 6 µήνες δεν προλάβατε να εξετάσετε! Εξίσου σκληρή είναι η πραγµατικότητα για τους Νέους Αγρότες, που αντί ουσιαστικής στήριξης είδαν ψίχουλα», σηµειώνει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Τζελέπης, ζητώντας να προχωρήσουν οι ενστάσεις.

Για αρνητική πρωτοτυπία µιλά η Αραµπατζή
∆ριµεία κριτική επεφύλαξε και εκ µέρους της Ν∆ η βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραµπατζή, κάνοντας λόγο για «θησαυρό που αποδείχτηκε άνθρακες». Σύµφωνα µε την ίδια, «πρόκειται για προκαταβολή, που παραδοσιακά πιστωνόταν Οκτώβριο, έφτασε, όµως επί ηµερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να καταβάλλεται µετά βίας αρχές ∆εκεµβρίου και εκτός να µένει 1 στους 4 αγρότες».

Ξεκινούν αγωγές από αγρότες και οµάδες
Κατά της διανοµής των δικαιωµάτων ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί ο συνήγορος του Αγρότη κι ενώ κάτι αντίστοιχο σχεδιάζουν να κάνουν νοµικά πρόσωπα, οµάδες παραγωγών και µεµονωµένοι παραγωγοί από την Ελλάδα. Η προσπάθεια θα γίνει σε συνεργασία µε το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόµµα (ΑΚΚΕΛ), µε σκοπό, όπως λένε, να πταχθούν ανισότητες, αδικίες, παράνοµες περιφερειοποιήσεις, παραλογισµοί ,λάθη και ευτράπελα, τα οποία χαρακτηρίζουν τη νέα διανοµή. Η πρόσκληση αφορά όσους έχουν προβλήµατα µε µη καταβολή επιδοτήσεων, µη έκδοση προσωρινών δικαιωµάτων, κ.λπ.

Ενστάσεις ζητά η Πρωτοβουλία
Να τρέξει άµεσα η διαδικασία διορθώσεων σε περιπτώσεις αγροτών που έλαβαν λανθασµένα δικαιώµατα ή καθόλου ζητά η Πρωτοβουλία Αγροτών. Σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «αλαλούµ» την όλη διαδικασία πληρωµής της βασικής ενίσχυσης, τονίζοντας  ότι: «αντικατοπτρίζει την σηµερινή πραγµατικότητα του δηµόσιου τοµέα στην Ελλάδα και την σύγχυση στην οποία βρίσκεται το Υπουργείο Γεωργίας. Καµία πληροφόρηση, περικοπές, λάθη επί λαθών, αδικίες εις βάρος των αγροτών δικαιούχων, παράνοµες παρακρατήσεις, απλήρωτοι παραγωγοί».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία