BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Αποκτούν ξανά δικαίωμα τα μισθωμένα του 2009

Περιθώρια ανάκτησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που χάθηκαν µε την τελευταία αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε γιατί ήταν µισθωµένα, είτε γιατί µεταβιβάσθηκαν το 2014 ή και νωρίτερα εποµένως οι αρχικοί δικαιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015, άφησε µε την τοποθέτησή του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κοινοτικός επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

Αποκτούν ξανά δικαίωμα τα μισθωμένα του 2009

2
0
Πρόκειται επί της ουσίας για τις 28.000 περιπτώσεις αγροτών που δεν συµπλήρωσαν στο χρόνο που έπρεπε τη λεγόµενη «φόρµα 6» µε αποτέλεσµα να µην µπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώµατά τους, όπως επίσης και για αρκετές ακόµα χιλιάδες δικαιούχων που προέβησαν σε µεταβιβάσεις δικαιωµάτων λίγο πριν από την αλλαγή της ΚΑΠ χωρίς να καταφέρουν ποτέ να κατοχυρώσουν αυτά τα δικαιώµατα

«Έχουµε εντοπίσει ότι υπάρχουν κάποια δικαιώµατα που δεν ξέρουµε που έχουν πάει», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Χόγκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες. Τις επεξηγήσεις επί του θέµατος ανέλαβε το γραφείο Τύπου του υπουργείου, το οποίο µε ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια αποκατάστασης αφορά στις παραπάνω περιπτώσεις.  

Η τοποθέτηση Χόγκαν ανοίγει θέµα «ζωντανέµατος» αυτών των χαµένων για πολλούς µέχρι σήµερα δικαιωµάτων της προηγούµενης περιόδου, έτσι ώστε να µπορέσουν να µετατραπούν σε δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης. Σ’ αυτή την περίπτωση ανοίγει ο δρόµος για την αποκατάσταση µιας αδικίας, εις βάρος νέων κυρίως γεωργών, οι οποίοι εντάχθηκαν σε πρόγραµµα το 2009, χωρίς ωστόσο να λάβουν ποτέ τα δικαιώµατα ενίσχυσης που τους αναλογούσαν.

Οι πληροφορίες θέλουν την εξέταση του όλου ζητήµατος κατά την πρωινή (Πέµπτη 5 Οκτωβρίου) διµερή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου µε τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Σηµειωτέον ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει µια φορά τη λύση του προβλήµατος αλλά είχε απορριφθεί. Τώρα το θέµα  επανέρχεται, καθώς δηµιουργούνται νέα δεδοµένα από τον υπό συζήτηση κανονισµό «omnibus» που έχει συµπεριληφθεί στην ατζέντα του επόµενου Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας.

Το επιχείρηµα της Ελλάδας είναι ότι η αξία των απολεσθέντων δικαιωµάτων  στις παραπάνω περιπτώσεις είναι µεγάλη και βαραίνει υπέρµετρα κάποιες αγροτικές οικογένειες, καθώς η πλειονότητα αυτών των µεταβιβάσεων (εκτάσεων και δικαιωµάτων) ήταν ενδοοικογενειακές και η απώλεια εισοδήµατος γεννά σε αρκετές περιπτώσεις κοινωνικά δράµατα

Υπενθυµίζεται ότι την αδικία που έχει συντελεσθεί τόσο µε τα µισθωµένα (φόρµα 6) όσο και µε τις µεταβιβάσεις των τελευταίων ετών, κρατάει «ζεστό» εδώ και καιρό µε διαδοχικά δηµοσιεύµατά της η Agrenda, αναφερόµενη συχνά και στο αίτηµα της ελληνικής πλευράς για διασταλτική ερµηνεία του κανονισµού 1307/2013 έτσι ώστε να µην εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις και να λαµβάνουν κανονικά τις άµεσες ενισχύσεις οι Νέοι Γεωργοί που έκαναν έναρξη δραστηριότητας το 2009.  

Βρείτε εδώ αναλυτικά όλο το φάκελο από το 569ο φύλλο της Agrenda: koinotikes epidotiseis.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία