BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Αναβρασμός για την αποικιακή σύμβαση στο ΟΣΔΕ

Στον ίδιο παρονομαστή δείχνει να επιστρέφει η υπόθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ μετά την αποικιοκρατική σύμβαση την οποία καλούνται να υπογράψουν τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων με τον γνωστό φορέα συντονισμού του έργου, μια σύμβαση η οποία, σκιαγραφώντας εκ νέου ανύπαρκτες υπηρεσίες μεταφέρει το κόστος τους στις πλάτες των δικαιούχων ενισχύσεων αγροτών.

Αναβρασμός για την αποικιακή σύμβαση στο ΟΣΔΕ

1
0
Με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης να έχει ξεκινήσει, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται…  ποιος αλήθεια κυβερνάει αυτόν τον τόπο! Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που με συνέντευξη τύπου πριν από λίγες μέρες περιέγραφε μια τελείως διαφορετική κατάσταση, διαβεβαιώνοντας ότι το ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι του ή ένα αφανές κέντρο επιτήδειων που έχει στήσει μια μηχανή σε βάρος του αγροτικού κόσμου

Σε κάθε περίπτωση, ο δούρειος ίππος της όλης υπόθεσης, από τη στιγμή που η πολιτική βούληση περί άλλων τυρβάζει, θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποιους από τους πάνω ορόφους της οδού Δομοκού 5, όπου οι κρατούντες έχουν βρει τον τρόπο να φέρνουν τα πράγματα στα μέτρα των «εργολάβων»

Τελευταία πράξη στο… δράμα του ΟΣΔΕ το τελεσίγραφο προς τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να υπογράψουν με το πιστόλι στον κρόταφο μια σύμβαση της οποίας μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν είχαν γνώση και την οποία φρόντισε να συντάξει με κάθε λεπτομέρεια ως εις εκ των συμβαλλομένων, αγνοώντας επιδεικτικά τη θέση, το έργο και τις δυνατότητες του αντισυμβαλλόμενου, κυρίως όμως τις τα αντικειμενικά περιθώρια των υπόχρεων σε δηλώσεις αγροτών οι οποίοι υποχρεώνονται για μια ακόμα φορά σε ένα βαρύ τίμημα, χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς να εξετάζεται αν μπορούν

Η επίμαχη σύμβαση την οποία καλούνται να υπογράψουν ιδιώτες γεωπόνοι μελετητές και συνεταιριστικές οργανώσεις που διατηρούν Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων έχε ως ακολούθως

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΙΑΙΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΟΣΔΕ 2017-2020 

Ως 29 Μαρτίου η υπογραφή των συμβάσεων

Ολιγοήμερη παράταση, μέχρι τις 29 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υπογραφή των συμβάσεων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:   

Σε συνέχεια της από 21/03/2017 ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την υπογραφή των συμβάσεων ΟΠΕΚΕΠΕ/ΚΥΔ και ΚΥΔ/Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης ΚΥΔ, ανακοινώνουμε παράταση της προθεσμίας υπογραφής των συμβάσεων μέχρι τις 29/03/2017.

Κατά τα λοιπά ισχύει η προηγούμενη ανακοίνωσή μας.



ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΦΑ σε κοινή διαμαρτυρία  την Τρίτη 28 Μαρτίου

Ανοιχτή πρόσκληση προς τις ∆ιοικήσεις όλων των ΚΥ∆ - ΠΥΛΩΝ µελών της ακόµα και αυτών που πρόσκεινται στη ίδια την εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. απευθύνει µε σχετική ανακοίνωσή της, που υπογράφει ο Γιώργος Ανέστης, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 π.µ. στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand, Αθήνα, προκειµένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «να αποτρέψουµε την αποικιοκρατική σύµβαση που ευθέως στρέφεται ενάντια στα συµφέροντα των παραγωγών και στην νοµική αυτοτέλεια των ΚΥ∆».Παράλληλα µε την ίδια διατύπωση αλλά δική της ανακοίνωση την ίδια πρόσκληση απευθύνει και η ΠΕΦΑ.

Η ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017

Ανοιχτή Πρόσκληση

Προς:

ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΔ - ΠΥΛΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

«Η δικαιοσύνη βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολική επιείκεια και την ανθρώπινη σκληρότητα», είπε ο διαφωτιστής Ντενί Ντιντερό. Ποια δικαιοσύνη, λοιπόν, μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην όχι απλά υπερβολικά επιεική, αλλά σκανδαλωδώς χαριστική προς τη GAIA σύμβαση απ' τη μια και στη σκληρότητα του καταναγκασμού των ΚΥΔ να λειτουργήσουν ωσάν οι φοροεισπράκτορες της εταιρείας από την άλλη;

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο από τις 15 Μαρτίου 2017 να έχει αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μην έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή και ομαλή διεξαγωγή του έργου, μετά από τόσες εξαγγελίες και δεσμεύσεις τόσο της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ , όσο και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ περί εξορθολογισμού της διαδικασίας υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης από το έτος 2017 και έπειτα. Επιπροσθέτως δε, να ζητείται από όλα τα ΚΥΔ να συμβληθούν με τον Φορέα Συντονισμού, αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις έναντι αυτού και υποχρεώνοντας τα να εισπράττουν για λογαριασμό τους έως και το ποσό των είκοσι ευρώ ανά αίτηση, αλλά και να παραδίδουν εγγυητικές επιστολές πληρωμής προς τον Φορέα Συντονισμού κατώτατου ύψους 1000 ευρώ. Και όλα αυτά να πρέπει να γίνουν άμεσα υπό την απειλή ότι αν δεν υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον Φορέα Συντονισμού θα διακοπεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα υποβολής ΕΑΕ 2017.

Δυστυχώς η Διοίκηση για ακόμη μια φορά εις βάρος τόσο των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά κι όλων των ΚΥΔ, όσο και των ίδιων των παραγωγών, παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης και μετατρέπει το έργο του ΟΣΔΕ σε μέσο κερδοφορίας μιας ιδιωτικής εταιρίας, επιβάλλοντας ένα επιπλέον «χαράτσι» στους παραγωγούς μέσω των ΚΥΔ και της υποχρεωτικότητας της εν λόγω σύμβασης.

Χαράτσι «Αβέ Αξεσή» για τη ...διασκέδαση του σουλτάνου!!! Μόνο οι Οθωμανοί είχαν ανάλογες απαιτήσεις απ' τους υπόδουλους ραγιάδες. Και μόνο οι Πασάδες ήθελαν να τους προσκυνάμε.

Ας είμαστε ξεκάθαροι όμως :

Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς.

Δεν προσκυνάμε κανέναν αφέντη.

Δεν υπογράφουμε τη θανατική μας καταδίκη.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Είμαστε αυτοί που με κόπο και προσωπικές θυσίες στηρίξαμε τους παραγωγούς σε δύσκολες εποχές.

Είμαστε αυτοί που δώσαμε στο πλευρό τους τον καλό αγώνα για να μη χαθούν οι επιδοτήσεις που τώρα θα υποβάλουν Αίτηση για να πάρουν ξανά.

Είμαστε αυτοί που τους στηρίζουμε σε όλες τις δράσεις, στην ίδια την παραγωγή τους.

Είμαστε αυτοί που επί δεκαετίες κάνουμε το έργο του ΟΣΔΕ.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν «αλεξιπτωτιστή» να μας κλέψει την ιστορία, την προσφορά, τους αγώνες, τις αγωνίες, τον ιδρώτα μας.

Ο ιδρυτής της ΠΑΣΕΓΕΣ και πατριάρχης του Συνεταιριστικού Κινήματος στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, είχε πει: «Αλλοι ζουν για τις ιδεολογίες και άλλοι ζουν από τις ιδεολογίες».

Εμείς τις επιλογές μας τις κάναμε.

Προφανώς και η GAIA, μαζί με τους υπηρέτες της.

Τώρα, θα πρέπει και η αριστερή κυβέρνηση να επιλέξει: Θα ταχθεί υπέρ μιας εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων ή υπέρ του παραγωγού και του δημοσίου συμφέροντος;

Ζητάμε: Δικαιοσύνη. Αξιοπρέπεια. Σεβασμό. Νομιμότητα.

Οι παράλογες, εξωφρενικές και αντισυνταγματικές απαιτήσεις της GAIA δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Εκτιμούμε ότι αυτή η σκανδαλώδης σύμβαση θα επιστραφεί ως απαράδεκτη στην εταιρεία και πως η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη διαφύλαξη του κύρους και των ίδιων της των αποφάσεων.

Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα τόσο της Πολιτείας, όσο και της Ε.Ε., προκειμένου να προστατεύσουμε την αυτοτέλεια των ΚΥΔ, αλλά πρωτίστως το εισόδημα των παραγωγών.

Καλούμε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξηγήσει στη βάση ποιας λογικής εγκρίνει τέτοιες συμβάσεις.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να περιφρουρήσει τα όσα αποφάσισε και προ ημερών ανακοίνωσε.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να τοποθετηθεί και να πράξει κατά νόμο και συνείδηση.

Για όλα τα παραπάνω:

Καλούμε τις Διοικήσεις όλων των ΚΥΔ - ΠΥΛΩΝ μελών μας ακόμα και αυτών που πρόσκεινται στη ίδια την εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand, Αθήνα, Πλατεία Καραϊσκάκη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, τηλ 216 8009900 σε κοινή διαμαρτυρία προκειμένου να αποτρέψουμε την αποικιοκρατική σύμβαση που ευθέως στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των παραγωγών και στην νομική αυτοτέλεια των ΚΥΔ.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Γεώργιος Ανέστης Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Η ανακοίνωση της ΠΕΦΑ

Ανοιχτή Πρόσκληση

Προς: ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΔ

Η ΠΕΦΑ καλεί τις Διοικήσεις όλων των ΚΥΔ την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 στο Ξενοδοχείο WYNDHAM Grand Athens (Πλατεία Καραϊσκάκη) για λήψη από κοινού απόφασης, προκειμένου να αποτρέψουμε την υπογραφή της αποικιοκρατικής σύμβασης που ευθέως στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των παραγωγών και στην νομική αυτοτέλεια των ΚΥΔ.

Εκπροσωπούμε την πλειοψηφία των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων και την απόλυτη πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας. Το κάλεσμά μας απευθύνεται προς κάθε κατεύθυνση, σαφώς και προς τους ανεξάρτητους φορείς υποδοχής, αλλά και προς τους εκπροσώπους των ΚΥΔ που συνεργάζονται ακόμη και με τον Συντονιστή. Τους καλούμε να έρθουν μαζί μας και από κοινού να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν απρόσκοπτα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον Έλληνα αγρότη.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά εις βάρος όλων των ΚΥΔ, όσο και των Ελλήνων αγροτών, παραβιάζετε η αρχή της χρηστής διοίκησης και μετατρέπετε το έργο του ΟΣΔΕ σε μέοο κερδοφορίας, επιβάλλοντας επιπλέον "χαράτσι" στους ιιαραγωγούς μετατρέποντας τα ΚΥΔ σε εισπρακτικές εταιρίες για τρίτους.

Εκτιμούμε ότι αυτή η σκανδαλώδης σύμβαση θα επιστραφεί ως απαράδεκτη και πως η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη διαφύλαξη του κύρους ακόμη και των ίδιων της των αποφάσεων.

Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την αυτοτέλεια των ΚΥΔ, αλλά πρωτίστως το εισόδημα των παραγωγών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξηγήσει στη βάση ποιας λογικής εγκρίνει τέτοιες συμβάσεις και να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση ως προς τη νομιμότητα των συγκεκριμένων παροχών και μάλιστα επ' αμοιβή προς τον Φορέα Συντονισμού.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017,11:30 πμ. Ξενοδοχείο WYNDHAM Grand Athens (Πλατεία Καραϊσκάκη)

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Πώς να συναινέσουμε σε εικονικές υπηρεσίες;

Τον προβληµατισµό της για το σχέδιο Σύµβασης ∆ιασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών και Ασφάλειας Πληροφορίας (Σ∆ΕΓΤΥΑΠ) µεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ΠΥΛΩΝ εκφράζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Λακωνίας µε επιστολή της προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοποίηση: κ. Β. Απόστολου/Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σπάρτη, 23 Μαρτίου 2017 Αρ. Πρωτ. 297

Κύριοι,

Χθες απεστάλη στις Οργανώσεις μας σχέδιο Σύμβασης Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών και Ασφάλειας Πληροφορίας (ΣΔΕΓΤΥΑΠ) μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ΠΥΛΩΝ μας, ως φορείς ΚΥΔ, προκειμένου να υπογράψουνε και στη συνέχεια να προσκομισθεί μαζί με τη σύμβαση συνεργασίας με τον Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, μέχρι την Παρασκευή 24/03/2017.

Ειδικότερα, μας καλούσαστε να υπογράψουμε σύμβαση με το Φορέα Συντονισμού, χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της όταν εσείς μας αποστείλατε την δική σας σύμβαση. Χωρίς να γνωρίζουμε συγκεκριμένα, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, τον τρόπο που θα τις παρέχει. Πολύ περισσότερο δε, όταν υποψιαζόμαστε, ότι πρόκειται για υπηρεσίες εικονικές τις οποίες, όπως είναι αυτονόητο, δεν τις χρειαζόμαστε και ούτε τις αποδεχόμαστε.

Καλούμαστε σε διάστημα μόλις τριών (3) ημερών να μελετήσουμε Σύμβαση Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών και Ασφάλειας Πληροφορίας (ΣΔΕΠΥΑΠ), ένα πολύπλοκο και πολυσέλιδο νομικό κείμενο, στο οποίο μάλιστα με μία πρόχειρη ανάγνωση εντοπίσαμε λάθη και προχειρότητες (π.χ. Ως εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται ο πρώην Πρόεδρος αυτού κ. Μωυσίδης και όχι ο σημερινός, γίνεται αναφορά σε « Πύλες Α'», όταν με δική σας απόφαση έχουν μετατραπεί σε ΚΥΔ και όταν η εξίσωση των πυλών είναι γνωστή σε όλους κλπ.)

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω δημιουργούνται όλα τα παρακάτω ερωτήματα και παρακαλούμε πολύ να μας απαντήσετε άμεσα:

Ί. Ποιες υπηρεσίες θα μας παρέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. για να. εισπράττουμε για λογαριασμό της 20 ευρώ ανά Αίτηση;

2. Ως ΚΥΔ, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση έχουμε νομική αυτοτέλεια. Πως διασφαλίζεται με μια τέτοια αποικιοκρατική σύμβαση;

3.Είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε εικονικές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες που δεν τις χρειαζόμαστε;

4. Μπορούμε να νομιμοποιήσουμε το ανάλογα με την επιδότηση χαράτσι, αντί της πληρωμής για την όποια παρεχόμενη υπηρεσία;

5. Πως μας ζητάνε να δεχθούμε το δερβέναγα πάνω απ' το κεφάλι μας, όχι μόνο μέχρι το 2020, αλλά και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού μας ζητάνε να υπογράψουμε ότι για να έχουμε δικαίωμα να αναπτύξουμε συναφή δραστηριότητα θα πρέπει να πάρουμε την άδεια του Φορέα;

6. Πως θα υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια, το κύρος, την ιστορία, την προσφορά μας και τους παραγωγούς, αν υπογράψουμε αυτό το επαίσχυντο κείμενο;

7. Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση υπάρχει σε μια σύμβαση που θέλει να μας μετατρέψει σε υπαλλήλους της GAIA, να εργαζόμαστε και μάλιστα αμισθί για αυτήν και να τις παραδίδουμε υπέρογκο ποσοστό από τα έσοδα της δικής μας εργασίας;

8. Πόσο λογικό μπορεί να είναι το υπουργείο να αποφασίζει να εκδιώξει την εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων από την πόρτα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τη1/ επαναφέρει από το παράθυρο; Για ποιους λόγους μπορεί να συνέβη αυτό και ποια η δική μας θέση; Θα γίνουμε συνένοχοι;

9. Ως πότε θα πληρώνουμε «τρίτους» για να αυξάνουν τη δύναμη τους και να τη στρέφουν εναντίων μας;

10. Σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως για την αφερεγγυότητα του «Φορέα Συντονισμού», ο οποίος οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε ΠΥΛΕΣ από την περασμένη περίοδο του 2016, που θα έπρεπε να έχει αποδώσει και έχουν ασκηθεί εναντίων του αγωγές.

11. Μας ζητάτε να υποκύψουμε στον εκβιασμό ή μήπως πρέπει σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων;

12. όπως σας έχουμε ενημερώσει με αλλεπάλληλα έγγραφα που σας έχουμε στείλει σε κάποιους από εμάς το GAIA έχει καταγγείλει την σύμβαση. Πως μας ζητάτε τώρα να συνεργαστούμε;

13. Ξέρετε καλύτερα από εμάς ότι δεν υπάρχει σύμβαση αλλά συμφωνητικό συνεργασίας ΟΠΕΚΕΠΕ - GAIA και από πουθενά δεν προκύπτει ότι το GAIA μπορεί να μας επιβάλλει αυτά που ισχυρίζεται στην σύμβαση που μας έστειλε.

14. Καταλαβαίνεται ότι δε θα δώσουμε σε κανένα GAIA το δικαίωμα ζωής ή θανάτου για τις επιχειρήσεις που εμείς διοικούμε και για τους παραγωγούς που υπηρετούμε. Και επίσης καταλαβαίνετε ότι σε δημοκρατικά ευνοούμενη πολιτεία τέτοια πράγματα δεν επιβάλλονται.

15. Τέλος σε καμιά δημοκρατικά διοικούμενη πολιτεία οτιδήποτε και να υπογραφτεί με το GAIA δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό και με τη δημοσιοποίηση του δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα και η ασφάλεια της χώρας .

Δώστε το λοιπόν στη δημοσιότητα.

Με εκτίμηση

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΣ Λακωνίας

Νικόλαος Προκοβάκης


Εξηγήσεις για τις αποικιοκρατικές μεθοδεύσεις στο ΟΣΔΕ ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Άμεσες εξηγήσεις από τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για την περιφρούρηση της νομιμότητας και της κοινής λογικής από αποικιοκρατικές μεθοδεύσεις ιδιωτικών συμφερόντων που διπλασιάζουν το ποσοστό κέρδους τους με την αρωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η Διοίκηση του Οργανισμού, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους στόχους της, «υιοθέτησε» σύμβαση έκτρωμα που υπαγόρευσε η GAIΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. Και με την οποία ζητά από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, αφού την υπογράψουν, να καταργήσουν το ρόλο τους και να μετατραπούν σε εισπρακτικά κέντρα της εν λόγω εταιρείας, ώστε αυτή να συνεχίσει να βάζει το χέρι βαθιά στις τσέπες των παραγωγών -πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλει ότι οι εισπράξεις αυτές θα γίνονται όχι με βάση το παρεχόμενο έργο, αλλά ανάλογα με το ύψος επιδότησης του κάθε αγρότη, κάτι που αποτελεί πραγματική «ληστεία» των παραγωγών που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό όμως η εταιρεία διπλασιάζει το ποσοστό κέρδους της από 20 σε 40%, παρά την Κυβερνητική Πολιτική επί του θέματος, που θέλει την άμεση και αποτελεσματική μείωση του κόστους διαχείρισης των ενισχύσεων.

Το θράσος και η απληστία των εμπλεκόμενων, φθάνει στο σημείο να προσπαθούν να κλειδώσουν προς όφελός τους την ισχύ της σύμβασης μέχρι το 2030 (!!!), αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλον όσο φθηνά και αν κατορθώσει να παρέχει την ίδια υπηρεσία.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ χαρακτηρίζει την όλη μεθόδευση ως «αποθέωση του κρατικοδίαιτου ανταγωνισμού», που ουσιαστικά κατέστρεψε τη χώρα και έφερε τους Έλληνες στα χάλια που ζούμε.

Προφανώς το συνεταιριστικό κίνημα δεν πρόκειται να προσυπογράψει τη λεηλασία των Ελλήνων Αγροτών προς όφελος μιας εταιρείας, που μέσα σε τρία χρόνια προσπαθεί με κόλπα να αφαιμάξει το χώρο.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση συνολικότερα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουν τον Έλληνα Αγρότη ως οφείλουν, εφαρμόζοντας την πολιτική τους στο κλάδο. Δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα και θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της Ε.Ε., προκειμένου να προστατεύσει την αυτοτέλεια των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων και το λιγοστό πλέον εισόδημα των παραγωγών.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξηγήσει στη βάση ποιας λογικής εγκρίνει και προωθεί τέτοιες συμβάσεις, που προκαλούν πολλές σκιές και υπόνοιες για συγκεκριμένα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του Οργανισμού.

Καλεί το σύνολο των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, να μην υποκύψουν στους ωμούς πλέον εκβιασμούς άλλα και τον Πρωθυπουργό, να τοποθετηθεί δημόσια και να παρέμβει κατά συνείδηση».


Ποιος εκχωρεί αυτά δικαιώματα;Να παραταθεί η υπογραφή των συμβάσεων μέχρι να διορθωθούν οι μονοπωλιακές συμπεριφορές ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων  

«Με ποιόν συνεννοήθηκε η Gaia Επιχειρείν για την προτεινόμενη κοστολόγηση, από ποιόν εγκρίθηκε αυτή, πόσο αυξάνει το κόστος από αυτή, για ποιες ακριβώς παρεχόμενες υπηρεσίες ζητάει αυτή την αμοιβή, σε τι αποσκοπούν αυτές οι υπηρεσίες, γιατί αδυνατεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, με αφορμή την επιστολή της Gaia Επιχειρείν στα ΚΥΔ για υπογραφή μέχρι 24 Μαρτίου Σύμβασης συνεργασίας για τη συμπλήρωση και υποβολή ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης στα πλαίσια του ΟΣΔΕ 2017-2020.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευθύμης Ιακωβάκης, προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους γεωπονικούς φορείς, μεταξύ άλλων ζητείται να δοθεί η δέουσα προσοχή στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τέτοιου είδους συμπεριφορές και να δοθεί παράταση στην αποστολή των συμβάσεων μέχρι να διευκρινιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα τετελεσμένα γεγονότα που επιβάλλει στα ΚΥΔ η προτεινόμενη σύμβαση από τη Gaia Επιχειρείν.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Θέμα: Σύμβαση συνεργασίας για την συμπλήρωση και υποβολή ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης στα πλαίσια του ΟΣΔΕ 2017-2020 των ΚΥΔ με GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κύριοι

Η Gaia Επιχειρείν απέστειλε στις 21/03/2017 ώρα 5.12 μ.μ. στα ΚΥΔ προς υπογραφή μέχρι 24/03/2017, τη Σύμβαση συνεργασίας για τη συμπλήρωση και υποβολή ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης στα πλαίσια του ΟΣΔΕ 2017-2020.

Δεχόμενοι την έντονη ανησυχία, τους προβληματισμούς και την δυσφορία των μελών μας που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΔ, σε σχέση με την Σύμβαση συνεργασίας για την συμπλήρωση και υποβολή ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης στα πλαίσια του ΟΣΔΕ 2017-2020 μεταξύ των ΚΥΔ και της “Gaia Επιχειρείν” σας στέλνουμε συνοπτικά τις απόψεις μας.

Γενικές Διαπιστώσεις.

Μελετώντας τη σύμβαση διαπιστώνουμε ότι, η “Gaia Επιχειρείν” επιβάλλει τους όρους της χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ισχυροποιεί την θέση της χωρίς να διευκρινίζει από ποιες υπηρεσίες προκύπτει αυτό, αποκτά δεσπόζουσα θέση στην αγορά και μηδενίζει τον ανταγωνισμό για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερες επισημάνσεις και ερωτήματα.

1. Άρθρο 3. Υποχρεώσεις Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων παρ. vii.

Υπογράφει την παρούσα σύμβαση συνεργασίας με τον Πιστοποιημένο Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης για την εν γένει διαδικασία με την οποία περιγράφεται η μεταξύ τους σχέση για το χρονικό διάστημα 2017-2020.

Ερώτημα

Από πού προκύπτει η αναγκαιότητα υπογραφής της σύμβασης για το χρονικό διάστημα 2017-2020 και τι ακριβώς επιδιώκει η “Gaia Επιχειρείν”.

2. Άρθρο 5. Κοστολόγηση και Οικονομική Εκκαθάριση.

Με βάση τη με αριθ. πρωτ. 8008/22.1.2014 «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Πιστοποίηση - Αναγνώριση Φορέων Α' Βαθμού, Φορέων Β' Βαθμού και Φορέα Συντονισμού στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για τα έτη 2014-2020» του ΟΠΕΚΕΠΕ και σύμφωνα με το κατατεθέν σχέδιο κοστολόγησης του φορέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το κόστος παροχής υπηρεσιών του φορέα προς το ΚΥΔ διαμορφώνεται πλέον ως εξής.

Ερώτημα

Με ποιόν συνεννοήθηκε η “Gaia Επιχειρείν” για την προτεινόμενη κοστολόγηση, από ποιόν εγκρίθηκε η προτεινόμενη κοστολόγηση, πόσο αυξάνει το κόστος η προτεινόμενη κοστολόγηση, για ποιες ακριβώς παρεχόμενες υπηρεσίες ζητάει αυτή την αμοιβή, σε τι αποσκοπούν αυτές οι υπηρεσίες, γιατί αδυνατεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

3. Άρθρο 5. Ανταγωνισμός.

Το ΚΥΔ υποχρεούται για χρονική περίοδο ενός (1) έτους μετά τη λήξη της παρούσας, να μην αναπτύξει δραστηριότητα παρόμοια ή συναφή προς το αντικείμενο της παρούσας, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του φορέα.

Ερώτημα

Από πού αποκτά αυτή τη μονοπωλιακή εξουσία για τέτοιου είδους δεσμεύσεις και αποκλεισμούς, ποιος της εκχώρησε αυτό το δικαίωμα, με ποιόν συνεννοήθηκε.

Σας καλούμε να δείτε με τη δέουσα προσοχή το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείτε από τέτοιου είδους συμπεριφορές, επιβολές και διαδικασίες.

Σας καλούμε επίσης να δώσετε παράταση στην αποστολή των συμβάσεων μέχρι να διευκρινιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα τετελεσμένα γεγονότα που επιβάλλει στα ΚΥΔ η προτεινόμενη σύμβαση από τη Gaia Επιχειρείν.

Είμαστε στη διάθεσή σας να σας δώσουμε περαιτέρω εξηγήσεις καθώς και παρατηρήσεις για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της Gaia Επιχειρείν.

Ο Πρόεδρος

Ευθύμιος Ιακωβάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία