BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Έγκυρη μεταβίβαση σε όποιον κατέχει γη στις 31 Μαΐου 2017

Σε περιπτώσεις αιτήσεων μεταβίβασης, που συνοδεύονται με οριστική μεταβίβαση ή εκμίσθωση γης, από τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ή συμφωνητικά μίσθωσης γης πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο αποδέκτης έχει τη γη στην κατοχή του στις 31 Μαΐου 2017.

Έγκυρη μεταβίβαση σε όποιον κατέχει γη στις 31 Μαΐου 2017

3
0

Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τροποποιεί την με αριθμ. 1406/52601/04-5-2016 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ τ. 1291 Β'/2016) «Καθορισμός λεπτομερειών σχετικά με την διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, σε εφαρμογή των διατάξεων των καν (ΕΕ) 1307/2013 και 639/2014».

Όπως αναφέρεται στη νέα απόφαση: 4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 συμπληρώνεται ως εξής: «1. Ειδικά, για το έτος ενίσχυσης 2017, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης είναι η 9η Ιουνίου 2017. Όσον αφορά στις αιτήσεις μεταβίβασης, που συνοδεύονται με οριστική μεταβίβαση ή εκμίσθωση γης, από τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ή συμφωνητικά μίσθωσης γης πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο αποδέκτης έχει τη γη στην κατοχή του στις 31 Μαΐου 2017.

Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες οριστικοποιούνται και υποβάλλονται μετά την καταληκτική ημερομηνία 09/06/2017 εξετάζονται για το επόμενο έτος ενίσχυσης».

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 2

Τροποποίηση της με αριθμ. 1406/52601/4-5-2016 υπουργικής απόφασης

Τροποποιείται η με αριθμ. 1406/52601/04-5-2016 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1291Β’/2016), ως εξής:

1. Το ποσοστό που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 αυξάνεται από 20% σε 25%.

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 3 αντικαθίσταται με την κάτωθι:

«4. Για να θεωρηθεί πλήρης η καταχώρηση της αίτησης μεταβίβασης απαιτείται:

• η δήλωση έγκυρης δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των συμβαλλόμενων γεωργών της αίτησης μεταβίβασης ως μέσο επικοινωνίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η αποστολή των ενημερώσεων σχετικά με την πορεία και το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης μεταβίβασης. Με την δήλωση της ηλεκτρονικής δ/νσης ταχυδρομείου οι συμβαλλόμενοι της αίτησης μεταβίβασης αποδέχονται ότι τα μηνύματα ή οι επιστολές που θα αποστέλλονται μέσω της εν λόγω δ/νσης και όσα λαμβάνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επέχουν θέση επίσημων εγγράφων. Σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω κληρονομιάς, η δήλωση e-mail απαιτείται μόνο από τον/τους κληρονόμο(-ους).

• Η καταχώρηση των δεδομένων της αίτησης μεταβίβασης.

• Η υποβολή στη διαδικτυακή εφαρμογή ηλεκτρονικού αρχείου (από σαρωτή) με το κατά περίπτωση σχετικό υπόδειγμα αίτησης μεταβίβασης, όπως αυτό καθορίζεται με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Το κατά περίπτωση σχετικό υπόδειγμα αίτησης μεταβίβασης υποβάλλεται πλήρως και ορθά συμπληρωμένο, υπογεγραμμένο από τους αντισυμβαλλόμενους και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής του κάθε αντισυμβαλλόμενου ξεχωριστά από αρμόδια αρχή. Για την κατηγορία μεταβίβασης «Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς», το υπόδειγμα συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον κληρονόμο και θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής του από αρμόδια αρχή».

3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 αντικαθίσταται με την κάτωθι:

«6. Η δήλωση έγκυρης δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), η ορθή συμπλήρωση και καταχώρηση της αίτησης μεταβίβασης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση και υποβολή της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα».

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 συμπληρώνεται ως εξής:

«1. Ειδικά, για το έτος ενίσχυσης 2017, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης είναι η 9η Ιουνίου 2017.

Όσον αφορά στις αιτήσεις μεταβίβασης, που συνοδεύονται με οριστική μεταβίβαση ή εκμίσθωση γης, από τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ή συμφωνητικά μίσθωσης γης πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο αποδέκτης έχει τη γη στην κατοχή του στις 31 Μαΐου 2017.

Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες οριστικοποιούνται και υποβάλλονται μετά την καταληκτική ημερομηνία 09/06/2017 εξετάζονται για το επόμενο έτος ενίσχυσης».

 

5. Το άρθρο 7 αντικαθίσταται με το κάτωθι:

«Άρθρο 7

Έλεγχος και έγκριση της αίτησης μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης

1. Από το έτος 2017 οι γεωργοί, οι οποίοι υπέβαλλαν αίτηση μεταβίβασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3 και 5 της παρούσας απόφασης, ενημερώνονται αποκλειστικά μέσω της δηλωθείσας, σύμφωνα με το άρθρο 3, δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την πορεία του διοικητικού ελέγχου της αίτησης ως το τελικό αποτέλεσμα.

2. Έγκριση αίτησης μεταβίβασης: Σε περίπτωση που, μετά το διοικητικό και διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο της αίτησης μεταβίβασης, κριθεί ότι η αίτηση υποβλήθηκε πλήρης, εμπρόθεσμα και ότι συνάδει με τα οριζόμενα στους Καν.(ΕΕ)1307/2013, 639/2014 και 641/2014, στην υπ’ αριθμ. 104/7056/2015 υπουργική απόφαση καθώς και στην παρούσα υπουργική απόφαση, οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώνονται μέσω της δηλωθείσας δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την έγκριση της μεταβίβασης ή/και με τον πλέον, κάθε φορά, πρόσφορο τρόπο.

3. Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία διοικητικού ελέγχου της αίτησης απαιτηθεί η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών, οι συμβαλλόμενοι γεωργοί ειδοποιούνται μέσω της δηλωθείσας δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την προσκόμιση των ζητούμενων παραστατικών. Η ειδοποίηση θεωρείται νομίμως κοινοποιηθείσα μετά την παρέλευση 5 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προς την δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των συμβαλλόμενων της αίτησης μεταβίβασης. Τα ζητούμενα παραστατικά αποστέλλονται στο αρμόδιο για τον έλεγχο της αίτησης μεταβίβασης γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός προθεσμίας 15 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία, κατά την οποία η ειδοποίηση θεωρείται ως νομίμως κοινοποιηθείσα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δύναται να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους κάθε επιπλέον δικαιολογητικό, προκειμένου να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με το άρθρο 60 του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 και να προβεί σε διασταυρώσεις δικαιολογητικών με άλλους δημόσιους φορείς, δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

4. Απόρριψη αίτησης μεταβίβασης: Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί ελλιπής όσον αφορά στο υπόδειγμα στα δικαιολογητικά, τα οποία συνοδεύουν τον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης ή εκπρόθεσμα (μη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας) ή δεν συνάδει με τα οριζόμενα στους Καν.(ΕΕ)1307/2013, 639/2014 και 641/2014, στην υπ’ αριθμ. 104/7056/2015 υπουργική απόφαση καθώς και στην παρούσα υπουργική απόφαση, η αίτηση μεταβίβασης απορρίπτεται και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω της δηλωθείσας δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

5. Στην περίπτωση που τα απαιτούμενα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, όπως περιγράφονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, υποβληθούν λανθασμένα ή μερικώς ή εκτός του χρονικού διαστήματος των 15 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία η ειδοποίηση θεωρείται ως νομίμως κοινοποιηθείσα σύμφωνα με την παράγραφο 3, η αίτηση μεταβίβασης απορρίπτεται.

6. Απορρίπτονται αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε έντυπη μορφή χωρίς πριν να έχουν καταχωρηθεί και οριστικοποιηθεί στη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή, εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

7. Η απόρριψη της αίτησης μεταβίβασης θεωρείται οριστική και συνεπάγεται ότι τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης παραμένουν στον κάτοχο. Μετά τη γνωστοποίηση της απόρριψης στους αντισυμβαλλόμενους δεν εξετάζονται περαιτέρω δικαιολογητικά.

8. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης μεταβίβασης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν νέο αίτημα μεταβίβασης».

6. Το ποσοστό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 αυξάνεται από 20% σε 25%.

7. Το ποσοστό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 αυξάνεται από 20% σε 25%.

8. Το άρθρο 17 καταργείται.

9. Το άρθρο 18 αναριθμείται σε 17 και αντικαθίσταται με το κάτωθι:

«Στην περίπτωση που ο κάτοχος των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, προβεί σε αλλαγή των προσωπικών του στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ) ή αλλαγή νομικής μορφής, υποβάλλει την αίτηση αλλαγής των προσωπικών του στοιχείων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταχωρώντας στην διαδικτυακή εφαρμογή το σχετικό υπόδειγμα, όπως αυτό καθορίζεται σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τα εξής δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση αλλαγής των προσωπικών του στοιχείων από την εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία.

β) Σε περίπτωση αλλαγής ΑΦΜ, βεβαίωση απενεργοποίησης του παλαιού ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ και ενεργοποίησης του νέου ΑΦΜ.

γ) Σε περίπτωση αλλαγής της νομικής μορφής, τα εκάστοτε, ανάλογα με την νομική μορφή, απαραίτητα δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει η συνέχιση της άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας επί του συνόλου της αρχικής εκμετάλλευσης από το νέο νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης».

10. Το άρθρο 19 αναριθμείται σε 18.

Άρθρο 3

Η απόφαση αυτή ισχύει από το έτος ενίσχυσης 2017.



Bρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιηση για τις Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία