BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Παρακράτηση 4,5% στη βασική όλων υπέρ των μισθωµένων

Μόνο από την απόφαση για αύξηση της γραµµικής µείωσης στην βασική ενίσχυση του 2017, το Εθνικό Απόθεµα αυγατίζει κατά 17 εκατ. ευρώ, φτάνοντας από τα 34,8 στα 52,2 εκατ. ευρώ.

Παρακράτηση 4,5% στη βασική όλων υπέρ των μισθωµένων

4
0
Από 3% σε 4,5% αυξάνει το ποσοστό της γραµµικής µείωσης του ανώτατου ορίου βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος, να µπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξηµένες ανάγκες που προέκυψαν, έπειτα από την δικαίωση 2.000 και πλέον γεωργών µε «χαµένα» µισθωµένα δικαιώµατα το 2014, µετά από δυο ολόκληρα χρόνια περιπέτειας

Η καινούργια απόφαση που υπέγραψε ο Βαγγέλης Αποστόλου, για να τροποποιήσει την αντίστοιχη του 2015, έρχεται ουσιαστικά να πάρει από όλους τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης, δικαιώµατα, µέσω αύξησης στο ποσοστό της παρακράτησης, από 3 σε 4,5%, ούτως ώστε να αυξήσει το πλήθος των δικαιωµάτων που ήδη διαθέτει ο «κουµπαράς» του Εθνικού Αποθέµατος και τα οποία θα δοθούν σε νέους γεωργούς, νεοεισερχόµενους και δικαιωµένους µε µισθωµένα το 2014. Έτσι, δεδοµένου ότι το συνολικό ποσό βασικής ενίσχυσης για το 2017, που θα λάβουν οι αγρότες ανέρχεται σε 1,16 δις ευρώ,  η αύξηση της παρακράτησης από το 3 σε 4,5% «εκτοξεύει» το Εθνικό Απόθεµα από τα 34,8 εκατ. ευρώ, στα 52,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν δικαιώµατα που δεν θα ενεργοποιηθούν για διάφορους λόγους (π.χ. συνταξιούχοι ενεργοί, αποχωρούντες κ.λπ.) φέτος, εκείνα που θα προκύψουν από τις εκπρόθεσµες δηλώσεις ΟΣ∆Ε, µε το δεδοµένο της ποινής, αδιάθετα περσινά δικαιώµατα αξίας κάτω των 250 ευρώ, καθώς κι αυτά που δεν ενεργοποιούνται για δύτερη συνεχή χρονιά.



Σηµειωτέον πως η νέα αυτή απόφαση προβλέπει, όπως άλλωστε και η προηγούµενη, πως οι δικαιούχοι µπορούν να ωφεληθούν από το Απόθεµα, µια φορά, εντός της περιόδου 2015-2020. Όπως κι ότι πρέπει οι ενδιαφερόµενοι να υποβάλλουν σχετικό αίτηµα µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣ∆Ε)

Ως προς τούτο, αναφέρεται σε αυτήν ότι: «αιτήµατα δικαιούχων που έχουν ήδη ωφεληθεί µια φορά από το Εθνικό Απόθεµα (χορήγηση δικαιωµάτων ή προσαύξηση µοναδιαίας αξίας), απορρίπτονται σε επόµενα έτη ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν πληρούνται και σε άλλο έτος οι προϋποθέσεις χορήγησης ή προσαύξησης της µοναδιαίας αξίας»
Πέραν αυτών, µε τη νέα απόφαση νοµοθετείται η επιστροφή των µισθωµένων του 2014, αρχής γενοµένης από το 2017, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, την προηγούµενη εβδοµάδα. Συγκεκριµένα στο επίµαχο άρθρ αναφέρεται ότι: 3. Στο άρθρο 7 συµπληρώνεται παράγραφος (γ) ως εξής: «γ. Γεωργοί, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1) είχαν ενεργοποιήσει δικαιώµατα το έτος 2014 και ταυτόχρονα ήταν αποδέκτες αίτησης ενοικίασης δικαιωµάτων µε γη (µισθωτές), της οποίας οι αντισυµβαλλόµενοι µεταβιβαστές (εκµισθωτές γης και δικαιωµάτων) δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης του άρθρου 24 του Καν(ΕΕ) 1307/2013 το έτος ενίσχυσης 2015 και 2) κατέχουν το 2017 δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης, τα οποία τους χορηγήθηκαν το έτος 2015, χαµηλότερης µοναδιαίας αξίας από τον αντίστοιχο περιφερειακό µέσο όρο του εθνικού αποθέµατος 2017»


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία