BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Θρυαλλίδα τα ιστορικά δικαιώματα

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 621o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi στα περίπτερα όλης της χώρας.

Θρυαλλίδα τα ιστορικά δικαιώματα

2
0
Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εφ' όλης της ύλης για τη ζωική παραγωγή το επιστημονικό συνέδριο της ΕΖΕ. σελ.40-4

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΑρχές Νοεμβρίου η πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης, εμπλοκή για χοιροτρόφους και νέους. σελ. 4-

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑΕύκολα στο 1,30 ευρώ το κιλό η κορινθιακή σταφίδα, που φέτος είναι πολύ λιγότερη. σελ. 3


Editorial

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις και ιδιαιτέρως η ενιαία ενίσχυση των αγροτών είναι χρηματοδοτικά εργαλεία και δεν προσφέρονται για μικροπολιτική άσκηση. Βέβαια, οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις «επιταγές» που μοίραζαν στα ορεσίβιους κτηνοτρόφους οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως Ράλλη, τις πρώτες μέρες της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ανάλογη πολιτική εκμετάλλευση υπήρξε και στην υπόθεση των ιστορικών δικαιωμάτων, με τους κρατούντες εκείνης της περιόδου να διανέμουν ακόμα και «κάλπικα δικαιώματα» για τη διαχείριση των οποίων χρειάσθηκε να επιστρατευθεί «αγροτικός μηχανογράφος», ο οποίος, μέχρι σήμερα.. κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, συντηρώντας ένα ολόκληρο παρασιτικό σύστημα γι’ αυτό το λόγο.

Υπάρχει έκδηλη η ανησυχία ότι με ανάλογο τρόπο προσεγγίζουν την υπόθεση των κοινοτικών ενισχύσεων και εν προκειμένω της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων και οι σημερινοί κυβερνώντες. Τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα, τα οποία χρονολογούνται από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2003 και εντεύθεν, αφενός εκπνέουν σταδιακά, μετά την τελευταία αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφετέρου δεν συνιστούν πεδίο για τακτοποίηση ημετέρων.

Αυτό το οποίο έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος και κατ’ επέκταση και οι δραστηριοποιούμενοι σ’ αυτόν, παλιοί και νέοι, είναι ένας σταθερός αναπτυξιακός προσανατολισμούς με γνώμονα τη ζήτηση των αγορών και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος.

Οι επιδοτήσεις που ευτυχώς διατίθενται ακόμα, έστω και με κάποια φειδώ από τα κοινοτικά ταμεία, είναι τα εργαλεία για την υποβοήθηση αυτών των στόχων, δεν έχουν να κάνουν με πρόσωπα και πολύ περισσότερο με την κομματική πελατεία, και θα πρέπει να αξιοποιούνται με όρους «γεωργίας ακριβείας», προκειμένου να βγει η χώρα από το πολυετές οικονομικό τέλμα.      

Agrenda



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία