BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Μειωμένα 75% γύρισαν τα μισθωμένα της φόρμας 6

Κουρεµένα σε ποσοστό έως και 75%, σε σύγκριση µε εκείνα που κατείχαν πριν τη µεταβίβαση αποδεικνύονται τελικά τα δικαιώµατα που έλαβαν από το Εθνικό Απόθεµα το 2017, όσοι παραγωγοί είχαν την ατυχία να τα εκµισθώσουν ολικά, συµπληρώνοντας την Φόρµα 6 από το 2009 έως το 2014.

Μειωμένα 75% γύρισαν τα μισθωμένα της φόρμας 6

4
0

Επί παραδείγµατι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, αγρότης από το Αίγιο που δικαιούνταν πριν το 2015 για βασική ενίσχυση και πρασίνισµα ένα ποσό της τάξης των 203 ευρώ το στρέµµα για το αµπέλι του, είτε πήρε δικαιώµατα µε την κατανοµή του Αποθέµατος το 2015 που αντιστοιχούν σε 25 ευρώ το στρέµµα στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε το 2017 έλαβε πάλι µέσω Αποθέµατος, όχι πάνω από 55 ευρώ το στρέµµα.

Σηµειωτέον ότι το εν λόγω ποσό για βασική και πρασίνισµα των 55 ευρώ του 2017, µε την προβλεπόµενη διαδικασία της σύγκλισης, πρόκειται να κατέλθει κι άλλο, τόσο το 2018, όσο και το 2019, γεγονός που οδηγεί σε νέες απώλειες.

Υπενθυµίζεται ότι το πρόβληµα µε τα µισθωµένα δικαιώµατα αφορά περί τους 3.000 παραγωγούς, οι οποίοι µεταβίβασαν ολικά τα δικαιώµατα που κατείχαν από το 2009 ως το 2014, µε αποτέλεσµα στην κατανοµή του 2015, να εµφανιστούν ότι τα έχασαν, γιατί ο εκµισθωτής δεν είχε κάνει ΟΣ∆Ε το έτος αναφοράς, δηλαδή το 2013.

Η διαδικασία αυτή και το ενδεχόµενο απώλειας, όπως καταγγέλλουν µιλώντας στην εφημερίδα Agrenda από την Παναιγιάλειο Ένωση, δεν περιγράφονταν σε καµία από τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ, αιφνιδιάζοντας έτσι χιλιάδες παραγωγούς, αλλά και τους υπεύθυνους των πυλών ΟΣ∆Ε.

Η έκταση που πήρε το θέµα και οι απειλές για προσφυγή στην δικαιοσύνη, οδήγησε την Βάθη σε µερική, όπως αποδείχθηκε µε την τελευταία πληρωµή του τσεκ πριν από λίγες ηµέρες, αποκατάσταση της αδικίας.

Η σχετική απόφαση αναφέρει:

«γ. Γεωργοί, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1) είχαν ενεργοποιήσει δικαιώµατα το έτος 2014 και ταυτόχρονα ήταν αποδέκτες αίτησης ενοικίασης δικαιωµάτων µε γη (µισθωτές), της οποίας οι αντισυµβαλλόµενοι µεταβιβαστές (εκµισθωτές γης και δικαιωµάτων) δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης του άρθρου 24 του Καν (ΕΕ)1307/2013 το έτος ενίσχυσης 2015 και 2) κατέχουν το 2017 ∆ΒΕ, τα οποία τους χορηγήθηκαν το έτος 2015, χαµηλότερης µοναδιαίας αξίας από τον αντίστοιχο περιφερειακό µέσο όρο του εθνικού αποθέµατος 2017».


Χάθηκαν τα χρήµατα δύο ετών

Όσοι παραγωγοί έλαβαν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα του 2017 δεν πήραν αναδροµικά τα ποσά που τους αντιστοιχούσαν για το 2015-2016, όπως άλλωστε είχε κάνει γνωστό από νωρίς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία µε την ΕΕ, στους εν λόγω γεωργούς-ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώµατα το 2015 και η µοναδιαία αξία αυτών το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού µέσου όρου έγινε προσαύξηση της αξίας δικαιωµάτων έως τον περιφερειακό µέσο όρο του αποθέµατος του έτους 2017.


Να προσφύγουν στη δικαιοσύνη συζητούν αγρότες από Αίγιο και Κρήτη

Εξακολουθούν να απειλούν µε αγωγές για τη «λειψή», όπως αποδείχθηκε στην πράξη κατά την πρόσφατη πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2017, επιστροφή των µισθωµένων δικαιωµάτων τους οι «χαµένοι» της Φόρµας 6. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου 100 και πλέον αµπελουργοί ως επί το πλείστον, αλλά και ελαιοπαραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες µε δικηγόρο στην Αθήνα, ώστε να απευθύνει σχετικό ερώτηµα στο Νοµικό Συµβούλιο. Στη δικαιοσύνη προτίθενται όµως, όπως τουλάχιστον δηλώνουν οι ίδιοι, να προσφύγουν και αρκετοί Κρητικοί παραγωγοί.

Ένας εξ αυτών, ο Γιώργος Στειακάκης, αµπελουργός από την περιοχή του Ηρακλείου φέρεται πως ετοιµάζεται να καταθέσει αγωγή κατά του αρµόδιου οργανισµού των πληρωµών. Ο συγκεκριµένος παραγωγός το 2015 που γνωστοποιήθηκε το πρόβληµα της «Φόρµας 6» έλαβε 5.000 ευρώ. Σήµερα, βλέπει ότι αυτά τα χρήµατα, του τα έχουν αφαιρέσει και του έχουν καταθέσει ένα ποσό 5.500 ευρώ, που προκύπτει µε βάση τον υπολογισµό των 50 περίπου ευρώ το στρέµµα κι όχι των 330 ευρώ ανά στρέµµα που ίσχυε µε την προηγούµενη ΚΑΠ, όταν ο ίδιος είχε κάνει τη µεταβίβαση των δικαιωµάτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία