BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Απαλλαγή ΑΤΑΚ σε μισθωμένη γη τουλάχιστον φέτος

Προσωρινά μένει να αντιμετωπιστεί το θέμα του ΑΤΑΚ, καθώς όσοι έχουν μισθωμένα αγροτεμάχια θα πληρωθούν κανονικά χωρίς να το προσκομίσουν, με την υποχρέωση όμως μέχρι την έναρξη υποβολής δηλώσεων της επόμενης περιόδου να έχουν προσκομίσει πρώτον το ΑΤΑΚ και δεύτερον τετραετές συμβόλαιο μίσθωσης αγροτεμαχίων, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του Agronews.

Απαλλαγή ΑΤΑΚ σε μισθωμένη γη τουλάχιστον φέτος

20
6

Συγκεκριμένα αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα εγκύκλιος που θα λέει:

• Όσοι έχουν και δηλώνουν ιδιόκτητα αγροτεμάχια έχουν και ΑΤΑΚ θα το υποβάλλουν.

• Όσοι έχουν μισθωμένα ακίνητα και έχουν και ΑΤΑΚ θα το υποβάλλουν.

• Όσοι έχουν μισθωμένα ακίνητα και δεν έχουν ΑΤΑΚ θα πληρωθούν τα δικαιώματά τους για αυτή την περίοδο, με την υποχρέωση όμως ότι μέχρι την έναρξη υποβολής δηλώσεων της επόμενης περιόδου θα έχουν προσκομίσει πρώτον το ΑΤΑΚ και δεύτερον τετραετές συμβόλαιο μίσθωσης αγροτεμαχίων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συνέντευξη τύπου αφορούσε την ΚΑΠ, τα θέματα της οποίας επιχειρήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να συνδεθούν με το ΑΤΑΚ, βάσει του οποίου θα βγουν και τα επιλέξιμα αγροτεμάχια προς ενίσχυση από το 2019 και μετά.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε… ΑΤΑΚτη υποχώρηση οδηγήθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτων το οποίο και παραπέμπει στις «καλένδες», αφού για τα μισθωμένα αγροτεμάχια, στα οποία υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, οι υπόχρεοι θα έχουν μπροστά τους έναν χρόνο ακόμη για να συμμορφωθούν.

Η ανακοίνωση αναστολής, στην ουσία, εφαρμογής του μέτρου, ήρθε με δήλωση του υπουργού, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 23 Μαρτίου στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Σε αυτή ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε σαφές πως όλα τα μισθωμένα ή ιδιόκτητα ακίνητα, εφόσον δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, έχουν, δεν έχουν ΑΤΑΚ, θα ενεργοποιήσουν δικαιώματα και φέτος και θα πληρωθούν κανονικά.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

Α) οι παραγωγοί να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά, είτε έχουν, είτε δεν έχουν ΑΤΑΚ μέχρι τις 15 Μαΐου του 2018

Β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν ΑΤΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15 Μαΐου 2018 θα πληρωθούν κανονικά

Γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν ΑΤΑΚ θα πληρωθούν κανονικά και αυτά τα δικαιώματά τους, με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών ήταν βαρύ για τον κ. Αποστόλου σε σχέση με την επιμονή του να εφαρμοστεί από φέτος το μέτρο του ΑΤΑΚ, αλλά ο καταλύτης που έκανε το ποτήρι των διογκούμενων αντιδράσεων να ξεχειλίσει και να οδηγήσει στην αναστολή του, ήταν, πιθανότατα, τα επεισόδια, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Σέρρες.

Παρουσία της Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού, Ελβίρας Σεραφειμίδου, η οποία μετέβη στην πόλη των Σερρών προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μέτρου, περισσότεροι από 200 αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την αντίδρασή τους, στον ορατό κίνδυνο, όπως υποστήριξαν, να μην ενεργοποιηθεί το 50% των δικαιωμάτων και να χαθούν ενισχύσεις, για την εθνική οικονομία και το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους.

Ακολούθησαν ένταση, συμπλοκές, αλλά και μικροτραυματισμοί όταν η μεγάλη αστυνομική δύναμη, που βρισκόταν κάτω από τα γραφεία του Οργανισμού, δημιούργησε ανθρώπινο «φράκτη» και προσπάθησε να εμποδίσει τη μαζική είσοδο των οργισμένων αγροτών στο χώρο των γραφείων του παραρτήματος του τοπικού ΟΠΕΚΕΠΕ.

Βασικό αίτημα των διαμαρτυρόμενων αγροτών ήταν να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ και να εφαρμοστεί σταδιακά και διαφοροποιημένο από το τέλος της υπάρχουσας ΚΑΠ του 2020 και αφού προηγουμένως τελειώσει η σύνταξη του κτηματολογίου και γίνουν αναδασμοί όπου δεν έχουν συντελεστεί.

«Ζητούμε την οριστική κατάργηση του ΑΤΑΚ. Είναι τεράστιος ο αντίκτυπος που θα έχει στην αγροτική οικογένεια. Χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων. Μας αφανίζουν και δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, όταν επέδωσε κείμενο με τα αιτήματά τους στον Προϊστάμενο της νομαρχιακής μονάδας Σερρών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ανάλογες θέσεις εξέφρασαν ο παραγωγός Γιώργος Κασάπογλου και η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου.

Λίγες ώρες αργότερα αντιπροσωπεία εννέα ατόμων από οργανώσεις και συλλόγους του νομού Σερρών, πλαισιωμένη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, συναντήθηκαν με τον Βαγγέλη Αποστόλου στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και έθεσαν, εκ νέου το ζήτημα της αναστολής της υποχρεωτικής εφαρμογής του ΑΤΑΚ από τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, με σειρά επιχειρημάτων και τελικώς έκαμψαν -προφανώς και λόγω του ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν προχωρούν ιδιαίτερα γρήγορα- τις τελευταίες αντιρρήσεις του υπουργού.

«Η απόφαση του υπουργού δείχνει πόσο δίκαιο είχαν οι αγρότες», είπε στο Agronews το μέλος του Συντονιστικού Αγροτών Κεν. Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, σημειώνοντας πως «οι παραγωγοί χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή και θα προσπαθήσουμε στους επόμενους 12 μήνες να τον πείσουμε ότι η εφαρμογή του μέτρου του ΑΤΑΚ δεν έχει σχέση με τις επιδοτήσεις, αλλά είναι καθαρά φορολογικού χαρακτήρα. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε εμείς δεκανίκι του υπουργείου Οικονομικών. Ας βρουν άλλον τρόπο να εντοπίσουν και να φορολογήσουν όσους φοροδιαφεύγουν, μη δηλώντας τα εισοδήματά τους από ενοίκια αγροτεμαχίων». Ο ίδιος επανέλαβε πως όσο μένει σε ημιτελή μορφή το κτηματολόγιο, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί το μέτρο διότι πρέπει να βρεθούν εκατομμύρια ΑΤΑΚ.


Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

02-05-2018 11:22Ηρακλης

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ... Εκλογές έρχονται χεχεχε

Απάντηση

02-04-2018 17:16george

μια σωστη δουλεια πηγε να γινει και την πηραν πισω

Απάντηση

29-03-2018 00:15Σπυρος

Ας κανουν διασταύρωσεις οι υπηρεσίες τους,γ.........το μου.Εχουν τα ε9 μας πριν από 25 χρόνια,περιουσιολογια και τα δέκα τους και τα μέσα τους το κέρατο τους το βερνικομενο.Τι θέλουν αλλο.

Απάντηση

27-03-2018 22:26Γιαννης

Είχε κανείς καμιά αμφιβολία για την τύχη του ΑΤΑΚ; Εγώ καμία. Στην Ελλάδα πάντα επικρατούσε η λαμογιά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη διόρθωνε; Συνεχίστε μάγκες να τα οικονομάτε όπως κάνετε εδώ και είκοσι χρόνια σε βάρος των νομίμων. Αλλά και η νόμιμοι μούγκα. Κάποιοι να κλέβουν το βιος τους κι αυτοί στη νιρβάνα τους. Ξυπνάτε ρε....Αν παταχθεί η λαμογιά οι ενισχύσεις των νομοταγών σίγουρα θα αυξηθούν κατά πολύ.

Απάντηση

27-03-2018 14:56Χρήστος

Τα είπες όλα σε οκτώ γραμμές. Χίλια μπράβο. Ακούς εκεί υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης πρώην υποψήφιος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ που έχασε την εκλογή του από την ...Παπαρήγα. Μπράβο και πάλι μπράβο για το σχόλιό σου. Είθε να μην αποδειχθεί φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Απάντηση

26-03-2018 21:06Γεωργιος

Λογικο το αγνωστο εφοσον ο δραγασακης θελει να την κλεισει την εβζ .Και σιγουρα ειναι ανικανοι για διοικηση οχι μονο του υπουργειο αλλα το συνολο των κυβερνώντων.Μας κυβερνουν αυτοι οπου πριν εκλεγουν βανδαλιζαν τις περιουσιες μας στα συλλαλητηρια.Τι ψαχνουμε να βρουμε .Οι ψευτοκουλτουρες και οι δηθεν .Κατέστρεψαν οτι ειχε απομεινει απο πρωτογενη τομεα .Θα τα βρουν μπροστα τους .ολα εδω πληρωνονται ανθελληνες.Αλλα τι να περιμενεις απο αβαπτιστους .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία