BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Με δικαιώματα πλέον οι ενισχύσεις για τις χορτονομές

Στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης εντάσσεται από φέτος το πρόγραμμα ενίσχυσης των αποξηραμένων χορτονομών για τα νησιά του Αιγαίου. Οι κτηνοτρόφοι που ενισχύονταν από τη συγκεκριμένη δράση θα λάβουν προσωρινά δικαιώματα, για τα οποία θα ενημερωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εγκαίρως, έτσι ώστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να υποβάλουν τις όποιες ενστάσεις τους.

Με δικαιώματα πλέον οι ενισχύσεις για τις χορτονομές

23
0

Περίοδος αναφοράς καθορίστηκε οι εμπορικές περίοδοι 2006-2007 και 2007-2008. Τα ποσά των ενισχύσεων κατανέμονται μεταξύ των γεωργών, βάσει του μέσου όρου των ποσών που έλαβαν μετά την παράδοση των χορτονομών για μεταποίηση κατά την περίοδο αναφοράς.
Αυτά προβλέπονται στην υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι Κώστας Σκανδαλίδης και Άννα Διαμαντοπούλου και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Άρθρο 2
Τροποποίηση και συμπλήρωση
της αριθ. 262346/19.03.2010 απόφασης
1. Στο άρθρο 5, προστίθεται νέα παράγραφος 6 ως εξής: «6. Εντάσσεται στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης από το έτος 2012, σύμφωνα με το άρθρο 64 και την περ. α του σημείου 2 του Παραρτήματος ΧΙ του Καν. (ΕΚ) 73/2009, η ενίσχυση για τη μεταποίηση αποξηραμένων χορτονομών που προβλέπεται στο μέρος ΙΙ τίτλος 1 κεφάλαιο 4 τμήμα Ι υποτμήμα Ι του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1234/2007. Καθορίζεται ως περίοδος αναφοράς για την ένταξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης, τα έτη 2006 και 2007, ήτοι οι εμπορικές περίοδοι 2006-2007 και 2007-2008. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 64 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, τα ποσά του Παραρτήματος ΧΙΙ του ιδίου ως άνω Κανονισμού, κατανέμονται μεταξύ των γεωργών, βάσει του μέσου όρου των ποσών που έλαβαν μετά την παράδοση των χορτονομών για μεταποίηση κατά την περίοδο αναφοράς του προηγούμενου εδαφίου.»
2. Στο άρθρο 8, προστίθενται νέες παράγραφοι 5α και 5β ως εξής: «5.α. Οι γεωργοί μετά την κοινοποίηση των προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης για τη μεταποίηση αποξηραμένων χορτονομών, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν στον Οργανισμό, αίτηση αναθεώρησης των προσωρινών δικαιωμάτων μέχρι την 15η Μαΐου 2012. Οι αιτήσεις αναθεώρησης υποβάλλονται από τους δικαιούχους ή τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους, στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. της περιοχής τους. Αιτήσεις αναθεώρησης των δικαιούχων για την ενίσχυση των αποξηραμένων χορτονομών γίνονται δεκτές, εφόσον αφορούν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Μεταβολές στην εκμετάλλευση (κληρονομιά, πρόωρη συνταξιοδότηση, κ.λ.π.),
β) Εξαίρεση έτους από την περίοδο αναφοράς, λόγω φυσικής καταστροφής,
γ) Ανακριβή ποσά κατά την περίοδο αναφοράς, και
δ) Ενίσχυση που έλαβε ο γεωργός για αποξηραμένες χορτονομές για το έτος 2008, αλλά δεν είχε λάβει την ενίσχυση αυτή για τα έτη της περιόδου αναφοράς 2006-2007.
Δικαιούχοι των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης για τη μεταποίηση αποξηραμένων χορτονομών, για το έτος 2012, που έχουν μεταβιβάσει το σύνολο των δικαιωμάτων τους, με αντίστοιχες αιτήσεις, σε άλλους παραγωγούς για τα έτη 2007 έως 2012, δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις αναθεώρησης, καθώς τα προσωρινά εκδοθέντα δικαιώματα ενίσχυσης συνυπολογίζονται στα δικαιώματα των αποδεκτών.
5.β. Οι μεταποιητικές μονάδες αποξηραμένων χορτονομών, οι οποίες διαχειρίστηκαν ποσά ενισχύσεων κατά τα έτη 2006 έως 2008, υποχρεούνται να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.»
3. Το άρθρο 11 τροποποιείται ως ακολούθως:
α) Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ο Οργανισμός πληρωμών, πριν από τις 15 Απριλίου κάθε έτους παρέχει, μεταξύ άλλων και με ηλεκτρονικά μέσα, προσυμπληρωμένα έντυπα αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, στα οποία αναφέρονται, ανάλογα με την περίπτωση, τα στοιχεία των παρ. 1 και 2 του άρθρου 19 του Καν. (ΕΚ) 73/2009.»
β) Μετά την παράγραφο 4, προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής: «5. Από το έτος ενίσχυσης 2012, οι γεωργοί δύνανται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού πληρωμών (www.opekepe.gr), μετά την χορήγηση προσωπικού κωδικού πρόσβασης από αυτόν. Η χρήση του προσωπικού κωδικού πρόσβασης υπέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής, εφόσον οριστικοποιηθεί η αίτηση.»
4. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 14, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 2 της αριθ. 150527/4.4.2011 απόφασης (ΦΕΚ Β’ 936/24.05.2011), αντικαθίστανται ως εξής: «1. Από το έτος ενίσχυσης 2012, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της καταχώρισης των αιτήσεων μεταβίβασης Δ.Ε.Ε., μέσω της ιστοσελίδας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (www.opekepe.gr). Οι αιτήσεις μεταβίβασης Δ.Ε.Ε. όλων των τύπων δικαιωμάτων ενίσχυσης, καταχωρίζονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πριν την υποβολή τους σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος, από τον μεταβιβάζονται ή τον/τους νόμιμο/ους κληρονόμο/ους. Αφού οριστικοποιηθούν και εκτυπωθούν, υπογράφονται από τους αντισυμβαλλομένους και θεωρούνται για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε έναν από αυτούς.
2. Η αίτηση μεταβίβασης Δ.Ε.Ε. υποβάλλεται οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα του έτους, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μεταβίβασης (πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα), αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή, από τον μεταβιβάζοντα και σε περίπτωση κληρονομιάς από τον/τους νόμιμο/ους κληρονόμο/ους. Η αίτηση μεταβίβασης Δ.Ε.Ε. υποβάλλεται:
α) Στις αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εφόσον πρόκειται για μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, ή
β) Στην Κεντρική Υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για όλες τις άλλες περιπτώσεις.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση:
Στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης οι χορτονομές στα νησιά του Αιγαίου.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία