BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Από χαμηλά ξεκίνησαν φέτος οι τιμές στο ελαιόλαδο

Αδικαιολόγητα συγκρατημένη εμφανίζεται η ελληνική αγορά του ελαιολάδου με την έναρξη της νέας εμπορικής περιόδου, αφού παρά το γεγονός πως η μείωση στην ελληνική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές ξεπερνάει το 50%, οι τιμές που προσφέρει το ιδιωτικό εμπόριο δεν είναι αυτές που δικαιούνται να απολαύσουν οι παραγωγοί.

Από χαμηλά ξεκίνησαν φέτος οι τιμές στο ελαιόλαδο

1
0
Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda, το κλίμα αυτό φάνηκε και από την πρώτη δημοπρασία της χρονιάς που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου, στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας, η οποία διέψευσε τις προσδοκίες των παραγωγών, που επέλεξαν το δρόμο της υπομονής, παρά τη δεδομένη πίεση που επικρατεί εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας.

Έτσι η πρόταση του πλειοδότη (Αφοί Χελιώτη Ο.Ε) για 2,65 ευρώ το κιλό απορρίφθηκε ομόφωνα από τους παραγωγούς και η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε. Η δημοπρασία αφορούσε ελαιόλαδο εσοδείας 2013-2014, 92 τόνων οξύτητας έως 0,5 προερχόμενο κατά 95% από Αθηνολιά και 5% Κορωνέικη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτη Μπατζάκη, «ο συνεταιρισμός είναι σε θέση να δώσει κάποιες προκαταβολές στους παραγωγούς και να πραγματοποιήσει αργότερα τις πωλήσεις, αφού έχει αποθήκες 850 τόνων, ωστόσο οι υποχρεώσεις πιέζουν για πωλήσεις και οι παραγωγοί δεν αντέχουν». Σημειώνεται πως πέρυσι στην αντίστοιχη δημοπρασία η τιμή πλειοδότη είχε διαμορφωθεί στα 2,91 ευρώ.

Μεγάλη μείωση της παραγωγήςΌσον αφορά το μαυρολίσιο ελαιόλαδο, οι πρώτες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν στα 2,60 έως 2,65 ευρώ, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν στα 2,50 έως 2,55. Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται στη Δ. Πελοπόννησο και χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή οξύτητα.

Όπως αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί, πέρυσι τα «καλά» νέα για τη μειωμένη κατά 60% παραγωγή της Ισπανίας και τις τιμές κοντά στα 3 ευρώ, έφταναν δύσκολα στις ελληνικές τιμές, οι οποίες ήταν σταθερά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ισπανικές. Φέτος που κατά γενική ομολογία η ελληνική παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 50%, υποχωρώντας στους 160.000 τόνους, η ελληνική αγορά επηρεάζεται από την επιστροφή της ισπανικής παραγωγής σε φυσιολογικά επίπεδα και αδυνατεί να κρατήσει τα περσινά επίπεδα τιμών.

Το ύψος της ελληνικής παραγωγής υπολογίζεται φέτος στους 160.000 τόνους, με τη μείωση να ξεπερνάει το 50% σε αρκετές περιοχές, λόγω ακαρπίας την περίοδο της καρπόδεσης. Συμβάλλει όμως και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δεδομένης της περσινής καλής παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, ο μέσος όρος παραγωγής της τελευταίας 8ετίας στην Κρήτη ήταν 100.000 τόνοι και η μικρότερη παραγωγή ήταν 75.000 τόνοι
Ωστόσο η φετινή παραγωγή αναμένεται να πέσει στoυς 35.000 τόνους σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό για την τελευταία 20ετία.

Στη Λακωνία η παραγωγή υπολογίζεται στους 20.000-22.000 τόνους, μειωμένη κατά 35%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Προκοβάκη. Μείωση κατά 50% αναμένεται όμως και στη Μυτιλήνη, αφού υπολογίζεται στους 8.000-10.000 τόνους, σε σύγκριση με την περσινή των 17.000 τόνων. Μεγάλη η μείωση και για τη Χαλκιδική μετά από μια χρονιά υψηλού ρεκόρ. Τέλος, στην Κω αναμένεται μείωση κατά 70% λόγω προβληματικής καρπόδεσης και σχινοκαρπίας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία