BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η αγορά ζητά φέτα αλλά δεν φτάνει το αιγοπρόβειο γάλα

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη φέτα από τους λιανέμπορους του εξωτερικού είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων εβδομάδων, λίγο πριν ξεκινήσει η γαλακτοπαραγωγική περίοδος (περί τα Χριστούγεννα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda που θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, διότι στην Ήπειρο οι τιμές της Δωδώνη μειώθηκαν, αλλά σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα θα κρατηθούν σταθερές ή θα δούμε μία ελαφριά αύξηση.

Η αγορά ζητά φέτα αλλά δεν φτάνει το αιγοπρόβειο γάλα

2
1
Για παράδειγμα, στην Ελασσόνα, όπου βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος πυρήνας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, μετά τα Γιάννενα, οι τιμές για το πρόβειο κυμαίνονται μεταξύ 0,98 και 1,05 ευρώ/κιλό και για το γίδινο μεταξύ 0,58 και 0,64 ευρώ το κιλό από τα τοπικά τυροκομεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «ο Βοσκός», Τάσο Αντωνίου. Πρόκειται για τις ίδιες τιμές που δόθηκαν και πέρυσι από τους τυροκόμους

Ο Γιώργος Χώτος, που με το τυροκομείο του στη Λάρισα απορροφά μεγάλο ποσοστό της θεσσαλικής παραγωγής, έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώνει με 1 ευρώ/κιλό το πρόβειο και 0,55 ευρώ/κιλό το γίδινο. Την ίδια τιμή για το πρόβειο δίνει η ΕΒΟΛ, αλλά στο γίδινο φτάνει τα 0,61 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τον Νικήτα Πρίντζο

Και οι τρεις συνομιλητές της Agrenda συμφωνούν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγωγές, χωρίς να εντοπίζουν ακόμα τις σαφείς αιτίες. Πάντως, λένε ότι «είναι πιο ενθαρρυντική η ζήτηση, αν και επικρατεί ένας μίνι πόλεμος τιμών αυτή τη στιγμή, γιατί πολλοί νέοι παίκτες θέλουν να τοποθετηθούν στη διεθνή αγορά»

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΤΙΜΑ (φέτα Ήπειρος), Στέφανος Παντελιάδης, είπε στην Agrenda ότι «η αγορά των τυροκομικών έχασε σε όγκο από 10% εώς και 25%, ανάλογα με την κατηγορία. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στα ακριβά εισαγόμενα σκληρά τυριά ή στα τυριά τύπου φέτας με χαμηλά λιπαρά, ενώ υπήρξαν και κατηγορίες που είχαν αύξηση, όπως η Gouda και τα αγελαδινά λευκά τυριά. Η φέτα είχε μια συνολική πτώση πέρσι και φέτος περίπου 10%. Περισσότερο από τους όγκους επηρεάστηκαν οι τιμές και τα περιθώρια κέρδους (ή ζημίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου), καθώς  οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα περισσότερο στις προσφορές και στις οικονομικότερες λύσεις.

Όσον αφορά τις τιμές προς τους παραγωγούς, ο κ. Παντελιάδης μας είπε ότι «θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Παρότι οι τιμές στην αγορά της φέτας είναι κατά μέσο όρο μειωμένες σε σχέση με πέρσι, και παρά τις ποσότητες γάλακτος που μένουν αδιάθετες από άλλη μεγάλη βιομηχανία της περιοχής της Ηπείρου. Το σημαντικό όμως για εμάς δεν είναι τόσο οι απόλυτες τιμές ανά κιλό, αλλά η επιβράβευση μέσα από το σχήμα της τιμολόγησής μας του σωστού και ποιοτικού παραγωγού, του επιχειρηματία κτηνοτρόφου που επενδύει τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του γάλακτός του»

Αυτό έκανε εξάλλου και η Δωδώνη, αλλάζοντας την πολιτική της φέτος και δίνοντας για το πρόβειο γάλα:

- 0,90 ευρώ/κιλό σε παραγωγούς με ποσότητες έως και 5 τόνους ετησίως

- 0,94 ευρώ/κιλό για ποσότητες 5-15 τόνους ετησίως

- 0,98 ευρώ/κιλό για 15-30 τόνους

- 1,01 ευρώ/κιλό για 30-60 τόνους

- 1,05 ευρώ/κιλό για 60 τόνους και πάνω

Όσον αφορά το γίδινο γάλα –οι ποσότητες του οποίου, ωστόσο, είναι πολύ μικρές- οι τιμές θα κυμαίνονται μεταξύ 0,60 και 0,62 ευρώ/κιλό (από 0,58 πέρυσι)

Η Μεβγάλ αυξάνει 2-3 λεπτά την τιμή στο αιγοπρόβειο

Από την πλευρά της η Μεβγάλ, με βάση το πρόγραμμα ποιότητας που εφαρμόζει στα συμβόλαια με τους παραγωγούς, πλήρωσε για το αιγοπρόβειο από 87 έως και 97 λεπτά το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά η τιμή ήταν στα 92 λεπτά.

Όπως είπε στην Agrenda ο διευθυντής της ζώνης γάλακτος της Μεβγάλ, Μανώλης Τουλγαρίδης, για την γαλακτοκομική περίοδο 1η Νοεμβρίου 2013 έως 31 Οκτωβρίου 2014, τα συμβόλαια που άρχισε να υπογράφει είναι περίπου 2-3 λεπτά πιο ψηλά από τις περυσινές τιμές, που σημαίνει ότι βλέπει φέτος τη μέση τιμή στα 94-95 λεπτά και αυτό γιατί ο ανταγωνισμός της σπρώχνει ανοδικά, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-11-2017 19:18Ντελιμπαλτιδης Γιωργος

SOS!!! Η Σαμοθρακη έχει άμεση ανάγκη απο κάποια ετερια που θα μπορεί να σηλεξει το αιγοπροβιο γαλα.. samothrakidimitra@gmail.com

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία